Büyükşehir yükünü attı, sorumluluk Odunpazar'ında

  Kentsel dönüşüm uzun yıllardan

17 Ocak 2013 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir

 

Kentsel dönüşüm uzun yıllardan beri Eskişehir’in gündeminde yer alan başlıca konulardan biri. Kentsel dönüşüm denince akla gelen ve siyasetin karşılıklı engeline takılan adreslerden biri de Küçük Sanayi Sitesi.

Aslında dönüşüm için çok müsait ve örnek bir adres. Deyim yerindeyse gerçek bir çöküntü alanı. Ne mülk sahipleri, ne kiracılar ne de çevre halkı buradan memnun değil. Güzel bir projeyle hem bu nahoş görüntüden kurtulabilir hem de hak sahiplerine çok güzel bir kazanç sağlayabilir.

Bu bölgeyle ilgili yapılacak çalışmalar da Odunpazarı Belediyesi ben dönüşüm yapacağım ama Büyükşehir Meclisi onay vermiyor yani engelliyor söylemini kullanıyordu, bu söylem artık son buldu. Önceki akşam toplanan Büyükşehir Meclisi bu bölge için Kentsel Dönüşüm onayını verdi ve bir nevi kucağındaki ağır topu Odunpazarı Belediyesi’ne attı. Bundan sonra yapılacak ve yapılmayacak tüm çalışmalar için tek sorumlu Odunpazarı Belediyesi olacak.

Dolayısıyla seçim önü oldukça meşakkatli bir sorumluluk olacak bu, zira proje ve finansman için iyi bir kaynak bulmak gerekiyor. Öte yandan Toki ile yapılan çalışmalara bakıldığında bunu yapmanın çok zor olmadığı gerçeğini de unutmamak lazım.

 

Sivrihisar ve Kızılcıklı M.P. Caddeleri

 

 

Malum Afet Riskli alanların dönüşümü için Türkiye çapında büyük bir proje başlatıldı. Eskişehir de bundan nasiplenmek istiyor haliyle, ancak ne var ki bu konu Gündoğdu sınırlarında takılıp kaldı. Diğer riskli bölgeler biraz unutulmuş gibi bir hava var.

Zemin ve üst yapı risklerinden söz edilerek belli haritalar ve planlamalar yapılıyor. Tabi ki bu iş uzmanların ve bilim adamlarının işi ama bazı doğrular içinde sanırım biraz akıl yürütmek kâfi. Mesela 99 depreminde Eskişehir’de en çok zarar Sivrihisar Caddesi ve Kızılcıklı M.P. caddesinde oldu. İki adreste Kamuoyu’nda zemin yapısı riskli olarak bilinen bölgeler ve iki adresteki yapılaşma şehrin oldukça eski dönemlerindeki bitişik nizam yapılaşması ve binalar hem yüksek katlı hem de şimdiki binalar gibi zemin etüdü, perde, kiriş, kolon, beton değerleri yüksek olan güvenlikli binalar değil.

 

“İddia ediyorum bilim adamları, mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, konunun uzmanları bir araya gelsin ve riskli bölgeler arasında bir sıralama yapsın ilk 2 sırada bu adresler çıkar karşımıza.” 

 

Elbette bu alanlarda dönüşüm yapmak aşırı zor. Buradaki insanları ikna etmek, finansman sağlamak, konaklayacakları geçici alanlar yaratmak öyle kolay bir iş değil. Çok fazla gayret ve çok aşırı cesaret gerektiriyor. Şahsen ben olsam seçim öncesi böyle bir işe kalkışmayı pek tercih etmezdim ama gerçekçi pencereden bakarsak bu alanların sıkıntısını da görmezden gelemeyiz. Tamam, Gündoğdu da olsun dönüşüm ama bu bölgeleri de geç kalmadan elden geçirelim. Olası bir felakette üzülmek yerine, keşkeler biriktirmektense iyi ki yaptım demek, yaptım oldu diyebilmek daha güzel geliyor kulağa.

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi