Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz iki dönemdir çok istemesine rağmen alamadıkları Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mart 2014’de yapılacak seçimlerde kazanmayı çok istediğini il başkanları toplantısında bir kez daha seslendirdi.
2005 yılındaki mahalli seçimlerde Yılmaz Büyükerşen’in karşısına çıkardıkları aday Faruk Karaçay, yaklaşık 9 bin kadar oy farkıyla kaybetti. 2009 da yapılan seçimlerde ise yine aynı hatayı tekrarlayan AK Parti, her ne kadar gençlik yıllarında bir siyasi parti peşinde koşmuşsa da, hiç siyasi tecrübesi olmayan Prof. Dr. Hasan Gönen’i Yılmaz Hoca’nın karşısına aday çıkardı.
Her iki başkan adayı da Yılmaz Büyükerşen’in karşısında hafif kaldı.
AYNI HATA TEKRARLANACAK MI?
Pazar günü bazı dostlarla buluşup Şahintepesindeki Şelale’ye gittik. Rahat konuşabilmek için de herkesin oturduğu yere değil, giderken götürdüğümüz kilimleri çimenlerin üzerine serdik. Bağdaş kurup başladık sohbete.
Konu yerel seçimlerdi. Yerel seçimlerde hangi partinin Eskişehir’de nasıl bir oy alacağı idi. 11 kişiydik. İçimizdekilerden ikisi AK Partili, üçü CHP’li, ikisi ise MHP’li idi. Benim dışımdaki diğer üç kişi ise herhangi bir partiye gönül veren değil, seçim geldiğinde o günün şartları neyse, o gün için kalbinden kime oy vermek geçiyorsa oyunu öyle kullanırlar.
Kalabalık ortamlarda ben kesinlikle hangi partiden yana tercih kullanacağımı söylemem. Nedeni ise, belki bazı arkadaşları etki altında bırakmış olabileceğim. O nedenle, kalabalık dost ortamlarında konuşmaktan daha çok dinlemeyi tercih ederim.
Alfabetik Sıraya Göre yazıyorum. O nedenle AK Parti’den başlayacağım.
Dostlar konuştu daha çok ben dinledim. Dostlar AK Parti’yi değerlendirirken geçen iki dönem üst üste yanlış aday belirlenmesinden dolayı seçimin kaybedildiğini söylediler.
“Faruk Karaçay da Hasan Gönen’de Yılmaz Büyükerşen’in karşısında hafif kaldılar. 2004 ve 2009 seçimlerinden hiç ders almamış olacaklar ki seçimlere 6 ay kalmış hala bir aday bulup çıkaramadılar. Şimdilerde kulağımıza gelenler doğru ise yine parti içerisinden birisini Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapacaklarmış. Yahu bu şehirde kimler var diye etraflarına bakmıyorlar herhalde. Başbakan Eskişehir’i istiyorum diye boğazı patlayıncaya kadar bağırıyor. Hem de il başkanın da olduğu toplantıda. Ancak il başkanı başbakanın bu bağırışını bile duymadığını düşünüyorum. İyi bir kariyer sahibi ve Yılmaz Büyükerşen gibi hem Eskişehir’de hem de Türkiye genelinde tanınan bir isim bulamadıkları sürece AK Parti bu seçimlerde de kaybetmeye mahkum” dedi AK Partili dost.
ERMAN GÖLET OLMAZSA
CHP ODUNPAZARINI ALAMAZ
CHP’li dostlar Büyükşehir’i Yılmaz Hocanın aday olması halinde yeniden kazanacaklarına inanıyorlar. Tepebaşında Ahmet Ataç’la yeni dönem için bir sıkıntı olmayacağına, Ataç’ın yoluna devam edeceğini söylediler.
Odunpazarı’nda ise Erman Gölet’in aday yapılmaması halinde seçimi kazanmanın zor olacağı görüşündeler. Yılmaz Hoca’ya mesaj gönderdiler.
‘Yılmaz Hoca başkan adaylarını kendisinin belirlemeyeceğini söylüyor. Doğrudur. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yılmaz Hoca’nın kulağına fısıldayacağı ismi aday yapar. Bu nedenle Erman Gölet ismini fısıldamasını bekliyoruz. Aksi olursa CHP, Odunpazarında seçim kazanamaz. Yılmaz Hoca, Odunpazarı ilçesinde bir anket yaptırsın. Eğer Erman Gölet bu ankette geride kalıyorsa söyleyecek sözümüz yok. Ancak hiç beklemediği bir destek gelecek Erman Gölet’e buna inanıyoruz.’
MHP’Lİ DOSTLAR BAŞKAN
ADAYLARINI BELİRLEMİŞ BİLE
Daha çok AK Parti ve CHP’li dostlar konuştu. MHP’liler ise termostan bardaklarımıza çayları doldurmakla meşguldüler. Benim,’siz konuşmayacak mısınız? Sizin partide neler oluyor?’ diye sormamı bekliyorlarmış.
‘Sadi. Teşkilat ne düşünüyor, kimleri aday yapmak akıllarından geçiyor doğrusu bilmiyoruz. Ancak partideki yöneticilerin dışında kime sorsanız hemen size isimleri sayacaklar. Biz adaylarımızı belirledik. Hatta Genel Başkanımıza da bu isimleri hem postayla hem de elden kurye ile gönderdik. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli ile Genel Merkez yöneticileri bu isimleri dikkate alırsa Eskişehir’de sürpriz olur’ dediler.
“Peki, bu isimleri açıklamanızda sakınca var mı?’ diye sorduğumda,’zaten partililerin dilinde dolaşıyor. Hiçbir sakınca yok. Büyükşehir Belediye Başkan adayı eski valilerimizden Kadir Çalışıcı. Odunpazarı Mehmet Yeşil, Tepebaşında ise Murat Sanlar. Bu üç isim aday olursa Eskişehir’de MHP geçmiş seçimlerde aldığı oyları ikiye katlar. Tepebaşı ve Odunpazarında çok ciddi rakip oluruz CHP ve AK Parti’ye karşı.”
İşte partililerin görüşleri böyle. İl Başkanları ve teşkilatlar nasıl düşünüyor? Bilmiyorum. Ancak teşkilatların değil partilere gönül verenlerin konuştukları isimler aday yapılmaz ise, o partiler kesinlikle başarıyı yakalayamaz.
Geçmişten ders alınmalı, geleceğe öyle adım atılmalı.
*-******
PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUKMU
İki günden beri ikinci sayfada okuyorsunuz. Hatta bugünkü yazı dizisinde de geçiyor. Bosna Hersek’in Vişegrad kentinde bulunan ünlü Travnik Kalesi’ndeki küçük küçük müzelerde pişmiş topraktan yapılmış, eski yıllarda kullanılan kap kaçakları görürsünüz.
Geçmişte Türkler’de bu pişmiş topraktan yapılmış kap kaçacakları çok kullandılar. Benim çocukluğumda ‘güvenç’ diye adlandırılan pişmiş toprak kapların içerisinde rahmetli annem yemek yapardı.
Bugün de hala bazı evlerde her yemek için kullanılmasa da, özellikle kuru fasulye ve güveç yemeği yapılırken kullanılmakta. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’da, ‘pişmiş toprak denilince Türkiye’de ilk akla gelen şehir olan Eskişehir’ deki bugün giderek yok olmakta olan bu kültürü yaşatmak adına çaba sarfediyor.
Bu yıl yedincisi yapılmakta olan ‘Pişmiş Toprak Sempozyumu’ Eskişehir adına önemli. Ancak bu sempozyuma destek veren, sponsor olanlara baktığımda içim burkuldu. Eskişehir’deki tüm tuğla ve kiremit fabrikaları destek vermeliydi. Çünkü bu kültür yaşatıldığı sürece Eskişehir’deki tuğla ve kiremit üreticileri de ayakta kalacaklardır.
Ahmet Ataç’tan sonra bu sempozyum devam eder mi? Şimdiden bilemem! Ama. Devam ettirilmesi Eskişehir menfaatinedir. Bu böyle biline.
*-********
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...