Son yıllarda Eskişehir’e ciddi anlamda yerli ve yabancı turist geliyorsa bunda payın en büyüğü Büyükşehir Belediyesi’nin…
Odunpazarı’nda yaptırdığı “Odunpazarı Evleri”, “Balmumu Heykeller Müzesi”, “Çağdaş Cam Sanatları Müzesi”, “Kurtuluş Müzesi”, Kentpark, Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Masal Şatosu, Su Altı Dünyası, Hayvanat Bahçesi gibi turistlerin yoğun ilgi gösterdiği eserleri Yılmaz Büyükerşen’in bu şehre kazandırdığı önemli eserler…
Bu arada hakkını yemeyelim…
Odunpazarının bir önceki Belediye Başkanı Burhan Sakallı da Odunpazarı Bölgesi’ni turizme kazandıran isim…
Odunpazarı Evleri iyileştirme, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Kurşunlu Camii Külliyesi, Şelale Park, Arasta Çarşısı, Hacı Ahmet Efendi Konağı…
Bugün Eskişehir’de Lületaşı El Sanatları’nın yeniden canlanması ve Cam İşleme Sanatı’nın hayata geçmesi de Sakallı’nın döneminde gerçekleşti…
Eskişehir'de yatak arzı artıyor, doluluk da zorlu geçen 2016’ya rağmen
Eskişehir, iç turizmle yükseliyor. Yılmaz Büyükerşen’in çehresini değiştirdiği Eskişehir, İç Anadolu’nun parlayan yıldızı oldu…
Eskişehir müzeler şehri oldu…
Bu arada Ticaret Odası’nın Odunpazarında açtığı tematik müze de en çok ziyaret edilen arasında yerini alıyor…
Hafta sonları Balmumu Müzesi'nin önündeki hiç azalmayan kuyruk bu önemin bir göstergesi…
Geçmişte Eskişehir’e gelen turistler 3 yıldızlı otellerde konaklıyor ya da bir gün kalıp Bursa’ya gidiyorlardı…
Son 15-20 yıl içerisinde Eskişehir’de sayıları 20’yi geçen beş yıldızlı oteller açıldı…
4 yıldızlı otellerin sayısı ise herhalde 30’u bulmuştur…
Halen de yapılmakta olan 4-5 yıldızlı oteller var…
Hafta sonları Eskişehir’e gelen turist sayısı ortalama 3 bini buluyor…
Son yıllarda
Turizm Bakanlığı belgeli konaklama tesislerindeki yatak sayısının 2 bin 500'den 3 bin 500'e yükseldiği kentte, yatak sayısındaki arzın fazla olmasına karşı doluluk oranını da artırdı…
Turistlerin kentimizdeki geceleme süreleri 1 geceden 2’ye yükseldi…
Gelen turistin artık daha bilinçli, kültür turlarıyla gelen ziyaretçiler.
Geçmişte Eskişehir’de beş yıldızlı otel yoktu…
Yüksek Hızlı Tren’le birlikte Eskişehir’e gelen ziyaretçi sayısı hemen hemen yüzde 100 arttı…
Eskişehir’in bugün turist çeken il olmasının en büyük payı iki dönem Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan Burhan Sakallı ile 4’ncü dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen’e ait…
Bu arada gündüz tarihi ve turistik bölgeleri gezen turistler, akşamları da Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın da üzerine basa basa vurguladığı gibi eğlenmek için Tepebaşı İlçesine gidiyorlar…
*-******
“Toprağına sahip
çıkanlar terörist değildir”
Alpu’ya yapılacak olan “Termik Santral” ile ilgili tepkiler şehirde giderek artıyor…
Bu tepkileri azaltmak ve Termik Santral’in iddia edildiği çevreye ve insanlara zarar vermeyeceğini anlatmak için Enerji Bakanlığı yetkileri Eskişehir’de 200’ü aşkın muhtarlarla toplantı yaptı…
Toplantıyı takip eden muhtarların bazıları, konuşulanlardan tatmin olmayınca toplantıyı terk etmişler…
Birde toplantıya davetli olmalarına rağmen basın mensuplarının neden içeriye alınmadığını anlamış değilim…
Basın mensuplarının görevi toplantıyı takip ederek, anlatılanları kamuoyuna aktarmak…
Yangından mal mı kaçırılmak isteniyor…
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Alpu ile Tepebaşı ilçeleri arasında termik santral kurulması projesinden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.
Çakırözer, Alpu’da kurulması planlanan termik santrali Meclis gündemine taşıyarak, tarıma, hayvancılığa, gıda sağlığına ve çevreye zarar verecek olan bu projeden vazgeçilmesi için Enerji Bakanı Berat Albayrak’a çağrıda bulundu…
Enerji Bakanlığı’nın Eskişehirli muhtarlarla yaptığı toplantıya da değinen Çakırözer, termik santrale karşı olanlara yönelik terörist yakıştırması iddialarını Bakan Albayrak’a sordu.
Çakırözer, Bakan Albayrak’a “Geleceğine, toprağına sahip çıkanlar terörist değildir. Eskişehir'in geleceğini düşünen herkes bu projenin karşısında. Dünyada termik ve nükleer santrallerden vazgeçiliyor. Gelişmiş ülkelerde kömür ocakları kapatılıyor. Eskişehir’imizi, Eskişehirlilerimizi derinden kaygılandıran bu projeden bir an önce vazgeçelim” çağrısında da bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Çakırözer, Alpu ile Tepebaşı ilçeleri arasında termik santral kurulması projesinden vazgeçilmesini talep etti…
Kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini rakamlar vererek anlatan Çakırözer, “Türkiye’de yalnızca kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliği nedeniyle her yıl en az 2.876 erken ölüm, 4.311 hastaneye yatış ve 637.643 iş günü kaybı yaşandığı belirtiliyor. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sı, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusu hava kirliliği” dedi.
Bu toplantıya sivil toplum örgütlerinin neden davet edilmediğini de sormuş…
Benimde en çok dikkatimi çeken sivil toplum kuruluşlarının bu toplantıya neden davet edilmediği…
Diyelim muhtarların önünde tartışma yaşanmasını istemediniz…
Muhtarların konuya daha iyi hakim olmalarını istediniz…
O zaman akşam da sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile toplantı yapılıp onlara da muhtarlara anlatılan anlatılabilirdi…
Tartışarak doğru bulunabilirdi…
Veya en azından “onları da dinledik” diyebilirdiniz…
Utku Çakırözer’in de dediği gibi, geleceğine, toprağına sahip çıkanlar terörist değildir…