Ali Baş yazdı
Ayten Aktaş, başlıkta yer alan cümleyi ameliyattan hemen çıktıktan sonra annesi ve teyzesine söylüyor:
-Teyze, anne… Beni kestiler… Beni canlı canlı kestiler…
Hastasınız ve ameliyat olmanız gerekiyor. Ve tetikler tamamlandı ameliyat masasına yattınız! Genel anestezi uygulandı, bistürü vücudunuza değmeye başladı…
İşte tam o sırada ameliyatın tam ortasında uyandınız…
Duyuyorsunuz…
Vücudunuza yapılanları biliyorsunuz ve acıyı hissediyorsunuz…
Bağırmak, konuşmak, çığlık atmak istiyorsunuz, ama sesiniz içinizde kalıyor.
…/…
Cerrahlar, beden üzerinde çalışmaya devam ederken uyanmak, hastaların yaşadığı en travmatik tecrübeler arasında yer alıyor. İnsan adeta “yarı ölü” duruma geçiyor.
Tüm bunlara Tıp dilinde “anestezi farkındalığı” deniyor.
Dünyanın pek çok yerinde anestezi farkındalığı yaşayanlar dernek kuruyor. Ameliyat sırasında uyanan insanların oranı binde 1 olarak belirtilmiş. Ülkemizde ameliyat sayısını göz önüne aldığımızda oranın pek de düşük olduğunu söyleyemeyiz…
Ayten Aktaş, ameliyat sırasında uyandığını ve tarifsiz bir acıyı 3 saat boyunca yaşadığını iddia ediyor. Durumu yetkililere iletmiş. Ancak istediği yanıtı alamamış. “Böyle bir şey yaşamış olamazsınız, bu olamaz” diye kimse bir şey söylememiş. Ama “Yaşamış olabilirsin de” dememiş…
Ayten Aktaş ameliyat sırasında hekimlerin ve hemşirelerin konuşmalarını aktarıyor. Ameliyat masasında yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor:
-Uyanığım mesajını vermek için mücadele ediyorum. Kıpırdamaya çalışıyorum olmuyor. Ah konuşabilsem, nerdeee! Parmağımı oynatmaya, göz kapağımı aralamaya, dilimi döndürmeye, çenemi sağa sola oynatmaya çalışıyorum. Belki çok küçük bir hareket ve o anda yüzüme bakan biri çıkar diye vazgeçmiyorum.
En sonunda beklediği ses bir kadından geliyor, “Bu kıpırdıyor”
…/…
Ayten Aktaş, şu soruyu soruyor:
-Tekrar ameliyat olmam gerektiğinde tüm bunları yine yaşayacak mıyım, ameliyat masasında uyanacak mıyım?
Hasta gerçekten konuşmaları duydu mu?
Yoksa, birer hayal ürünü mü?
Türkiye’nin önde gelen anestezi uzmanlarından Prof. Dr. Hülya Bilgin, anestezi farkındalığı yaşayan insanların genellikle acı hissetmediklerini belirtiyor ve ancak bilinçli mi olduğunu fark eden ve o sırada ameliyat olduğunu bilen hastalar ağrı duymaları düşüncesi ile acı hissettiklerini varsayabilirler…
VOLKAN DOĞAN’DAN YANIT VAR!
CHP Odunpazarı ilçe Başkanı Akın Sallarer’in, Esstore ile ilgili açıklamaları üzerine “Volkan Doğan, nasıl bir yanıt verecek?” diye sormuştuk…
Doğan, konuyla ilgili bir açıklama gönderdi. Kamuoyunun ve okurlarımızın bilgisine sunuyorum:
-Eskişehirspor adının, günlük kısır siyasi tartışmalara malzeme edilmesinin yeni bir örneğiyle karşı karşıyayız. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tarafından CHP Odunpazarı İlçe Başkanlığı makamına getirilen Akın Sallarel, Esstroe üzerinden polemik yaratarak, aklınca gündem oluşturmaya çalışmakta. Biliyoruz ki 5 Kasım 2017 tarihinde benzeri sataşmalar karşısında Esstore yönetimi Esstore’yi herhangi bir bedel karşılığı olmaksızın tüm demirbaşları ile birlikte her an kulübe devretmeye hazır olduğunu açıklamıştı.
-Esstore'nin bu teklifi bütün Eskişehirli yatırımcıları, dolayısıyla Akın Sallarel’i de kapsamaktadır. Kendisi eğer becerebilirse Esstore'u alıp işletebilir.
- Sallarel, ya okuma yazma bilmemektedir ya da okuduğunu anlayamamaktadır. Zira kendisi sorularına cevap verilmediğini, ‘mert’ bir şekilde cevap verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Eskişehirspor Kulübü'nün her eve 2 forma kampanyasını bile Kulübün yaptığını bilemeyecek kadar Eskişehirspor'a uzak olan Akın Sallarel'in Eskişehirspor’u da kullanarak yaptığı bu tip yıpratma hareketlerini, politika üretme becerisinin eksikliğine bağlıyoruz.
YERLİ VE MİLLİ!
Yoğun uğraşlar sonunda e-devlet’e girip Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden “alt-üst soy belgesini” almayı başardım…
Şaşırtıcı isimler yok…
En eski kayıt 1780’lere kadar gidiyor.
İsimler bildiğimiz gibi yurdumda bulunan isimler…
Değişik, şaşırtıcı bir isme rastlayamadım…
Yerli ve milli, sizin anlayacağınız!
SAĞLIKTA BİRAZ DAHA HASSASİYET
Vatandaşımız Devlet Hastanesi’ne çocuk acil servise gitmiş.
Hastanesi’nin çocuk acil servisinde çektiği bir fotoğrafı bize gönderdi…
Fotoğrafta acil servisin içindeki görevliler oturuyor. Hepsinin elinde “akıllı telefon”
Perşembe günü saat 15.00 sırala ve acil önünde hastalar kuyruk oluşturmuş durumda. Vatandaşımız diyor ki, “Hiç de hoş olmayan bir görüntü”
Fotoğraf sanırım gizli çekilmiş bu nedenle yayınlamamız pek uygun değil. Böyle konular da biraz daha hassasiyet lütfen!