2020 bütçe tartışmaları gösterdi ki, yeni yıla sorunlu bir bütçeyle giriyoruz
2020 bütçe tartışmaları gösterdi ki, yeni yıla sorunlu bir bütçeyle giriyoruz. Halkın yatırımlara ihtiyacı var ancak, yeni yılda yine ve yeniden inşaat sektörüne yatırım yapılacak gibi gözüküyor. Tabii bu devirde insanın yandaş müteahhit olası geliyor. CHP Milletvekili Utku Çakırözer son olarak demiryolu işçilerinin sorunlarına değindi. Öğrendik ki Ulaştırma Bakanımız, yeni yılda demiryollarında çalışan geçici işçilerin kadroya alınmayacaklarını itiraf etmiş. "Yıllardır söylüyoruz ama hükümet yine demiryollarında çalışan geçici işçilerimizi yok saydı. Geçici çalışan emekçilerimizin tamamı kadroya alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Çakırözer, Eskişehirlileri de ilgilendiren bu konuda net bir tutum sergilemiş. Kentimizde de pek çok emekçi alın teriyle çalışıyor, ancak kadroya alınmıyor. Umarız yetkililer Çakırözer'in eleştirilerini dinler ve işçilerimizin alın terinin sömürülmesini engeller.
Dağ fare doğurdu
Asgari ücrete yüzde 15 zam yapıldı ve 2 bin 324 lira 70 kuruş oldu. Bu yapılan zammın dar gelirlinin ihtiyaçlarını karşıladığını söylemek mümkün değil. Gıda enflasyonu yüzde 40 seviyesinde. Hâne halkının ise genel olarak yüzde 30 civarında bir enflasyonla mücadele etmesi gerekiyor. Bu koşullar altında asgari ücretlinin geçen seneye göre çok daha zor koşullarda yaşayacağını öngörebiliriz. Türkiye'de asgari ücretle çalışanların oranı, toplam çalışanların yüzde 40'ına tekabül ediyor. Mesela İspanya'da asgari ücretle çalışanlar toplam çalışanların yüzde 1'i civarında. Dolayısıyla bizim ülkemizde asgari ücrete yapılan zam, ülke ekonomisinin nasıl gelişeceğini doğrudan belirliyor. Türk-İş masaya 2 bin 500 lira civarında bir teklifle oturunca umutlarımız kırılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanımızın "Bir jest yapabiliriz" sözleri yüreğimize su serpmişti. Fakat gelinen noktada jest filan yapılmadığını görüyoruz. Özetlemek gerekirse "Dağ fare doğurdu" diyebiliriz. Anlaşılan 2020 yılı, çalışanlar için 2019'dan daha zor geçecek.
Eğitimle ve birlikte
Tepebaşı Belediyesi 2020 yılında kırsal kalkınma için yapacağı projeleri masaya yatırdı. Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş liderliğinde yapılan toplantıda, tarım ve hayvancılık alanında neler yapılabileceği tartışıldı. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri, kırsal alanın geriliyor olması. Sadece stratjeik öneme sahip olan tarım ve hayvancılık üretimlerindeki düşüş bile, başlı başına ciddi bir sorun. Üstelik kırsal alanın gerilemesi, beraberinde köyden kente göçü de doğuruyor. Bu durum da belediyecilik hizmetlerinden tutun, asayiş sorunlarına kadar pek çok meseleyi tetikliyor. Tepebaşı Belediyesi'nin sorumluluk sahasındaki sorunların tamamını ortadan kaldırması mümkün değil. Bu hedefe belediyenin bütün bütçesini harcasanız ulaşamazsınız. Ancak bütün yatırımlar parayla yapılmıyor. Aslında en iyi yatırımlar akılla yapılan yatırımlar. Tepebaşı Belediyesi çiftçimize yönelik eğitim çalışmalarını artıracağını açıkladı ki, bana kalırsa en akılcı yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Belediye ayrıca tüketim ve üretim kooperatiflerine destek vermeye devam edeceğini belirtti. Yani Tepebaşında birlik olarak ve eğitim çalışmaları yaparak kalkınacağız. Ben Tepebaşı yetkililerinin yeni hedeflerine de başarıyla ulaşacağından şüphe etmiyorum.