Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını veda ya hazırlanıyoruz. 21 Mart’ta başkentlik unvanı Tataristan’ın Kazan Şehrine geçecek.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı 2013 yılında kasasına beklenilen daha doğrusu kurum ve kuruluşlar tarafından verilmesi kanunla belirlenmiş paraların girmemesi nedeniyle çok önemli kalıcı eserlere imza atamadı. Örneğin, vilayet fidanlığının olduğu araziye yüksek teknolojiye sahip ve 3 boyutlu bir sunumla hizmet verecek açık hava müzesi kurulacaktı. Müzede çeşitli devirler simülasyon ya da benzeri teknolojiyle canlandırılacaktı. Müzeye gelenler örneğin 13. yüzyılda Yunus Emre'nin yaşadığı zamanı sanal olarak yaşayacaklardı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bu müze yapılamıyor.
Kültür Başkenti Ajansı 2013 yılında iki büyük projeye imza atarak Eskişehir’in sesini başta Türk Dünyası ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya duyurdu. 20 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen ‘Türkvizyon Şarkı Yarışması’, ikincisi ise ‘Yunus Emre’ filmi.
Ayrıca, 2013 yılında, yapıldıkları tarihten beri hiç onarım görmemiş tarihi camilerin restorasyonları yapılarak ayakta kalmalarını sağladı.
Anadolu Üniversitesi’nin 2013 yılında kanun gereği vermesi gereken 300 milyon TL’yi 2014 yılına sarkıtınca Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı yönetiminin de eli kolu bağlandı.
2014 yılında Ajansın kasasına Anadolu Üniversitesinden girecek 300 Milyon TL’nin 125 Milyonu yapılmakta olan yeni stadyumun bedeli olarak TOKİ’ye verilecek. TOKİ’de kendisine devredilen Atatürk Stadyumunun arazisini Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na bırakacak. 21 Mart’ta yapılacak olan unvan devir teslim töreninde de 25 Milyon TL, yapımlarına başlanılan kalıcı eserler için de 25 Milyon TL harcansa geriye 100 Milyona yakın kasada para kalacak.
Bu 100 Milyonun en azından 50 Milyonu ile de Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin ihtiyacı olan cihazlar ile yeni poliklinik binası için kaynak olarak aktarılsa, sadece 850 bin nüfusa sahip Eskişehir halkının değil, bu hastaneden yararlanan Kütahya, Afyon, Bilecik illerinde ikamet eden yaklaşık 4 milyon insanın hayır duası alınmış olunur.
Alınacak cihazların üzerine, tamamlanacak binaların duvarlarına da; ‘Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından alınmıştır veya yapılmıştır’ yazılarak onlarda kalıcı eser olarak milyonlarca insana hizmet vermiş olurlar.
ESOGÜ’nün insanlara vermiş olduğu hizmetlere, bu hizmetlerin karşılığında alınan bedellere bakıldığında, bu hizmetlerin dar ve kısıtlı bütçelerle nasıl yapıldığına birçok kişi şaşıyor. Sadece hastane de 3 bine yakın personel çalışıyor. Herhalde toplam personel sayısı 5 bini buluyordur.
Diyecekler ki, ‘Tıp Fakültesi Hastanesi’nin döner sermayesi’ var. Var ancak, bildiğim kadarıyla o döner sermayeden gelen kaynak kendi yağını bile kavurmuyor.
Sayın Valimiz Güngör Azim Tuna ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri, ajansın bütçesinden ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin ihtiyacı olan cihazlar alınır, yeni bir poliklinik binası yapılır, bu yaraya merhem olurlar ise insanlık adına çok çok büyük sevap işlemiş olurlar.
*-*********
AKILLI KAVŞAKLAR ÇÖZÜM OLUR
Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine Pazar günü,’Akıllı Kavşaklar’ tanıtım toplantısına katıldım.
Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesindeki öğretim üyelerinin hayata geçirdikleri ‘Akıllı Kavşaklar’ düzenlemesi Türkiye’de ilk. Türkiye’de ilk ve tek network altyapıya sahip olan trafik sistemi Eskişehir’de kurulmuş.
Bir kavşaktaki trafik yoğunluğundan dolayı oluşacak trafik sıkışıklığından diğer kavşaklarda da haberdar oluyor ve onlar da planlamalarını buna göre yapıyorlar. İkinci bir özellik de tam adaptif olması. Bunun anlamı, bir kavşaktaki bir geçişte ani bir nedenle olan trafik sıkışıklığı durumunda anında merkez karar vererek kırmızı ışık süresini azaltarak anında yeşil ışığa çevirebilmekte. Böylelikle araçların trafikte bekleme süreleri azalıyor. Kavşaklar sürekli balıkgözü gelişmiş kameralar ile izleniyor. En son teknoloji Eskişehir’de kurulan sistem Türkiye’de ilk.
TEK ÖRNEK ISPANYA
Bu sistemin Avrupa'da tek örneği Ispanya’da mevcut. Ispanya'da geçmişte kurulmuş olan sistemin, dönemlerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı araç algılama işlemini loop sensörlerle yapılmış. Eskişehir de kurulan sistemde ise araç algılama işlemi, balıkgözü kameralarla görüntü işleme algoritmaları sayesinde gerçekleştirilmekte.
Proje kapsamında pilot uygulama olarak şehir merkezinde bulunan 17 kavşakta sistem devrede. Şehrin tamamında bulunan 76 kavşağın sisteme entegrasyonu, yakın gelecekte gerçekleştirilecek. Akıllı Kavşak uygulaması tüm kavşaklarda hizmet vermeye başlayınca uygulanacak yeşil dalga sayesinde Eskişehir’de yaşanan trafik kargaşasına büyük ölçüde çare olacağına inanıyorum.
Tanıtım toplantısında Yılmaz Hoca yanıma gelerek,’Birileri Eskişehir’de akıllı kavşaklar yapacaklarını söylüyor. Bak Eskişehir’de akıllı kavşaklar hizmet vermeye başladılar’ diyerek AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacana isim vermeden göndermede bulundu.
Akıllı Kavşaklar Projesi Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de gerçekleştirildi. İlklerin şehri Eskişehir’de bir ilkin daha hayata geçirilmesinden dolayı doğrusu gururlandım.
*-********
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...