23 Nisan 1920 tarihinde başka bir ülkede başka bir şehirde ne olduğunu yazmanın bugünü görebilmek için daha anlamlı olduğunu düşünüyorum…
İtalya’nın San Remo kentinde bir konferans toplanır…
18 Nisan’da başlayan konferans 26 Nisan tarihine kadar sürer!
Katılan isimler şöyle:
Birleşik Krallık Başbakanı Lloyd George, Fransa başbakanı AlexandreMillerand, İtalya başbakanı FrancescoNitti…
Japonya, Yunanistan ve Belçika temsilcilerinin katıldığı konferansın amacı I. Dünya Savaşı'ndan mağlup olarak çıkan Osmanlı Devleti topraklarının ve Orta Doğu petrollerinin paylaşmaktı.
Meşhur Sevr Antlaşması’nın da son biçimi verildi!
Doğu Anadolu’da Ermenistan kurulmasına, Kürtlerin de özerk bir devlet kurması karara bağlandı! Konferans sırasında hiçbir Türk yetkiliye söz verilmedi. Musul İngilizlere, Suriye, Hatay ve Filistin Fransızlara, Akdeniz bölgesi İtalyanlara,
Ege ve Batı Trakya Yunanistan’a, Boğazlar galip devletlerindi…
O toplantıda Anadolu’ya parça parça ettiler…
Türk’e İç Anadolu’da bir karış toprak bıraktılar. Sevr anlaşmasındaki sınırlar işte o toplantıda çizildi! Konferansta Türklere söz hakkı verilmedi. Konferans tamamlandıktan sonra
Osmanlı'nın son bulması bütün topraklarının paylaşılmasını öngören bu maddelere Osmanlı Heyeti itiraz etti. Tahmin ettiğiniz gibi Damat Ferit Paşa teslimiyetçi bir tavır takınarak maddelere sıcak baktı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu konferansa bir itiraz olarak kuruldu. Anadolu’yu elimizden alan Osmanlı’nın attığı imzalar, bu meclis tarafından yırtılıp atıldı…
Tarihin cilvesi İngiliz gemisi ile İstanbul’dan ayrılan son padişah Vahdettin, imzaladığı anlaşmanın yazıldığı San Remo’da hayatını kaybetti…
Kurtuluş savaşını küçümseyenler…
Lozan’ı “ihanet” olarak nitelendirenler. San Remo ve Sevr anlaşmalarını görmezden geliyorlar, yok gibi davranıyorlar…
23 Nisan 1920…
Egemenliğimizin ve geleceğimizin başlangıcıdır!
MERCAN YÜZ YÜZE GÖRÜŞME İSTEDİ!
Seçimlerin ardından AK parti’nin kurucu isimlerinden ve iki dönem Eskişehir milletvekilliği yapan Murat Mercan’da sosyal medya hesabından ses verdi…
Mercan, il başkanı Gürhan Albayrak’a da çağrıda bulundu:
-
Tartışmak ve öz eleştiri yapmanın bence de tam zamanı. Bunları sosyal medyaya taşımak bir tercihtir ama önce sorumlu olan arkadaşlarla yüzyüze konuşmak daha sağlıklı.
Dilerim il teşkilatı böyle bir toplantıyı organize eder ve hep birlikte bu davete katılırız…
TOPLUMUN BİRLEŞİK KAPLAR YASASI!
Yazar Öztin Akgüç, fizik yasaları ile toplum yasalarının birbirine benzediğini şu cümlelerle anlatıyor:
-
Fizikte birleşik kaplar kuralı ya da yasası var. Kaplar, birleşikse, kapların sıvı düzeyinde fark oluşmaz, su tüm kaplarda aynı düzeyde kalır; düzey yükselir ve alçalır. Bu fizik kuralı ya da yasası, aynı zamanda toplumsal bir kural, bir toplum yasasıdır. Halkın bilgi, kültür, algılama
düzeyi, değer yargıları politikanın, bürokrasinin eğitim kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, medyanın hatta sanat yaşamının düzeyini, kalitesini belirler.
DOĞRUSUNU BİL!
Ünlü matematikçimiz Ali Nesin, “doğruluk” ile ilgili şu cümleyi kuruyor:
-Neyin doğru olduğunu anlıyoruz da, niçin doğru olduğunu anlamıyoruz. Neyin doğru olduğunu değil, niçin
doğru olduğunu anlamaya çalışacaksın. Bunu anlamazsan eğer sen yüzeysel birisin demektir, fazla derine inemezsin.
…/…
Toplumumuzun çoğu yüzeysel bireylerden oluşuyor.
Toplum sorgulama yetisini bırakalı çok oldu!
GÜNÜN SÖZÜ!
Tanıdığım en güzel insanlar yenilgiyi, acıyı, mücadeleyi, kaybı yaşamış olan ve diplerden çıkış yolunu kendileri bulmuş insanlardır. Güzel insanlar öylece ortaya çıkmazlar, onlar oluşurlar.
ElisabethKübler-Ross