Ülke genelinde ilk, orta ve lise öğrencilerini kapsayan “Aydınlık Yarınlara” isimli bir kitap okuma yarışması var.
Online ve ödüllü olarak gerçekleşecek bu yarışma kapsamında okulların veli gruplarına bazı afişler atılmış.
Dini içerikli kitapların yer aldığı bu yarışmaya katılım zorunlu değil.
Ancak katılmayı düşünen öğrencilerin online olarak kişisel bilgileri alınıyor.
Yarışma için dini içerikli 3 kitap belirlenmiş ve hepsi aynı yayınevinden çıkan kitaplar.
Öğrenciler yarışmaya katılacaklar ise öncelikli olarak bu kitaplardan edinmeleri yani doğrudan ya da online olarak sipariş etmeleri gerekiyor.
Bu durumdan Eskişehir’de bazı veliler epey rahatsız olmuşlar. Böyle bir yarışma ve afişlerinin öğrenci ve veli gruplarından paylaşılmasına tepkililer. Cuma gününden bu yana birkaç veli bizzat ulaşarak duruma olan tepkisi ve taşıdığı endişeleri de bizzat benimle paylaştığı için önce bir araştırmak, ardından da konuyu gündeme getirme sorumluluğu hissettim.
Peki, veliler endişelerinde haklı mı? Altı üstü bir online yarışmadan ötürü neden rahatsız oluyorlar diye düşünenlere yekten cevap vereyim.
Evet, veliler endişe etmekte haklı ve kafada şüphe uyandıran birkaç detay var.
Birincisi bu tür yarışmalar olabilir lakin yarışmanın amacı yayınevinin kitap satması yani ticaret yapması ise bunu okulların içine sokmak ve öğrenci/veli gruplarında paylaşmak pek uygun olmaz.
Ama asıl handikap yarışma afişini biraz inceleyince karşımıza çıkıyor.
Birincisi yarışmada alınması istenen kitapların hepsi aynı yayınevine ait demiştik. İşte bu yayınevinden çıkan diğer kitapları da incelediğimizde Nur Cemaatine ait içeriklerle ilgili pek çok yayını olduğu dikkatlerden kaçmıyor.
Bunun bir tesadüf olduğunu düşünelim diyeceğim ama afişte yer alan başka bir logo daha var ki, tesadüf seçeneğini ortadan kaldırıyor.
Afişte açık ve net bir şekilde Hayrat Vakfı logosu da yer alıyor.
Hayrat Vakfı kendi sayfasında da belirttiği gibi nur cemaatinin yazıcılar grubuna mensup bir STK olarak faaliyet yürütüyor.
Yani bu yarışma bir nevi ilk, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hem ticari hem de nur cemaatinin vesayetinde gerçekleşen bir yarışma gibi düşünülebilir.
Haliyle cemaat ve tarikatların asla girmemesi gereken devlet okullarımızda böyle bir yarışmadan milli eğitim müdürlüklerinin haberi var mı? Bilgisi var mı? Müsaade ediliyor mu? Cidden merak ediyorum!
Malumunuz 15 Temmuz ve FETÖ sürecinde malum yayınlar, bankalar ve FETÖ ile ilintili hemen her yerde kimin ismi var, kim selam vermiş, kim geçerken uğramış diye bir filtre yaşanmadı ve belki bu yüzden kurunun yanında yaş dahi yandı.
Peki böyle bir yarışma adı altında öğrencilerin online olarak kişisel bilgilerinin alınması ve bir yerlerde isimlerinin yer alması aileyi tedirgin etmez mi?
Yarın, öbür bir gün bir sıkıntı yaşanırsa kendinin de fişlendiği gibi bir düşünce, veliler için gayet geçerli bir endişe sebebi değil mi?
Şahsen bana ulaşan velilere ve kısa bir araştırmadan sonra karşıma çıkanlara bakarak bu yarışma ile ilgili velilere hak verdiğimi bir kez daha belirtiyor ve Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuya dair bir araştırma yapmasını ve kamuoyunu aydınlatmasını rica ediyorum.