Dilimiz Türkçe

Murat Özgül yazdı

26 Mayıs 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Çok değil daha 15 gün önce dilimize sahip çıkalım. Yurdumuza göç edenler bizim dilimizi öğrensinler. Özenti İngilizce ve Arapça dükkan tabelalarından kurtulalım diye yazmıştım.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan Salı günü gerçekleştirdiği Türk Dil Kurultayı’ndaki konuşmasında şunları söyledi: “Bir özentidir gidiyor. Kendi dilimizin zenginlikleri varken bu özentilerle adeta, biraz ağır olacak ama hayvanların yarıştırıldığı malum Avrupa'daki arenaları kalkıp spor salonlarında isim olarak kullanmak pek de kibar değil, şık değil.Dil çalışmalarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Dil gibi hayati bir meselenin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını hala çekiyoruz. Türkiye, Türk Dili konusunda da geçmişi ile barıştığı, geleceği kucaklamaya hazırlandığı yeni bir dönemin eşiğindedir. Ne güzel kıraathanemiz var, burada kitap oku, gazete oku, sohbetle beraber zenginleş. Bildiklerini karşıya sen ver, karşının bildiklerini de sen al. Bunlar yerini kafeteryalara, kulüplere terketti. 'Clup' bu benim değil ki, bütün bu tabelaları sökün, bu senin hakkın, en doğal hakkın. 
Türkçe'ye daha sıkı sahip çıkmalıyız. Belediyelere kendi dilimizden olmayan tabelaları sökün diyoruz. Neye müsaade edersen onu asmak zorunda, ama bunu yaptıramıyoruz.
Kültürlere ve medeniyetlere saldırılar önce dilden başlıyor. Dilini aldığı anda o milleti çökertiyor. Biz işte böyle bir suikasta maruz kalmış bir milletiz. Bu saldırı dilimizle birlikte onun mütemmim cüzü olan şahsiyetimizi de hedef almıştır. Dilimizin tek ihtiyacı onun kıymetini bilecek insanlar ve kurumlardır. Türkçe'nin yetersizliğinden fakirliğinden söz eden kimse art niyetli değilse, Türkçe'den, Türkçe'nin zenginliklerinden bihaberdir. Türk Dil Kurumu'nun Büyük Türkçe Sözlüğü'ndeki kelimelerin sayısının 600 bini geçtiği biliniyor.
Bin yıl önce DivanüLugati't-Türk ismiyle on bine yakın kelimeden oluşan sözlüğü bulunan bir dile yetersiz demek, bühtanların en büyüğüdür.
Kendimizin yeteri kadar önem vermediği Türkçe konusunda başkalarının hassasiyet göstermesini bekleyemeyiz. Dilimizle birlikte milli ruhumuzun da zayıfladığı gerçeğini kabul etmeli ve bu konudaki tedbirleri ona göre hep birlikte almalıyız. Dilimizin zenginliklerinin tamamını kucaklayan bir anlayışla Türkçemize sahip çıkacağız."
Şimdi televizyon programlarını izliyoruz. Konuşmaların içine bir iki yabancı sözcük yerleştirmek çok moda. Enteliz ya (!) Türkçeyi gerekirse eski Osmanlıca sözcükleri kullanmak bu kadar mı zor? Güzelim Türkçe’mizin kullanımından sapıp yabancı adlarla ve dejenere edilmiş Türkçe yazılımlarla tabela asmak çok mu iyi? Sayın Erdoğan çok doğru bir konuya temas etmiştir. Çöküş dilde başlar…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
İnşallah düzelir murat abi'm;YÜREĞİNE SAHLIK SELAMLAR 26 Mayıs 2017 10:05

Nejat

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi