Bu çocuklara belediyeler sahip çıkmalı

Bu çocuklara belediyeler sahip çıkmalı

14 Mayıs 2014 12:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu ile Es Grup’un birlikte düzenledikleri; ‘Tiyatro Şenliği’nin bu yıl dördüncüsü yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi Turgut Özakman Salonunda başlayan şenliğin sonuna gelindi.
14 okulun katıldığı Tiyatro Şenliğinde iki okulun ekibi izleme şansım oldu. Geçmiş yıllarda jüri üyesi iken hemen hemen tüm oyunları izlemiştim. Tiyatro Şenliğine katılan ve okullarında ‘Tiyatro Ekibi’ oluşturan tüm okul idarecilerini kutluyorum.
Yönetmenlik yapan öğretmenler ile oyunda yer alan öğrenciler, baktığınızda yıllarca profesyonel olarak bu işi yaptıklarını sanırsınız. Keşke imkan olsaydı da okulların sahneledikleri oyunlar en azından okulun tüm velileri izleyebilseydi.
Turgut Özakman’daki tiyatro sahnesi ve salon küçük. Bu nedenle okullar tüm velileri oyunlarına davet edememişler.
Önümüzdeki yılki Tiyatro Şenliğinin sahnesi ve salonu daha büyük olan Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılması için Belediye Başkanı Kazım Kurt ile bugünden bağlantı kurulmalı.
Seçimlerden önce Kazım Kurt ile ES TV’de yaptığımız söyleşilerde, ‘YSKM’yi Sivil Toplum Kuruluşlarına açacağım’ sözünü vermişti. Önceki gün yerel gazetelerde okudum. Kurt, YKSM’nin kapısını isteyen Sivil Toplum Kuruluşlarına açacağını yeniledi.
 
ESKİŞEHİR’İN İLK ÖZEL
TİYATROSU ‘AR’ İDİ
Bundan hemen hemen 25-30 yıl önce idi. Köprübaşındaki tramvay durağının karşısındaki Ziraat Bankası’nın yanında Ar Kebap Salonu vardı. Buranın sahibi Afyon Karahisarlı Hulusi Ketenci idi. Hulusi Ketenci sanatçı değil, sanattan da çok fazla anlamazdı. Hayatında tiyatro oynamamış ve belki de seyretmemişti.
O yıllarda bugünkü Ender Mağazasının olduğu yer büyük bir bakkal dükkanı idi. Hulusi Ketenci’ye ait olan bu dükkan yıkılıp yerine büyük bir Tiyatro Salonu yapıldı. Eskişehirli tiyatro sanatçıları Abdülkadir Tolun, Erdinç Özkan, Erol Şaykol ile isimlerini hatırlayamadığım büyüklerim ile soyadını hatırlayamadığın yönetmen Nihat ağbi, Hulusi Ketenci’nin kafasına girip Eskişehir’de tiyatro salonu yaptırmasını sağlamışlardı.
İlk oyunları ‘Topuzlu’ idi. Oyun ‘Topuzlu’ isimli kitaptan uyarlanmış. Yazarı Hidayet Sayın.
‘Topuzlu’ adlı tiyatro oyununda, umut ve umarsızlık içinde kıvranan bir köyde, iki yaşlı insanın çatışması yanında, yobazlıkla şarlatanlığın, saflıkla cinliğin savaşı yansıtılmaktadır.
İlk gün Eskişehir protokolüne oynandı. Salon doluydu. İkinci gün halka açıktı. Salonun yarısı doluydu. 10 gün sonra salonda ancak bir sıra doluyordu.
Allahtan ekibin ikinci oyunu hazırdı. Topuzlu’dan sonra ‘Ocak’ oyununu sahneye koydular. Turgut Özakman’ın bu oyunu da ilk bir hafta veya 10 gün içinde büyük ilgi gördü. Sonra tıpkı ‘Topuzlu’ oyununda olduğu gibi koltuklardaki seyirciler parmakla sayılmaya başlandı.
Bende o yıllarda amatör bir tiyatrocu olarak o ekibin içindeydim. Sahneye ve seyirci önüne çıkmak nasip olmadı. Ancak o havayı koklamak, usta sanatçıların yanında duran, onlardan sahnede nasıl durulacağını öğrenmek bile benim için büyük bir kardı.
 
ESKİŞEHİR BU ANLAYIŞI YILMAZ
BÜYÜKERŞEN SAYESİNDE KIRDI
Sanat’ı seven, sanatçı kimliği olan Yılmaz Büyükerşen Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, iki üniversitesi olan, kültür ve sanatı seven, bir öğrenci kenti olan Eskişehir’de; ‘Şehir Tiyatroları’nı kurdu. Özellikle hafta sonları yer bulmak nerede ise mümkün değil. Bilet fiyatları da ucuz olunca kapalı gişe oynuyor.
Bu yazıyı neden yazdığıma gelince.
Yukarıda bahsetmiştim. Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu ve Es Gurup olarak birlikte yaptığımız ‘4. Tiyatro Şenliği’nde iki okulun oyunu izleyerek, öğrencilerine katılım belgeleri verdim.
Geçmişte Jüri Üyeliği de yaptığımdan biliyorum. Şenliğe katılan okulların ‘Tiyatro Ekipleri’nde oyuncu olarak yer alan öğrencilerin içlerinden istikbal vaat edenler var. Yetenekli olanlar belli oluyor. Bence Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatro’larının sorumluları bu yetenekli gençleri kendi bünyelerine katabilirler.
Bu yetenekleri şenlikte ‘Jüri Üyeliği’ yapan Şehir Tiyatrolarının başarılı oyuncuları sanıyorum not etmişlerdir.
Yazımın sonunda, yazımın başlığını açmak istiyorum.
Tiyatro Şenliğine katılan 14 okulun ‘Tiyatro Ekipleri’ bir birinden güzel oyunlar sergilediler. Her biri hazır bir ekip. Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri, Haziran ayından itibaren bu ekipleri ilçelere hatta köylere götürerek ilçelerde ve köylerde yaşayanlara bu çocuklar sayesinde Tiyatro Sevgisini aşılayabilirler.
Hem çocuklar yeteneklerini daha çok geliştirirler. Hem de ilçe ve köylerdeki sanatseverlerde ‘Tiyatro’ ile tanışmış olurlar. Hem de sosyalleşmeleri konusunda belediyeler katkı vermiş olurlar.
Benden bir öneri.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi