2015 yılının Haziran ayında yapılacak olan milletvekili genel seçimlerine 8 ay kaldı. Bu süre çok uzun değil. Üç ay sonra yeni yıl. 2015 yılının Ocak en geç Şubat ayında seçim çalışmaları start alır. Yeni yıla girmeden gönül verdikleri partilerden milletvekili adayı olmak isteyenlerde nabız yoklamaya başladılar.
Bugünlerde gerek dillerde, gerek gazetelerin köşelerinde çeşitli isimler gündeme getiriliyor. En çok ta aday CHP’de var gibi görünüyor.
Kazım Kurt’un milletvekilliğinden ayrılarak Odunpazarı Belediye Başkanı olması. Eskişehirlilerin istememesine rağmen paraşütle atlayarak Eskişehir milletvekili olan Süheyl Batum’un bir daha milletvekili olma şansının çok düşük olması, aday olmayı düşünenlerin iştahını kabartıyor.
BAŞKANLAR ADAY OLUR MU?
Geçtiğimiz Pazar günü Cihan Yıldırım’ın Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile yaptığı söyleşiyi okudum. Ataç’ın gönlünde iki aslan yatıyor. Birincisi Yılmaz Büyükerşen milletvekili adayı olursa boşalacak Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu.
İkincisi ise Kazım Kurt ve Süheyl Batum 2015 yılında yapılacak olan seçimlerde milletvekili adayı olmayacaklarına göre kontenjan boşalacak. Ahmet Ataç, boşalacak kontenjandan veya yapılacak olan ön seçimde birinci sıraya yerleşerek milletvekili olmak.
‘Bulunduğum yerden yani Tepebaşı Belediye Başkanı olmaktan çok mutluyum. Herhangi bir şikayetim de yok. Tepebaşı ilçesi halkına verilebilecek en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Ancak partim başka bir görev verirse Büyükşehir Belediye Başkan veya milletvekili adaylığı gibi bu görevleri de layığı ile yaparım’ diyerek de ekliyor.
KURT, ADAY OLMAZ
30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun,
’Odunpazarı Belediye Başkan adayımız sensin’ demesi üzerine milletvekili Kazım Kurt, belediye başkan adayı olmuştu. Bugünlerde Kazım Kurt’un yeniden milletvekili adayı olacağı konuşuluyor.
30 Mart 2014 genel seçimlerinin üzerinde 2015 Haziran’ında yapılacak olan milletvekilliği seçimlerine kadar 15 ay geçmiş olacak. Kazım Kurt, 15 ay Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapmak için mi milletvekilliğinden ayrıldı.
Ben şahsen Kazım Kurt’un belediye başkanlığını bırakıp da milletvekili adayı olacağını sanmıyorum. 30 Mart 2014 öncesinde seçmene verdiği sözleri unutup da, milletvekili adayı olursa başkan Kurt, seçmene karşı inanırlığını kaybeder.
YILMAZ HOCA’DA İSTİFA ETMEZ
Yine milletvekili seçim tarihi yaklaştıkça şehirde yazılan senaryolardan bir tanesi de, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in görevinden istifa ederek milletvekili adayı olacağı. Yılmaz Büyükerşen ile 30 Mart seçimlerinin üzerinden 4-5 gün geçmişti kendisine ‘Hayırlı olsun’ ziyareti yapmıştım.
Ziyarette,’Hocam sizin için 2015 milletvekili seçimlerinde aday olacağınız, belediye başkanlığı koltuğuna Kazım Kurt’un oturması için çalışma yapacağınız söyleniyor. Milletvekili olmak gibi bir isteğiniz var mı?’ diye sormuştum.
‘Ben Eskişehirlilerden son kez oy istedim. Bir daha bir yere aday olmayacağımı sözünü verdim. Ben 5 yıl daha bu koltuktayım. Yapılacak projelerim var. Bunları da bu dönemde tamamlamak istiyorum’ demişti.
Yani Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu bırakıp da milletvekilliğine soyunma gibi bir düşüncesi olmadığını söylemişti.
Dönemin Başbakanı ve AP, DYP Genel Başkanlıklarını yapan Süleyman Demirel’in,’Dün dündür. Bugün bugündür. Dün dünde kaldı. Bugüne bakalım’ der mi? Sanmıyorum.
YENİ BAŞKANLAR KİM OLUR?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, milletvekilliği için istifa ederse yerine Ahmet Ataç ve Kazım Kurt aday olacak. Meclis çoğunluğu ise AK Parti’de. AK Partililer, CHP’li bir meclis üyesinin belediye başkanı seçilmesine ‘evet’ derler mi? Zor bir ihtimal. Ama ‘olmaz’ demek de doğru değil.
Yılmaz Büyükerşen ile Ahmet Ataç, milletvekili olması ile boşalacak başkanlık koltuklarına alternatifleri hemen hemen hazır. Tepebaşına Jale Nur Süllü, Büyükşehir’e Kazım Kurt. Kazım Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı olursa eğer, Odunpazarı Belediye Başkanlık koltuğuna da Erdal Caferoğlu oturma ihtimali yüksek.
Bunlar bugünlerde yazılan senaryo. Daha 2015’in Mart-Nisanı’na kadar köprünün altından çok sular akar. Farklı senaryolarda yazılır.
*-******
Tramvay bir dakika bekleyemez mi?
Yapılan törenle hizmete açılan Çankaya-Yenikent ve ESOGÜ tramvay hattın da maalesef beklenen yolcu sayısına ulaşılamadı.
Seferler başladığında 13.dk. da bir Çankaya-ESOGÜ arasında tramvay sefer yapıyordu. Bugün ise yolcu sayısı beklenenin altına düşünce 20 dakikaya çıkarılmış. Güzergahın yanlış olması nedeniyle ne Çankaya ne de Yenikent Mahallesinde ikamet edenler tramvay yerine yine otobüsleri tercih ediyorlar.
Özellikle Yenikent de ikamet edenlerin çok küçük bir bölümü tramvaya biniyor. İtfaiye durağında inen-binen yolcu sayısı her seferinde 5’i geçmiyor. Piri Reis’te de 10’u geçmiyor. Diş Hastanesi’ne en yakın durak Piri Reis. Bu durakla hastane arasındaki yürüme mesafesi 10 dakika. Diş Hastanesine gelip gidenler tramvaya binmiyor. Yenikent’in Diş Hastanesi’nin civarında ve Kılıçoğlu Anadolu Lisesi civarında oturanlara da tramvay durakları çok uzak.
Bu olumsuzluklar yaşanırken başka bir olumsuzluk daha karşımıza çıktı. Önceki gün Çarşı durağından ESOGÜ tramvayına bindim. ESOGÜ’de indiğimde, ESOGÜ-Çankaya Ring Hattı tramvayı bekliyordu. Tam bu tramvaya binmek için yürürken tramvay hareket etti. Oysaki bu tramvay yaklaşık bir dakika daha beklemiş olsa, Çarşı’dan gelen aktarma yapacak yolcuları da alabilirdi.
Ben ve benim gibi yaklaşık 20’ye yakın yolcu, 20 dakika sonra gelecek bir sonraki tramvayı beklemek zorunda kaldık.
Hadi şimdi havalar iyi. Yağmur, kar yok. Yarın yağmur ve kar yağdığında, hava sıcaklığının eksilere düştüğünde ESOGÜ’den Yenikent-Çankaya tramvayına aktarma yapmak için 20 dakika beklerler mi? Sanmıyorum.
O zaman bu hat yine yapıldı?
200 kişilik tramvay her seferinde 20-30 yolcu ile gidip gelecek olursa bu ekonomik olarak bir kayıp değil mi?
Bu hattın yolcu sayısının artırmak için SSK’dan ve Otogar’dan Çankaya’ya direk hat olmalı. Yoksa 20-30 bilemediniz 50 yolcu sayısını aşmak mümkün olmaz.
*-******