İnsanların kanında bulunan ve başta karaciğer olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir lipid yani yağ türüdür. İnsan vücudunda sağlıklı hücrelerin oluşabilmesi ve hücre zarlarının yanı sıra bazı hormonlar ile D vitamininin oluşturulmasında bir miktar kolestrole ihtiyaç vardır.
Kolestrol değerleri kanda yüksek sevilerde bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye yol açabilir hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olabilir. Bu birikintilere
kolestrol plağı denir.
Yüksek kolestrol kalıtsal nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak daha yaygın olarak çeşitli önlenebilir ve tedavi edilebilir sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Sağlıklı diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolestrol değerlerini azaltmaya yardımcı olur.
LD2 KOLESTROL VEYA “KÖTÜ KOLESTROL”
Bir bireyin LDL kolestrol seviyesi çok yüksekse zaman içinde arterlerin duvarında birikebilir. Bu durumda ateroskleroz adı verilen durum ortaya çıkar. aterosklerotik plaklar parçalanarak pıhtı atabilir ve bu sayede kalp başta olmak üzere çeşitli organlara pıhtı atması ile kan akışı bozularak kalp krizi veya beyne giden damarı tıkar felce yada diğer adı ile inmeye sebep olur.
Yüksek kolestrol aynı zamanda safra dengesizliği oluşturabilir ve safra taşı riskini arttırabilir.
TRİGLİSERİD
Trigliseridler (TG) kolestrolden farklı başka bir lipid türüdür,
HDL KOLESTROL VEYA “İYİ KOLESTROL”
Atardamarlarda kolestrol plaklarının birikmesini önler.
Kolestrol Riskini Arttıran Faktörler
- Egzersiz eksikliği
- Kötü beslenme
- Obezite
- Sigara
- Kalıtsal nedenler
- Şeker hastalığı
- Yaş