Başlığa bakıp konunun futbol olacağını düşünmeyin hemen. Futbola dair birkaç notumuz olacak ama Eskişehirspor’un Kayseri deplasmanı vesilesi ile gittiğimiz Kayseri’de dikkatimizi çeken birçok ayrıntıyı da paylaşmak gerekir diye düşünüyorum.
Özellikle Eskişehirli yöneticilerimiz Kayseri’ye sık sık gitmeli ve iyi olan şehircilik örneklerini mutlaka yerinde görmeli.
Kayseri’de neler dikkatimizi çekti?
Cadde ve Bulvarlar
Kayseri’de Anadolu’da pek çok şehre nasip olmayacak kadar geniş yollar, kavşaklar ve bulvarlar bulunuyor. Yayaların önceliğinin düşünüldüğü geçitlerde mevcut ve trafik bir çok trafik lambasına rağmen pek sıkışmadan rahat bir şekilde akıyor.
Şehir merkezinde tüm minibüsler kaldırılmış, hak sahibi esnaflar 2,3 kişi ortak olarak bir otobüs hattı almışlar ve örnek bir uygulama olmuş.
Toplu Taşıma
Eskişehir’den örnek alınmış bir uygulama ama örnek alınırken eksilerden ders çıkarıp olumlu eklemeler yapılmış. Mesele tramvaylar daha geniş kapasiteli ve 2 tramvay birbirine eklenerek yolcu kapasitesi daha da geniş hale getirilmiş. 17 km bir ray alanı üzerinde neredeyse hiçbir tramvayda bırakın sıkışıklığı, ayakta dikilen insan görmek bile mümkün değil.
Önemli ayrıntılardan biri de çevreye duyarlılık. Örneğin tramvay rayları içine çimler ekilmiş ve müthiş bir fotoğraf ortaya çıkmış. Otobüslerin hemen hepsi çevreye duyarlı ve doğalgazla çalışıyor. Herhangi bir otobüs egzozundan siyah duman kesinlikle çıkmıyor.
Tarihin içinden geçmek
Dün ve bugün iç içe geçmiş ve birbirine zarar vermemiş. Bir tarafta tarihi binalar arasında dolaşırken, karşınıza lüks bir apartman ya da tramvay durağı çıkabiliyor. Kale surlarının dibinde ilerlerken, yürüyen merdivenlerle yer altı çarşılarına girebiliyorsunuz. Her tarihi eserin önünde onunla ilgili bilgileri okuyup fikir sahibi olabiliyorsunuz. 5 ayrı medeniyet yan yana çok şık durabiliyor. Roma döneminden Cumhuriyet’e kadar her medeniyetten ayakta kalmış bir eser özenle korunuyor.
Bisikletli ulaşım
Şehrin farklı noktalarında Büyükşehir Belediyesine ait bisiklet durakları var. Bu duraklarda bulunan bisikletleri 1 TL karşılığında alıp diğer durağa kadar gidip teslim edebiliyorsunuz. Hem pratik hem çevreci bir yaklaşım, örnek alınası bir proje.
Turizm Bürosu
2013 Kültür Başkenti Eskişehir için iyi bir örnek. Çarşının ortasında herkesin rahatça girip bilgi alabildiği bir turizm ofisi kurulmuş. Görevliler son derece ilgili ve yardımsever. Kayseri’yi tanıtmak adına o kadar çaba harcıyorlar ki takdir etmemek elde değil. Ücretsiz olan bu hizmetten yabancı turistlerde memnun kalıyor.
Ücretsiz tuvaletler
Şehrin her yerinde ücretsiz tuvaletler bulunuyor. Üstelik kapasiteleri çok geniş, temizlikleri yapılmış, pırıl pırıl tuvaletler. Para alınmadığı gibi havlusundan, şampuanına her şey tam, eksik bulmak imkânsız. Burada paralı tuvaletlerde bile kâğıt havlu bulmakta zorlanırken…
Yatırımlar
Erciyes Dağı şehrin en büyük ilham kaynağı ve kayakçılık adına yapılan yatırım Erciyes’i dünya çapında önemli bir hale getiriyor. 160 km’lik bir pist uzunluğu için gerekli çalışmalar başlamış ve beraberindeki otelleşme, tesisleşme de cabası. Öte yandan Türkiye’nin en büyük eğlence alanı için kollar sıvanmış ve 100 bin m2’lik bir alanda model olacak bir proje uygulanacakmış.
Sanayi ve ticaret
Kayseri deyince akla ilk gelen şey ticaret. Bu da kendini her dakika hissettiriyor. Şehirde biri serbest bölge (free zone) olmak üzere toplam 3 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Şehir merkezinde de her yer alışveriş ruhunu yansıtıyor. Çarşı neresi diye sormayın, her taraf çarşı. Yer altı, yer üstü, meydanlar, pasajlar, AVM’ler adım başı karşınıza alışveriş yapabileceğini adresler çıkıyor. Para harcamak için ideal bir şehir.
Stadyum ve spor merkezleri
Kadir Has Şehir Stadyumu gören herkesi hayran bırakacak bir mimariye sahip. Yıllardır dolaştığımız stadyumlar içinde en mükemmel örneklerden birisi. Onu görünce ezilip, bükülüp bizim niye böyle bir stadyumumuz yok dememek elde değil. Dilerim Eskişehir’e yapılacak yeni stadyum bu isteğimizi yerine getirir nitelikte olur. Bunun yanı sıra spor salonları ve kompleksleri de oldukça fazla olan Kayseri’de spora bakış açısı ise şimdilik pek istenilen seviyede değil.
Kent meydanı
Hayallerimdeki kent meydanı Kayseri’de çıktı karşıma. Çok çok geniş ve hareketli, ufku uzun, insanı rahatlatan ve işte meydan bu dedirten bu alanı gördükten sonra. Kent meydanı konusunda daha da ısrarcı olmaya karar verdim. Belki o kadar büyük olmaz ama Atatürk Stadyumu yıkıldığında o alan mutlaka geniş bir meydan olarak düzenlenmeli ve altına da yer altı çarşısı yapmalı.
Hayırseverler
Buna değinmeden geçmek mümkün değil. Öyle çok hayırsever zengini var ki adeta şehri onlar yaratmış. Az önce bahsettiğimiz stadyuma ismini veren rahmetli Kadir Has bile şehre 600 milyon dolar bağışta bulunmuş. Bunun yanı sıra pek çok okul, hastane, park aklınıza gelen birçok hizmette hayırseverlerin katkısını net bir şekilde görebilirsiniz. Yani Mail Büyükerman gibi binlerce hayırseveri olan bir şehir Kayseri.
Uzun lafın kısası….
Şimdi madde madde güzelliklerini saydığımız ve örnek projelere imza atan Kayseri’de yerleşip, yaşar mısın diye sorarsanız eğer cevabım hayır olacaktır.
Neden derseniz, saydığımız tüm bu güzellikler Kayseri’de pek değeri bilinmeyen güzellikler ya da ben öyle hissettim. Tüm bunlara karşın şehrin sanatsal yönü biraz zayıf ve sosyal yaşam yok denecek kadar az. Akşam hava kararınca biten şehirler vardır ya Kayseri’de öyle bir şehir. Muhteşem bir stadyumları var ama taraftarları yok. Geniş yolları var ama kıymeti bilinmiyor. İnsanları yardımsever, bağnaz değil ama bir Eskişehir gibi de değil. Gezdik, gördük, görüntüledik hatta birçok şey bizi etkiledi ama şahsen Eskişehir’in tarif edilemez bağlılığını hiçbir şey ile değişemeyeceğimi bir kez daha anladım
Ha tüm yazdıklarım da ki ana amaç, bozkır ortasında çiçek açan tek şehrin Eskişehir olmadığını hatırlatmak ve rekabet edeceğimiz yepyeni şehirler olacağı konusunda kulaklara biraz su kaçırmak. Öte yandan belki Kayseri nasıl bizden bazı şeyleri örnek alıyorsa belki biz de egolarımızı aşıp onlardan örnek alırız kim bilir?
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...