Bir kaşık suda fırtına koparılıyor

Bir kaşık suda fırtına koparılıyor

5 Kasım 2014 09:53
A
a
Sütiş Eskişehir

Valimiz Güngör Azim Tuna, mevcut stadyumun yıkılmasının ardından mevcut alanın Anadolu Üniversitesi’ne devredileceğini söylemişti.

Bunun gerekçesini de,’Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın en büyük sponsoru Anadolu Üniversitesi oldu. Yıkılacak olan stadyumum alanını da Anadolu Üniversitesine devredeceğiz. Üniversite buraya yeni bir yerleşke yapacak’ demişti.

Eskişehir’e 33 bin kişilik yeni bir stadyum yapılıyor. Bu stadyumu da maliyeti TOKİ’nin kasasından çıkacaktı. Yapılmakta olan stadyumun maliyeti 130 milyon TL. Bunun karşılığı olarakta TOKİ’de stadyumum alanına AVM ve çok katlı binalar yapacaktı. Şehir halkından tepki gelince bu düşünceden vazgeçildi.

 

Yeni stadyumun parası Anadolu Üniversitesinden

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansına 300 Milyon TL aktardı. Elbette,’verdim gitti’ diyerek değil. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen kanun gereği. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı bütçesindeki 400 milyon TL’yi harcadı. Stadyumun yerine yapılacak olan meydan için kaynakta kalmadı.

Hadi diyelim kaynak bulundu. Meydan da yapıldı. Bu meydanın bakımı, korumasını kim yapacak?

Geçmişte Özel İdare vardı. Özel İdare Kaynaklarıyla belki bunlar yapılabilirdi.

Bu nedenle meydanın bir kuruma aktarılması düşüncesi ağır basınca TOKİ’ye geçecek mevcut stadyumun alanının parası da Anadolu Üniversitesi kasasından çıkınca, eski stadyumun yerinin Anadolu Üniversitesine devri gündeme geldi.

 

Henüz devrilmedi

Vali Tuna’nın yaptığı açıklama, Anadolu Üniversitesine devredilecek olan meydana, üniversitenin yeni bir yerleşkesi olacak gibi algılandı. Şehirde bu açıklama tepkilere neden olmaya başladı. Üniversite buraya tıpkı Yunus Emre ve 2 Eylül Kampuslarındaki gibi taş binalar yapacağı düşüncesi ağır basmaya başladı.

Birincisi mevcut stadyum alanı henüz Anadolu Üniversitesine devredilmedi. Alanın bugünkü sahibi hala Gençlik ve Spor Bakanlığı.

İkincisi ise Anadolu Üniversitesi’nin mevcut stadyumun yıkıldıktan sonra oluşacak meydanın tamamını kullanacağı algısı doğru değil.

 

Yüzde 10'unu kullanacağız

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan hocama telefon ettim. Üniversitenin mevcut stadyumun yıkılmasından sonra oluşacak meydanı nasıl değerlendireceklerini, büyük büyük yapıların mı yapılacağını sordum.

‘Hayır Sadi Bey. Bu doğru değil. Eskişehir’de yıllardır ‘Üniversiteler halktan kopuk’ şeklinde. Biz Anadolu Üniversitesi ile şehir halkını stadyumun yıkılmasından sonra sergi salonları, küçük kütüphane gibi küçük küçük yapılar yapacağız. Şehir halkıyla üniversiteyi bütünleştireceğiz. Küçük bir konser salonu olabilir. 7 gün 24 saat yaşacak güzel bir konsept olacak. 55 dönümlük alanın 5 dönümü kapalı alan olacak. Bu da yüzde ona tekabül ediyor. Diğer kalan bölüm ise yine yeşil alan ve toprak alan olarak kalacak. Meydan olacak alanda olacak. Şehirde insanların gezebileceği, dinlenebileceği, hatta müzik dinleyecekleri mekanlar oluşturma düşüncesindeyiz.’

 

Mimarlara, mühendislere ve sivil toplum örgütlerine soracağız 

Aslında alanın Anadolu Üniversitesine devredilmesi kararına, valimizin ilk açıklama yaptı günlerde bende karşı idim.

Ancak Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan hocam ile yaptığım telefon görüşmesinden sonra düşüncem değişti.

55 bin dönümlük alanın meydan yapılması, yeşil alan yapıldıktan sonra buranın bakımını kim yapacaktı?

Valiliğin böyle bir imkanı yok.

Rektör Naci Gündoğan,’Sadi Bey şu anda burası bize daha devrilmedi. Bizde yangından mal kaçırmıyoruz. Üniversitemizin içerisinde mevcut ilgili birimler var. Mimarlar-Mühendisler var. Kaldık ki Mimarlar Odası proje yarışması açtı. Ona da bakacağız. Şehirdeki Mimarlar ve Mühendis Odaları’na da danışacağız. Gelecek tekliflere de açığız. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz halka hizmet etmek istiyoruz. İnsanlar bunaldıklarında nefes alacakları yer olacak burası yine’ diyerek Eskişehirleri rahatlattı.

Tekrar ediyorum. Vali Güngör Azim Tuna, ‘Meydan AÜ’ye devredilecek. Üniversite buraya yeni birimler yapacak’ sözleri şehirde halkı olarak ‘meydan beklentisi’ olduğundan infial yarattı. Ancak bir bardak suda fırtına koparmanın da doğru olmadığı bir gerçek.

Sanıyorum Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın bu açıklaması şehir insanlarını rahatlatacaktır.

 

Herşey Sivas maçına bağlı

 Liğ sonuncusu Balıkesirspor’a Eskişehirspor kendi evinde bir puan kaptırdı. Bu maçtan tüm Eskişehirli futbol severler üç puan bekliyordu. Şehir halkının ve Eskişehirspor Kulübü yöneticilerinin beklentisi gerçekleşmedi.

Balıkesirspor, Eskişehirspor karşısında aldığı bir puana bile sevindi. Eskişehirspor’da kaçan üç puan üzüntüsü yaşanıyor.

Ben Balıkesirspor maçının hafta içerisindeki bir yazımda belirtmiştim. Balıkesirspor can havliyle saldıracaktı. Öyle de oldu.

Geçen sezon ve bu sezonun ilk haftalarında Ertuğrul Sağlam Hocayı, maç oynanırken yaptığı hamlelerin doğru olduğunu yazmıştım. Ancak Mersinidmanyurdu ve Balıkesirspor karşılaşmalarında ise yanlış hamleler yaptı.

Eleştirmeyeceğim. Önümüzde çok önemli bir Sivasspor karşılaşması var. Bu karşılaşmanın sonucunu bekliyorum.

Sivas karşısında alınacak bir puan bile çok önemli. Çünkü onlarda Es-Es’le birlikte can çekişiyor. Ama kaybederse telafisi zor olur. Önce Kayseri Erciyes gelecek. İki hafta sonra Fenerbahçe deplasmanı var. Erciyes maçı da Fenerbahçe maçı da zor maçlar.

 

 FIKRA:

Hazine

 Bir gün Temel ormanda gezinirken bir hazine bulur. Hazineyi gömer. Gömdüğü yerin üstüne bir tabela koyar. Tabelanın üstüne "burada hazine yoktur!" yazar. Ormana giden Dursun hazine olduğunu anlar hazineyi alır. Bir tabela çakar tabelanın üstüne "bu hazineyi Tursun almadi".

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi