DSİ 3. Bölge Müdürlüğü uyarıda bulundu…
-Eskişehir'e içme suyu ve tarımsal sulama imkanı sağlayan barajlarda mevsimsel kuraklık nedeniyle doluluk oranları 2022 yılının aynı dönemine göre azaldı.
Ve en önemli nokta şu cümlede saklı:
-Eskişehir ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı göz önüne alınarak değerlendirme yapıldığında, ilave sahaların sulanması için ayrıca su takviyesi yapılması mümkün görülmemektedir.
Özeti şu…
Bu yıl su ancak konutlarda kullanmak için kullanılabilir…
Ve DSİ diyor ki:
-Porsuk Barajı'ndan Porsuk Çayı yatağına halk sulamaları için sulama suyu verilmesi taleplerinin karşılanması mümkün olmadığından çiftçilerimizin buna göre davranarak ürün planlamaları yapmaları, büyük çaplı ekim yapmamaları, su ihtiyacı fazla olan bitkilerin ekilmemesi veya ektirilmemesi gerekmektedir!
DSİ, ekim öncesinde gerekli duyurular Valiliklere, Kaymakamlıklara, İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, Belediye Başkanlıklarına, Ziraat Odalarına, Muhtarlıklara, tüm çiftçilerimize ve su kullanıcı örgütlerine bildirilmektedir, diyor…
Eskişehir yıllardır isyan ediyor, ne diyor:
-Polatlı’da vahşi sulama yapılıyor.
Polatlı da yıllar önce kuru tarım yapılıyordu. Ancak, sulu tarıma geçildi. Çünkü siyasilerin baskıları sonucu Porsuk Barajı’nın kapakları açılıyor, Porsuk Çayı’nın suyu Polatlı’da adeta sebil olarak tarlaları suladı…
Eskişehirlilerin isyanına ne yazık ki kimse kulak asmadı. Vahşi sulama alabildiğince devam etti! Sonunda gerçekle karşılaştık. Barajda sularımız ancak, Eskişehir’e yetiyor. O da şüpheli!
Bu nedenle DSİ’nin uyarısını daha çok Ankara Valiliği, Polatlı Kaymakamlığı, Polatlı ilçe tarım müdürlüğünün önemsemesi gerekiyor…
Biz yıllardır uyarıyoruz, kimse dinlemiyor. Belki bu kez DSİ’yi dinlerler de siyasiler baskı yapıp baraj kapaklarını açtırmazlar!
Teneke mahallesi kavramı ilk olarak Orhan Kemal’in “Hanımın çiftliği” romanında geçer.
1950’li yıllarda Doğu ve Güneydoğu şehirlerinden Adana’ya göç eden ailelerin, baraka şeklinde yaptığı evlerin oluşturduğu mahallelerin adıdır, Teneke mahallesi…
Teneke mahallelerindeki evlerin çatısı teneke ya da saçla kaplıdır.
Pencerelerinde cam yoktur…
Odaların kapı yerlerinde battaniye vardır…
Ve insan, insan nefesiyle ısınır…
İşte bu evler her 10 yılda bir yıkılır. Ancak göç öyle büyük boyuttadır ki, teneke mahalleler hep yeni baştan bir daha kurulur…
Eskişehir’de teneke mahalleleri hiç olmadı…
Bizim göçler balkanlardan, kırımdan ve Kafkasya’dan geldi…
Evlerimiz kerpiç, boyaları kireçtir!
İster teneke, ister kerpiç, ister ahşaptan olsun! Eski evlerimiz yıkılsa bile altında kimse kalmazdı!
Bir Amerikan edebiyat klasiği kabul edilen Moby Dick adlı ünlü romanın yazarı Herman Melville, “başarısızlık” konusunda şu cümleleri kuruyor:
-Orijinal olarak başarısız olmayı bir taklit olarak başarılı olmaya tercih ederim. Bir yerde bir hata yapmayan bir kişi asla usta olamaz. Başarısızlık, gerçek ustalığın denenmesidir.
.../...
Şöyle çevrenize bir bakın...
Şehrimize ve ülkemizdeki başarıları değerlendirin...
Başarısızlıktan korkuyoruz ve olduğumuz yerden hiç kıpırdamıyoruz!
Toplum sevgi ile kaynaşır, adaletle yaşar, dürüst çalışmakla ayakta kalır. Farabi
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...