HEPİMİZ DESTEK OLMALIYIZ

HEPİMİZ DESTEK OLMALIYIZ

9 Eylül 2013 09:43
A
a
Sütiş Eskişehir


Eskişehir’in en önemli kamu kuruluşlarından birisidir Tülomsaş. Eskişehir’de yaşayanların ailelerindeki bireylerden birisi mutlaka Tülomsaş’da çalışmıştır. Geçmişte Eskişehir’in önemli markası olan Tüşomsaş, bana göre bugünde marka.

Bugün Tülomsaş’ın yaptığı işleri, Eskişehir’e yarattığı katma değeri küçümsemeyelim. Evet, bugün tramvay üretmiyor. Ama Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Almanya’da hurdaya çıkmış tramvayları Eskişehir’e getirtip Tülomsaş’a,’bunları yürütün, yenileyin, halkın hizmetine sunayım’ diye teslim etti. O hurdaya çıkmış tramvaylar Tülomsaş’da yürütülerek, yenilenmedi mi? O tramvaylar bugün Gaziantep halkına hizmet veriyor.

O hurda tramvayları yürüten, yenileyen Tülomsaş talep olursa tramvay yapmak için de kolları sıvar. Çünkü o müessesede tramvay da, top da, tüfekte yapabilecek beyin var. Tramvay yapamaz denilen Tülomsaş, bugün Van Gölü’nde 2 adet feribotta kullanılmak üzere 1500 devir 2400 beygir gücündeki marine dizel motor üretimine başladı. Demek ki talep olursa üretimde gerçekleşebiliyor.

SİPARİŞ OLMADAN

ÜRETİMDE OLMAZ

CHP Milletvekili Kazım Kurt, Tülomsaş’ın tramvay üretemeyeceğini, bugüne kadar yapmış olduğu tramvay olmadığını söylemiş.

Doğru. Bugüne kadar tramvay yapmamışlar. Hatta tankta, tüfekte yapmamışlar! Ama bugün Van

Peki, bugüne kadar Tülomsaş’dan bir kurum veya kuruluş tramvay yap diye sipariş verdi mi?

Bursa Büyükşehir Belediyesinin talebi üzerine Durmazlar Holding’e ait Durmazlar Makine Fabrikası atölyelerinde üretilen tramvay, sıfırdan lokomotif üretip gerek TCDD’nin gerekse gelişmekte olan ülkelerin demiryollarında hizmet veren Tülomsaş’da üretilemez mi?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında üretilen ve Heykel Garaj T1 hattında kullanılacak olan Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’nin test sürüşleri başladı.

Tasarımından yazılımına kadar tamamen Türk mühendislerinin ürünün olan İpekböceği’nin Bursa raylarıyla buluşması için son adım atıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İpekböceği’nin 4 vagonla Ekim başında yolcu taşımaya başlayacaklarını açıkladı.

Bakın Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz bakın ne diyor:
“1803 yılında Avrupa’da 100 km hızla giden trenler üretilirken, bugün tam 210 yıl sonra Türkiye’de de bunu başarmış olarak karşınızdayız. Türkiye, tasarım ve teknoloji alanında, ürün geliştirme konusunda ne kadar ileriye gittiğini bütün dünyaya gösterdi. İpekböceği tamamıyla Türk mühendislerinin başarısı. Türkiye artık kendi tramvayını üretebilecek kadar gelişmiş, özgüveni yüksek ve güçlü bir ülke olduğunu kanıtladı.”

Sayın Kazım Kurt, yukarıdaki satırları okudunuz değil mi?

Şimdi size soruyorum.

1- Bursa’da bir makine atölyesinde yapımı gerçekleşen tramvay, ondan daha ileri teknolojiye sahip Tülomsaş’da da üretilemez mi?

2- Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, iktidar, muhalefet partisi milletvekilleri ve Milli Eğitim Bakanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’yla birlikte ziyaret ederek Tülomsaş’ın daha modernize edilerek daha büyük işlere imza atılması için baskı yapılamaz mı?

3-Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesinde raylı sistemler üretebilecek fabrikalarda var. Bu fabrikalarla Tülomsaş arasında işbirliği sağlanarak Büyükşehir Belediyesi bir adette olsa yerli tramvay siparişi verse Eskişehir’de de tramvay yapımı gerçekleşemez mi?

Soruları uzatmak mümkün. Ancak bir işin yapılabilmesi için önce siparişin verilmesi gerekir. Tülomsaş kendi imkanlarıyla ve özel sektörle yaptığı işbirliği sonucu tramvay üretse, bu tramvayın alıcısı yoksa avuç avuç paralar dökülerek yapılan bu tramvayı, biblo değil ki süs olarak vitrine koyalım.

Eskişehir’in daha da gelişmesini, kalkınmasını, sanayi de Türkiye’de hatta dünyada söz sahibi olabilmesinin yolu bence Tülomsaş’dan geçer. Bu nedenle Tülomsaş’a başta 6 milletvekili, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler ve Eskişehir halkının destek olması lazım.

TÜLOMSAŞ da Van Gölü’nde 2 adet feribotta kullanılmak üzere 1500 devir 2400 beygir gücündeki marine dizel motorlarıyla ilgili sözleşme imzalandı. Artık Tülomsaş yüzde 80-85 yerli katkıyla 1800-2400 HP gücündeki (1500 rpm) diesel motorları üretimini gerçekleştirebilecek. Belgelendirme süreçleri de tamamlanmış. Bunun diğer anlamı, sadece söz konusu 1800-2400 HP gemi motorlarının değil, diesel jeneratör motoru veya yüksek devir elektrik jeneratörleri için yardımcı dizel makine ve veya yüksek devirli dizel makine ihtiyacı duyan gemi ve diğer deniz araçlarında kullanılabilmesinin de önünün açılmış olması.

 


*-********

 

PANAROMİK MÜZE UNTULDU MU?

 

Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında Eskişehir’de kalıcı eser olarak ‘Panaromik Müze’ ve ‘Yunus Emre Külliyesi’ yapılacağı sözü verilmişti. Bu müze Vilayet Fidanlığı içerisine yapılacaktı. Ancak Vilayet Fidanlığı içerisindeki ağaçların kesileceği, yeşilin kaybolacağı gerekçesiyle birileri karşı çıktı.

Bunun üzerine, vilayet fidanlığına yapılması söz konusu olan kalıcı eser olacak ‘Panaromik Müze’nin buraya yapılmasından vazgeçildi.

Dün bir okurum mail göndermiş.

“2013 TDKB Kapsamında Eskişehir Merkeze  yapılacağı "SÖZÜ" verilen Yunus Emre Külliyesi ve Panaromik Müze Projeleri unutuldu mu acaba? Saygılarımla...” diyor.

İsminin yayınlanmamasını özellikle rica etmiş.

Bende bu köşeden isteğini duyurmak istedim. Bakalım nasıl cevap gelecek?

*-****

Not: Sevgili okurlarım. Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen yurt dışı gezilerinden birisi olan ‘Saray Bosna’ gezisine bende katılıyorum. Bu nedenle 5 gün sizlerden ayrı olacağım. Yeniden buluşuncaya kadar hoşça kalın.

*-******

 

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi