Büyükerşen defalarca uyarmıştı!

Eskişehir'de deprem olduğunda riskli alan ilan edilen mahallelerdeki binalardan ne kadarı sağlam kalacak? Bu soruları Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yaklaşık 1,5-2 yıl önce bir kaç kez sormuştu

29 Ocak 2020 08:48
A
a
Sütiş Eskişehir
Elazığ depremi ile birlikte “deprem gerçeğini” bir kez daha hatırladık. Peki bu hatırlama  kaç gün devam eder? Daha doğrusu ne zaman unutmaya başlarız!
Büyük bir facia yaşanıyor. Deprem, sel, yangın, kazalar!
Kampanyalar düzenleniyor, yardımlar toplanıyor. Bir hafta sonra unutuyoruz. Bizim sorunumuz “ sanırım ders çıkaramama”
Eskişehir’de Afet Riskli alan ilan edilen 8 mahalle vardı! Planlar projeler yapıldı? Daha sonra Danıştay kararıyla Bakanlar kurulu tarafından “Afet riskli alan ilan” edilen tüm planlar iptale dildi. Şu soruyu soralım…
Deprem olduğunda bu binalardan  ne kadarı sağlam kalacak? Bu soruları Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yaklaşık 1,5-2 yıl önce bir kaç kez sormuştu. Hem yetkilileri hem vatandaşları uyarmıştı! O döneme ait yazıları ve yaptığımız programları hatırlatmak için bir kez daha yayınlamayı uygun buldum!
 
  1. 15 EKİM 2018 TARİHLİ YAZI!

DEPREMİ Mİ BEKLİYORUZ!

Ali Baş 7 Ekim 2018 tarihli yazı
Eskişehir’de Kentsel Dönüşüm bekleyen iki bölge var…
Birincisi Gündoğdu Mahallesi…
İkinci alan ise şehrin merkezindeki Porsuk Çayı kenarındaki sekiz mahalle…
Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş…
Gündoğdu ile kaderleri hemen hemen aynı…
Aslında Büyükşehir Belediyesi sadece Porsuk çayı kenarını Afet Riskli alan ilan etmek istedi. Dönemin Çevre il Müdürü buna itiraz etti ve 8 mahallenin bazılarının tamamı bazılarının da bir kısmı Afet riskli alan içine alınmasını istedi…
Büyükşehir Belediyesi bu isteğe uydu mecliste bu yönde karar çıktı…
Projeyi bakanlığın yapması gerekiyordu ama bakanlık görevi Büyükşehir Belediyesi’ne verdi.
Büyükşehir Belediyesi bu projenin üzerinde 3 yıl çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde planları hazırlattı.  Sonunda ortaya bir proje çıktı, maketler konuldu, vatandaştan muvafakatname alınmaya başlandı…
BAKANLIK REVİZE İSTEDİ!
Bakanlık müdahale etti…
-Planları revize edin!
Büyükşehir bakanlığın dediğini yaptı revize etti…
Bakanlık bu kez ikinci bir revize daha istedi…
Büyükşehir bir kez daha revize etti, bakanlığa gönderdi!
 
12 Kasim 2018 Büyükerşen manşeti
BÜYÜKERŞEN’E SORDUM!
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e bu durumu sordum. Çünkü vatandaşlarda bize soruyor…
-Ne olacak 8 mahallenin hali!
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, vatandaşın kendisine de bu soruyu yönelttiğini belirterek, “Bilim insanları sürekli deprem uyarısı yapıyor. Vatandaşta bana ‘bir deprem olursa ne olacak? Can ve mal kaybının sorumlusu kim olacak?’ diye soruyor. Ben ‘Sorumlusu çevre ve şehircilik bakanlığıdır’ demiyorum. Desem ortalık karışacak. Sanırım bakanlık yetkilileri Yılmaz hoca seçimlerden önce bu işe başlamasın diye düşünüyorlar. Bakanlık tarafından onay gelse bile hemen işe başlayamayız. Kim kredi verecek, hangi müteahhit bu işe girecek!
 
  1. 15 KASIM 2018 TARİHLİ ES TV'DE KATILDIĞI PROGRAMDA YAPTIĞI AÇIKLAMA       

    15 Kasım 2018 Büyükerşen canlı yayını
Başkan Büyükerşen’e o tarihte Afet Riskli Alan Projesi yürütmesini durduran Danıştay kararı ile düşüncelerini sordum. Büyükerşen’in yanıtı şu şekilde olmuştu:
-Ben bakanlığı sıkıştırıyorum. Hatta bir danışman tuttuk. Her gün bakanlığa gidiyor. Sorun dedim bakanlığa,  bir deprem olursa buradaki vatandaşlar can ve mal kaybına uğrarsa bunun sorumlusu kim?
-Siz hükümet olarak üstlenmeniz gereken afet riskli alan projesini Büyükşehir Belediyesinin üzerine attınız, siz yapın dediniz. Bizim yapamayacağımızı düşünüyorlardı. Kolay yapabilecekleri bir projeydi. Biz kabullendik.  Devamlı haber gönderiyorum. Ben belediye olarak suçlu değilim. Çünkü ben belediye olarak bu projeleri hazırlattım. Ben yönlendirmedim, bilim ne gerektiriyorsa o yapıldı.
-Farkındaysanız Danıştay iptal etmiyor, yürütmeyi durduruyor. Ne demek durdurmak, bekleye dursun bakalım. Seçimlerden sonra gelişmelere göre ya belediyeye ya da TOKİ’ye yaptırırız. Yapacak bir şey yok ben taraf değilim. Bize tebligat da yapılmadı. Biz AKP İl Başkanından öğrendik.
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Onurhan 4 Şubat 2020 17:42

Bu afet riskli alan projesini istemeyen buna itiraz eden kim var. Bu itiraz eden kişilerin arkasında kim var açıklayın da bilelim. Perde arkasında kukla oynatan kim ya da kimler var? Eğer istenirse bu projeden kim etkileniyorsa hiç kimse mağdur olmadan çözülebilir. Ama maksat bunu çözmek değil. Her yapılan işe köstek olmaktan başka bir niyet görmüyorum bu projede.

0 4 Cevap Yaz
Semih Çatak 30 Ocak 2020 06:50

Sayın belediye başkanımız, özellikle Basın Şehitleri caddesinde faaliyet gösteren (porsuk yakını) oto kuaför kategorisi altında araçların bakımlarını ve yıkamalarını yaptıkları dükkanlar yer almakta, bu dükkanlara hergün aynı anda birden fazla tonlarca ağırlıktaki araçlar sokulmaktadır. Bu binalarda eski olduğu için bu yapılara zarar vermektedir. Belediyeniz ve alt belediyeleriniz ile bir çalışma yürüterek bunları şehir dışına çıkarma yada apartmanlardan bağımsız alanları olan yerleşimlerde faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamalısınız.

0 3 Cevap Yaz
Elitçiiiiiiiiiiiii..................... 29 Ocak 2020 22:13

Yılmaz büyükerşen hocamız malesef her zaman ben dediydim perdesinden siyaset yapıyor . 21 yıldır belediyenin tek ve en etkili başısın hocam , bu sürede katrilyonlar geldi geçti elinizden . Eeee adama hadiiiii demezlermi ? Es es konusundada ben dediydim şirketleşin eee hocam bilgiyse bilgi etkiyse etki hadi tut elinden şirketleştir . Olmaz değil mi 250 trilyon borçla şirketleşme olmazzzzz. Geriye ne kalıyor ben DEDİYDİM. Diğer takımlarda adı belediye olanlar var Eeeeeeeee ?

0 6 Cevap Yaz
VATANDAŞ 29 Ocak 2020 19:11

hadi ya başkan bu dönem seçilmiş gibi konuşuyorsun.

0 5 Cevap Yaz
OĞUZ 29 Ocak 2020 17:22

Sayın Ali Baş. Size bir önerim var. Sayın Can Ayday ve ilgili kim varsa davet edin Es tv ye. Hep birlikte çıksınlar ekrana herkes eteğindeki taşları döksün. Kimin ne derdi var bu şehirdeki insanlar ile tek tek anlatsınlar. Kim kime engel oluyor kim kimin arkasından iş çeviriyor hepsini duyalım ve bilelim. Afet Riskli Alan projesi için kim ne düşünüyor?  Neden sabote edildi bu proje? Kimin işine gelmedi bu proje?  Bu bölgede yaşayan 15bin kişinin kaderi kimin elinde? Ve şehrin diğer bölgelerinde risk içinde yaşayan binlerce insan. Onların günahı ne? Kim verecek bunun hesabını? Allah korusun! Şiddetli bir deprem sonrası sağ kalanlar olursa eğer onlar yeni bir şehir oluştururlar. Sil baştan yeni bir şehir planı yaparlar.

0 6 Cevap Yaz
Tepebaşo 29 Ocak 2020 14:34

Tepebaşı da SSK blokları45 - 50yıllık binalar sahi büyükerşen ne yaptı iki park üç beş heykel haaa kötümü hayır, ancak 5-6 dönemdir belediyenin başında olan mazeret üretmemeli.

7 17 Cevap Yaz
Muhalefet olmak

Muhalefet olmak herşeye engel olmakmıdır?, bu zamana kadar belediyenin ne projesi varsa belediye meclisinin muhalefet çoğunluğu tarafından hep engel konuldu. Bunlarıda göze almak gerek yorum yaparken. Sonuçta belediyeninde bir meclisi var. Herşeyin iyisine bakılıp, neden evet oyu yerine hayır oyu kullanfı muhalefet ? Şimdi burda muhalefet sütten çıkmış akkaşık mı oluyor? Sanki yılmaz hoca aldığı kararları tek başına uygulayabilme şansı varmışta yapmamış gibi yorumlamışsın. Bak daha hükümetin belediyeye sağlamadığı ödenekleri saymıyorum bile...

7 0
esesli 29 Ocak 2020 11:52

chp basın sözcüsü gibisin kusura bakma...o böyle söylemiş bu böyle söylemiş.. bahane olmaz.. sen 25 yılıdır bu şehir yöneten birisisin... kusura bakmayın ama

9 20 Cevap Yaz
DKC 29 Ocak 2020 10:37

Bir kaç yıl önce odunpazarında, küçük sanayi başta olmak üzere gündoğdunun kentsel dönüşümü ile ilgili bir projeyi kazım kurt bakanlığa tanıtmıştı. Tanıtmasına tanıttı ama, iş vatandaşı ikna etmekten geçiyordu. Kazım bey birçok Esnafı ve vatandaşı ikna etti ama, bir kaç fitneci araya girdi, ikna olan esnafın ve vatandaşların birkaçını Odunpazarı belediyesi ve Kazım kurta karşı kışkırttı.( Bu fitneciler bir partinin adamlarıydı) Sonra belediyeye davalar açıldı. Nihayet bu proje mahkeme yolu ile hem askıya alındı. Hemde kentsel dönüşüm yetkisi Belediyeden alınıp, Çevre ve Şehircilik bakanlığına verildi. Peki Bakanlık bu yetkiyi aldığından beri ne yapıyor? Koca bir hiç... Birileri oturamadığı koltuğun intikamını vatandaştan alıyor. Varın gerisini siz düşünün....

11 20 Cevap Yaz
malıçlı 29 Ocak 2020 09:55

büyükdere mahallesinde kat imarı olmadığı için hiç bir müteahhit kentsel dönüşüme yanaşmıyor. D.D.Y blokları neredeyse 35 senelik binalar oldu binaların artık temeli meydana çıkmaya başladı.

0 14 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi