Eskişehir’in ilk üniversitesi Eskişehir’in ilk üniversitesi. Anadolu Üniversitesi'nin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne dayanır. 2010 yılında yapılan webometrik sıralamada, Türkiye'de 6. dünya üniversiteleri arasında 911. sırada yer almaktadır.
KONTENJANLAR DOLMUŞ
Bu ısta tiki bilgileri neden yazdım?
Geçtiğimiz pazartesi günü akşamı Seyitgazililer Derneğinin (Sey-Der) iftarı vardı. Derneğin Başkanı sevgili kardeşim eski meslektaşım Sami Türkmen beni de davet etmişti. Sevgili dostum, arkadaşım Mehmet Yeşil, Kırka eski Belediye Başkanı Salih Yıldırım, Çifteler’in bir dönem önceki Belediye Başkanı Süleyman Bozdağ ile iftar yemeğine katıldık.
İftardan sonra Odunpazarından İstiklal Mahallesine taşınan derneğin tarasın da çaylarımızı yudumladık. Seyitgazili olan Anadolu Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın Hocam’da iftara katılmıştı. Sey-Der’in tarasında çaylarımızı içerken Davut Hocamı görünce yanına oturdum. Kendisiyle en az çeyrek asırlık bir hukukumuz var. Geçmişte oturduk, kalktık sohbetlerimiz oldu.
İftar masalarımız yan yana olmadığı için sohbet etme imkanımız da olmadı. İftardan sonra Sey-Der’in tarasında kendisini görünce yanına gittim.
ÜNİVERSİTENİN BÖLÜNÜP
BÖLÜNMEYECEĞİNİ BİLMİYORUM
Rektör Prof. Dr. Davut Aydın’ın yanına oturur oturmaz ilk sorum, Eskişehir’deki gazetelerin bazılarında; ‘Anadolu Üniversitesi’nin bölüneceği, Açık Öğretim Fakültesi’nin ayrılacağı’ yönündeki haberlerin kaynağını sordum.
‘Hocam gerçekten Anadolu Üniversitesi bölünecek mi?’ soruma şu cevabı verdi:
“Gazetecilerin kulağı daha delik olur. Onlar belki de daha emin kaynaklardan bilgi almış olabilirler. Bana da soruyorlar. Bende bana soranlara bilgimin olmadığını, haberin çıktığı gazetelerin yetkilileri ile görüşecek olurlar ise daha sağlam bilgi alabileceklerini söylüyorum” dedi.
Bunu gerçek mi, yoksa imalı mı olarak söylediğini anlayamadığım için sordum.
‘Hocam bu sözlerinizin altında bir şey yatıyor gibi geldi bana’.
‘Hayır, gerçek söylüyorum. Bende gazetelerde çıkan haberlerden bilgi sahibi oluyorum. Bildiğim bir şey yok’ dedi.
Ve sohbette önemli şeylerde söyledi. Onları sonra yazacağım. Ama şunu özellikle yazmak istiyorum hem de altını çizerek.
‘Anadolu Üniversitesi Türkiye’de marka oldu. Son yıllarda açılan kontenjanlarımızın tamamı doluyor. Bu ne demek? Tercih edilen üniversiteler arasında olduğumuzun göstergesi. 81 ilden öğrenci var bizde. 1050 örgün eğitim 3100 Açık Öğretime yeni kayıt aldık. Bu beni ve Fakülte Dekanlarımı, Yüksek Okul Müdürlerimizi heyecanlandırıyor ve gururlandırıyor.’
Davut Hocam açık seçik söyleyemedi.
Ancak söylediklerinden ben şunu anladım.
“Eğer Anadolu Üniversitesini böler ikiye, üçe parçalarsanız Türkiye’de marka olmuş üniversitelerin arasına giren üniversite de eğitim kalitesi de düşer. Sıradan bir üniversite haline gelir. Bugün açık kontenjanı kalmayan bu üniversite kayıt yapacak öğrenci de bulamaz.”
ODUNPAZARI ADAYLARI
BİR BİRLERİYLE YARIŞIYOR
Sey-Der’in iftarına Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Milletvekili Kazım Kurt, İl Başkanı Nihat Çuhadar’da davet edilmiş. İftara daha sonra CHP MYK Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erdal Caferoğlu’da geldiler. Yılmaz Hoca’nın yanında 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Odunpazarı Belediye Başkan adayı olan ‘manevi kızım’ dediği Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Jale Nur Süllü’de oturuyordu.
HOCA KİMİ TERCİH EDECEK
İftara katılan isimlere baktığımda CHP’nin Odunpazarı İlçe Belediye Başkan adayı olabilecek kişiler. Ayhan Kavas ile Erman Gölet yoktu. Yılmaz Hoca Nur Süllü’ye gittiği iftar yemeklerinin çoğuna yanında götürdü. Bu da iftara katılanlar arasında şu yoruma neden oluyor.
‘Yılmaz Hoca tercihini 2009 seçimlerinde Erman Gölet’in CHP’den aday olması nedeniyle sol oyları bölmesiyle az farkla başkanlığı kaçıran manevi Kızı Jale Nur Süllü’yü yeniden aday yapacak.’