Ali Baş yazdı
8-9 MART tarihlerinde CHP’nin tüzük kurultayı yapılacak. Tüzük denilince akıllara genel olarak “parti içi demokrasi”, “parti tüzüğü” “siyasi partiler yasası” geliyor. Siyasi partilerin büyük çoğunluğunda gerçek anlamda bir “parti içi demokrasi yok” Parti içi demokrasinin kurumsallaştığı az da olsa işleyebildiği tek parti diğerlerine göre yine CHP…
TARTIŞMALAR AZALDI!
Tüzük komisyonlarında önceki yıllarda aktif olarak görev alan isimlerden Yunus Emre Karabulut’a kurultay öncesi birkaç soru yönelttim:
- Önceki yıllara göre tartışmalar azalmıştır. Neden?
-Çünkü adrese dayalı nüfus kayıtlarının parti üyeliğindeki yer koşuluna bağlanması, Kılıçdaroğlu dönemi ile başlatılmış, mahalle ve köy üyeliklerindeki kaydırmalar önlendi. Bu da bu konudaki haksızlıkları ve tartışmaları bitirmiştir. Bu çok önemli bir konudur. Ve önceki kongrelerde en önemli tartışma konusudur…
BLOK MU ÇARŞAF MI?
-Bir de blok liste çarşaf liste tartışması var. Seçimler nasıl olmalı?
-CHP kongrelerinde seçimlerin Blok liste- Çarşaf liste yöntemi parti tüzüğünde düzenlenmiştir. “Oy Pusulası” başlığı altındaki 48/J maddesi aynen şöyle diyor: “İl ve ilçe kongrelerinde seçimlerde kural, tek ve ortak listedir (çarşaf liste)…” Ancak devamında kongreye katılanların oy çokluğu ile blok liste ile seçimin yapılacağı düzenlenmiş. Burada ki oy çokluğu nitelikli çoğunluk olmalıdır. 4’te 3’ü veya 3’te 2’si gibi… Kurultay hariç görüyoruz ki büyük çoğunluk il ve ilçe seçimleri oy çokluğu ile blok listeyle yapılmaktadır.
DELEGE AĞALARI NE OLACAK?
-Delege ağaları denilen bir kavram var. Bu nasıl engellenir?
Delege ağaları, belediye başkanları veya diğer etkin olan kişilerin partide hakimiyet kurmasını engellemenin bir yolu çarşaf liste uygulamasının yaygınlaştırılması ile olacaktır.
-Karşımızda bir siyasi partiler yayası var. Bu yasa değiştirilmeden en demokratik ve doğru uygulama nasıl olabilir. Tüzük değişikliği ile parti kongreleri daha demokratik hale gelebilir mi?
TÜZÜK IÇIN ÖNERILER!
-Bu konuda birkaç önerim olacak:
İlçe seçimlerindeki delege sayısı Siyasi Partiler Kanunu ile 400 olarak sınırlandırılmıştır. İlçelerdeki üye sayısının dört yüzün altında olması durumunda tüm üyelerin delege sayılması!
•Mahalle ve köy delegeliklerinde on sayısının altında olan yerlerin birleştirilerek delege seçiminin yapılması.
• Mahallelerde yapılan delege seçimlerinde blok listenin kesinlikle önlenmesi ve her üyenin oy vereceği kişi sayısının beş ile sınırlandırılması. Bunun sebebi olarak şöyle bir açıklama yapabiliriz; çok sayıda insanı tanımadan blok seklinde oy verme önlenecektir.
•Üst kurul delegeliklerinde sayıların çokluğu çarşaf liste yöntemini zorlaştırabilir. Bunun için pratik yol, yine her üyenin oyunun beş veya on kişi ile sınırlandırılmasıdır.
• Genel Merkez seçimlerinde (kurultayda ) oy verecek delegelerin sayısı da milletvekili sayısına göre değil o ildeki partinin oyu ile orantılı olması gerekir.
Orada ayak izleri vardı!
Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş, Anıl Gül’ün ismi, Yenikent’te bulunan Spor Salonu’na verildi…
Devletimizin bu konulardaki duyarlılığını hep biliyoruz…
Ama Anıl Gül, biraz da bizden biriydi…
Babası Yücel Gül ile uzun yıllar birlikte çalıştık. Evet, bütün şehit haberleri içimizi acıtıyor. Ama bizden biri şehit olunca acısı çok daha başka oluyor…
Yücel ve Türkan Gül, çiftinin Eskişehirlilerden, belediyelerden tek bir istekleri olmuştu.
-Oğlumuzun ismi yaşatılsın!
Birkaç kez öneride bulunduk. Mahalledeki bir parka, bir caddeye hatta evinin olduğu sokağa adı verilsin, yaşatılsın!
Yenikent’te bulunan Spor Salonu’na isminin verilmesi önemlidir, anlamlıdır. Spor salonu şehit Anıl Gül’ün baba ocağına yürüyerek 5 dakikadır. Anıl’ın çocukluğunun, gençliğinin geçtiği ayak izlerinin bulunduğu yerde, şimdi ismi yaşatılıyor…