Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç,’2015’teki genel seçimlere odaklanalım. Allah aşkına bu partide artık küskünlük ve çelme takma bitsin’ demiş.
Ataç, doğru söylemiş. Bir birine çelme takma hastalığı CHP’de yıllardır var. Birisi yükselmeye başladı mı, birisinin yıldızı parladı mı, onun yükselmesini, yıldızının parlamasını kıskananlar, hemen ayağından aşağıya çekiyorlar. İşte bu hastalık yüzünden CHP bir türlü istediği sonuca ulaşamıyor.
GİRDİKLERİ İL SEÇİMDE
İKTİDAR OLDULAR
Anavatan Partisi ile AK Parti kurulduklarından sonra girdikleri il seçimlerde başarıyı yakaladılar. Yeni kurulan bir parti, ilk girdiği seçimde yüzde 50’ye yakın oy alıp tek başına iktidar oluyorsa CHP’nin bunu çoktan araştırması gerekirdi.
12 Eylül’den sonra 1983 de kurulan Anavatan Partisi, 6 Kazım 1983’te yapılan genel seçimlerde yüzde 45,14 oy oranıyla 400 üyeli TBMM’de 211 milletvekilliği kazanarak tek başına iktidara geldi.
ANAP'ın seçim başarısında eski siyasi partilerin devamı olarak kurulan partilerin MGK tarafından veto edilerek seçime sokulmayışlarının etkisi olmuştu.
Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinin çıkması 57. hükümetin sonunu hazırlamıştı. İşte krizlerden dolayı canı yanan seçmen, Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi’ni can simidi olarak veya kurtarıcı görerek destek verdi. . 2001’de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, 15 aylık bir parti olarak 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde en yüksek oy oranını alarak (geçerli oyların %34,63'ü) tek başına iktidar kurabilme imkanını da yakaladı.
CHP, HERKESİ KUCAKLAMALI
9 Eylül 1923'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve Atatürkçü, sosyal liberal ve sosyal demokrat görüşleri benimsemiş olan Türk Siyasi Partisi. Cumhuriyet dönemin ilk siyasi partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923'ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kalmış ve 1946'ya değin kısa aralıklar dışında genellikle tek parti yönetimini uygulamıştır. Türkiye'de en uzun süre iktidarda bulunmuş siyasi parti olan Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu olarak da anılır.
Ama buna rağmen 1946’dan sonra Adnan Menderes’in başkanlığında kurulan Demokrat Parti karşısında başarısız olarak, iktidarı kaptırdı.
1946’dan beri de CHP girdiği seçimlerde dönem dönem birinci parti olsa da, tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı.
CHP, MERKEZ SAĞIN
Özellikle AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan Kürt’lerle ilgili geliştirdiği politikalarla, Kürt oylarını da almayı başardı. Son yıllarda, ‘açılım’ politikası söylemleriyle özellikle bazı Kürt’lerin gönlünü ve oyunu aldı.
OYLARINI DA ALMALI
Kürt’lere en yakın parti CHP olmalı. AK Parti’nin ‘Açılım’ söylemlerini CHP geliştirmeliydi. Onların sorunlarıyla daha yakından ilgilenmeliydi. Ne yazık ki CHP’nin ihmal ettiği Kürtlere önce AK Parti, daha sonra da Abdullah Öcalan’a yakın olan partiler sahip çıktılar.
CHP’nin sadece Trakya, Ege ve kıyı şehirlerinde değil, İç Anadolu, Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güneydoğu’da başarılı olabilmenin formülünü aramalı.
AK PARTİ 2071’E KADAR
Temel ile Dursun Trabzon'a gideceklermiş ama ceplerinde hiç para kalmamış. Neyse Trabzon’a doğru yürümeye başlamışlar. Yolun kenarında giderken otobüs garajı görmüşler. Etrafa bakmışlar kimseler yok. Temel, Dursun'a demiş ki:
-‘Ula Dursun, Trabzon’a kadar yürümektense gel şurdan bir Otobüs çalalım onla gidelim’.
Dursun hemen:
-‘Tamam’ demiş.
Temel içeri girmiş, Dursun ise dışarıda etrafı kontrol ediyormuş. Aradan 10 dakika geçmiş Temel yok. Tam o sırada içerden motor sesi gelmiş ve Temel otobüsle dışarı cıkmış. Dursun hemen atlamış otobüse ve Temel'e sormuş.
-‘Neden bu kadar geç kaldın’ diye.
Temel:
-‘Ula Trabzon’a giden otobüsü en arkaya koymuşlar”.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...