Yaşamın İçinden: Ömer Duru
Özdemir Uçak’ın bilmem okudunuz mu,
“Kültür Başkentiyiz. Hazır ol Eskişehir Basını” başlıklı ilginç bir yazısı vardı.
Uçak özetle diyordu ki:
Gelecek yıl önemli gelişmeler olacak. Ancak Eskişehir basını çalışmaları nasıl duyuracak? Çünkü valilik resmi kurumların demeç ve açıklama yapmalarını bırakın bilgi vermesini dilekçeli bürokrasiye bağlamış durumda. Vali Kadir Koçdemir’in hedefinin ne olduğunu biz değil, gidip Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği sormalı. Neden böyle bir uygulama var üyelerine bilgi vermeli. Nasıl olacak bu takip. Kültür Başkentiyiz ya..”
--//--
Sevgili Uçak’ın gözünden kaçmış galiba?
24 Şubat 2012 günü aynı konuyu yazmış ve sormuştum.
Sahi diyorum.
Basınla Kamu kurumlarının arası açılıyorsa.
Bir haber için dilekçe isteniyorsa.
Yazılanlar dikkate alınmıyorsa..
Sormak gerekir:
“Eskişehir’de birileri basına sansür mü uygulamaya başladı.”
---//--
Gazeteci arkadaşlarımdan yakınmalar geldi.
Hatta bir haberci için, verdiği dilekçeleri gösterenler oldu.
Ama sanıyorum, Vali Koçdemir’in uygulaması yanlış anlaşıldı.
Demeç, bilgi verme, açıklama gibi kavramlar çelişkili yorumlandı.
Dün Yılmaz Karaca ile birlikte, Vali ile görüştük.
Bu konuya sanırım bir açıklık getirilecektir.
--//--
Haber alma, verme olayından kamu görevlileri de son derece rahatsız.
Şimdiye kadar kurumu hakkında olumlu bilgi aldığımız kişiler bile tedirgin.
Aralarında:
“Aman bunu yazma..”
“Benden duymuş olma..”
“Başıma iş açma”diyenler bile oluyor.
--//--
Eskişehir’de basın çalışanları neyin, ne zaman, nasıl ve niçin haber yapılacağını çok iyi bilir.
Dilekçeli haber işi, bilemiyorum:
“Bir güvensizlik sonucu mu ortaya çıkmıştır?”
Kendisini kamu görevlisi görenler bilsinler ki:
“Basın çalışanları da yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberlerle kamu görevi yaparlar.”
Onların haber almasını engellemek yerine, aydınlatmak gerekir ki,
“Haberin iyisini doğrusunu kamuoyuna versinler..”
3 Mart 2012
Günlerin getirdiği
-- Köşe başında ki kadınlar--
CHP’de Tüzük Kurultayı’nın tartışmaları sürüyor. Benim anlamadığım kurultaya gidip de oy kullanmayan ya da Önder Sav’ın ayrı bir yerde yaptığı toplantıya katılanların durumu. Bundan sonra ne olacak, nasıl olacak ve nerede olacak göreceğiz. İl Başkanı Erman Gölet henüz konuşmadı. Kazım Kurt’un “Başkana sorun” demesine yanıt verirse nasıl verecek belli değil. Ama, bana göre, Erman Gölet kendisini zora soktu. 81 il ile birlikte verdiği “Kılıçdaroğlu’na desteğiz” imzasının ardından gidemedi. Pek ala kurultay öncesi delegelerle bir toplantı yapıp, grup kararı alabilir, hatta bunu açıklayabilirdi. Ama yapmadı belkide yapamadı. İşi oluruna bilerek bıraktı. Bırakınca da, bilinen tablo ortaya çıktı. CHP çok ilginç bir siyasi parti. Tüzük kurultayında kadın kotası yükseldi ya. Sıra bekleyenler bir bir dökülmeye başladı partiye. Geçmişte aday olanlar. Adaylık sırası bekleyenler. Partide varlıkları tartışılanlar. Saçlarını yaptırıp ön sıralardan yer kapmaya başladılar. Partide kadın sayısını artırma yerine biz yeteriz dercesine fotoğraf karesine girdiler. Bir CHP’linin dikkatini çekmiş bu durum. Diyor ki “Yıpranmışlık zincirinin halkalarına zorlayanlarla bu iş olur mu?”Olmaz elbette. Tüzüğün getirdiği yeniliklere kapı nasıl açılacak biraz da buna kafa yorulmalı artık. Unutmayalım, kadın kotası var olanlar, daha geniş koltuklara yayılarak otursunlar diye artırılmadı. Bunun için de diyorum ki, yüzünü gerçekten CHP’ye çevirdiği halde önü kesilen, Atatürkçü inanmış kadınlar görülmeli artık. Görülmeli ki, CHP güçlensin çevrilmeli yıpranmışlarla CHP’nin nereye varacağı hep görüldü çünkü. Masa başında değil, kadın yaşamının içine girilerek çağrılar yinelenmelidir.
-Vergi Dairesi’nin yeni başkanı—
Önceki gün Vergi Dairesi’nin yeni Müdürü Fatih Kızıltepe ES-TV ve Anadolu Gazetesi’ni ziyaret etti. Fatih Kızıltepe ile Yazı İşleri Müdürü Mustafa Yıldırım ve ES TV sorumlusu Soner Yüksel ve arkadaşımız Sadi Seda ile birlikte konuştuk. Sayın Fatih Kızıltepe genç bir maliyeci. Eskişehir’e Manisa’dan gelmiş. Şehri tanımaya çalıştığını söyleyen Kızıltepe, arkadaşlarımızın sorularını yanıtlarken “Göreve başlayalı 15 gün oldu. Ama hiçbir zorluk çekmedim. Arkadaşlarımdan hep destek görüyorum. Eskişehir’de güçlü bir yerel basın olduğunu gördüm. Dahası yaptığım incelemede, Eskişehir’in vergisine sahip bir il olduğunu gördüm. Başlayan Vergi Haftası nedeniyle sizleri ziyaret etmeyi uygun gördük. Bundan sonra sık sık bir araya geleceğiz. Sizlerin desteğine her zaman ihtiyacımız olacak”diye konuştu.Vergi konusunda vatandaştan gelecek her türlü soruna yanıt bulunacağına dikkat çeken Vergi Dairesi Başkanı Kızıltepe “ Vatandaş çekinmeden gelip sorununu bize aktarabilir. Biz onlarla el ve işbirliği yaparsak başarılı oluruz”diyor. Eskişehir’in yeni Vergi Dairesi başkanı Fatih Kızıltepe’ye hoş geldiniz diyor. Eskişehir’de tezkere bırakan meslektaşı Fethi Aygün gibi çok uzun başarılı yıllar diliyorum.
------Vatandaş soruyor—
----Fatura yatırma çilesi--
Vatandaş yazmış. Diyor ki “Fatura yatırmak üzere PTT’şubesine gittim. Resmen işkence çekiliyor.” Bu vatandaşa sorduk “PTT’nin hangi şubesine gittiniz. Nasıl bir işkence gördünüz?”
İşte anlattıkları “Sakarya Caddesi’nde ki şubeye gittim. Dikkatimi çekti. Çalışan insan sayısı üç-bilemediniz dört kişi. İşlem veren banko ise görebildiğim kadarı ile onbir. Vatandaş numarasını alıp beklemeye başlıyor .Bekleme yetmiyormuş gibi. Sonradan gelenlere numarada verilmiyor. Numaratörün üzerinde saat 14.00 sıralarında bir yazı var. Bu yazıda aynen “ Numara kalmamıştır” yazıyor. Garip bir yazı değil mi?Vatandaş evine, işyerine yakın olduğu için buraya tercih ediyorsa suç mu işliyor? Mesele bir fatura yatırmak.”
Okurumuzun anlattığı bir başka olay daha dikkat çekici, geldi bize. Doğalgaz faturalarında fatura başı 1 TL alındığını da söyledi okurumuz.
Bir hayli ilginç değil mi?
.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...