AK PARTİ KENDİNİ SORGULAMALI

AK PARTİ KENDİNİ SORGULAMALI

1 Nisan 2014 09:14
A
a
Sütiş Eskişehir
Hani bir atasözü var. Hepimiz çok kullanırız. “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” diye. (Yapılacak işte izlenecek yol önemlidir. Çoğu zaman işin gidişatı sonucunda nasıl olacağını göstermektedir. Bir iş, durum ya da olayın nasıl sonuçlanıp sonuçlanmayacağı şimdiki gidişinden anlaşılıp belli olur) Pazar günü yapılan seçimin sonucuna baktığımızda bu atasözüne çok uyuyor.
Eskişehir’de CHP’nin 3-0 yapacağı aylar öncesinden belliydi. Nasıl belliydi) Diye soracaksınız. Biz bunu aslında daha önce yazdık. Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Belediye Başkan adayları daha belli olmamıştı.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, iki dönemdir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için müracaat etmesine rağmen, gerekçesini bir türlü paylaşamadıkları o bilinmeyen gerekçeden dolayı aday yapılmadı. Oysaki 2009 yerel seçimlerinde Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyeleri kaybedilmesine rağmen Odunpazarı Belediye Başkanlığını Burhan Sakallı alarak partisinin yüzünü ağartmıştı.
Bu gerekçeyle Sakallı ödüllendirilmesi gerekirken Eskişehir’de herkesin kabul ettiği cezalandırıldı. Büyükşehir olmadı tamam. Bir dönem daha Odunpazarı Belediye Başkanlığı için kendisi ikna edilebilirdi.
AKP’YE DE CHP’YE DE
PARTİYE OY VERMEDİLER
Burhan Sakallı’nın aday yapılmamasıyla Mihalıççıklılar küstürüldü. Nevzat Önder her ne kadar Sivrihisarlı ise de, Sivrihisarlıların Eskişehir’de Mihalıççıklılar kadar lobisi yok. Bu konuda eksikler. Mihalıççıklı aday olmaması, Burhan Sakallı’nın küstürülmesi Mihalıççıklıların oyunun yönünü değiştirdi.
İki dönemdir Burhan Sakallı’ya destek veren Mihalıççıklılar, Sakallı’nın aday yapılmamasına tepki olarak oylarını CHP’nin adayı Kazım Kurt’a ve AK Parti’ye de verdiler. Eğer Burhan Sakallı Odunpazarı Belediye Başkan adayı olarak seçime girseydi kafa kafaya seçim olur, hatta kazanabilirdi.
Nevzat Önder aday olduğu ilk günlerde 110 bin oy alacağını iddia ediyordu. Bunun bir anket değil, kendisi böyle hissetiğini söylemişti. Seçime bir ay kala da oylarını 10 bin artırarak 120 bine çıkardı. Bu rakamla seçimi kendisinin kazandığını hemen hemen her platformda söylüyordu. Mihalıççıklıların destek vermediğini bilmiyor muydu? Yoksa biliyordu da inanmak mı istemiyordu?
KARACAN’I KUCAKLADILAR
SOYDAŞ’A DESTEK VERMEDİLER
Seçim günü akşamı saat 24.00’e kadar AK Parti’nin Vatan Caddesindeki Seçim Koordinasyon Merkezindeydim. Saat 20.00’de gelen ilk sonuçlarda AK Parti’nin 1-2 puan önde olduğu konuşuluyordu.
AK Partililer iki dönemdir kaybettikleri Büyükşehir Belediye Başkanlığını bu kez kazanacaklarına şartlanmışlardı. Kiminle konuşsam, ‘Harun Karacan ile bu kez tamam’ diyordu. Ancak şunu bilmiyorlar veya inanmak istemiyorlardı. Tepebaşında yıllarca partinin içerisinde mücadele etmiş Vahap Ata, Zihni Çalışkan ve her ne kadar partiye sonradan girse de Mustafa Birsen dururken Orhan Soydaş’ın aday yapılmasını bir çok partili kabullenememişti.
Zihni Çalışkan, Vahap Ata ile Mustafa Birsen’e sempati duyanların AK Parti’ye oy vermediklerine bizzat kulaklarımla şahit oldum.
Burhan Sakallı’nın, Zihni Çalışkan’ın, Vahap Ata’nın ve Mustafa Birsen’in aday yapılmaması ‘AK Parti’ye pahalıya mal oldu’ diye yorumladı AK Partiye gönül verenler.
AK Parti Eskişehir’de üç dönemdir özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu neden alamıyor? Bunun sorgulaması yapılmalı. Belediye Başkan adayları mı benimsenmiyor? Teşkilatlarda mı bir çatlak var? Pazar günü akşamı AK Partililerin altını çizdikleri nokta. ‘Belediye Başkan adaylarını artık partili üyeler belirlemeli. Önümüzde milletvekili seçimleri var. Bu seçim öncesi de ‘şu şu isimler milletvekili adayı diye dayatılırsa, o seçimlerde de tavrımızı koyarız’.
Tabanın bu isteği ne kadar dikkate alınır bilemem. Ancak üç seçimde de, yapılan anket, kamuoyu yoklamalarında çıkan isimler değil de parti dışından isimlerin aday yapılmaları, partilileri sandığa çekmiyor veya başka partinin adaylarına oy verdiriyor.
MHP AK PARTİ’DEN DEĞİL
CHP’LİLERDEN OY ALDI
Birilerinin,’Odunpazarında Kazım Kurt kazanmasın’ diyerek başka partilere destek verdikleri iddiaları konuşuluyor. Bu iddialar Pazar günü ortaya çıkmadı. Nerede ise 2,5 aydan beri bu tür dedikodular vardı. Eğer Cumhuriyet Halk Partisinin adayı Kazım Kurt, 12 bin 606 farkla seçim kazanıyorsa bence bu oy çok anlamlı. Bu iddialar doğru ise, Kazım Kurt’un buna rağmen aldığı oy başarı kabul edilmeli.
Odunpazarında MHP adayı Emine Edizgil 51 bin 024 oy aldı. MHP’nin 2009 seçimlerinde Odunpazarındaki oyu 18 bin 928 idi. MHP’nin oyu Odunpazarında 32 bin 312 arttı. Bu artış CHP’den gelen oylar sayesinde. İddia edildiği gibi bazı CHP’ler kendi partilerine değil MHP’ye oy verdiler? Özellikle de AK Parti’de ve CHP’de Mihalıççıklı aday olmaması, buna tepki olarak bazı Mihalıççıklıların oylarını MHP’ye vermiş olduklarını da düşünüyorum.
Yaşanan olumsuzluklara rağmen Odunpazarında Kazım Kurt seçimi kazanmışsa, oylarına sahip çıkan CHP’lileri kutluyorum. Tabii sadece CHP’nin oyu yetmezdi Kazım Kurt’un kazanması için. AK Parti’den de destek geldiğini düşünüyorum.
BENİ MHP ŞAŞIRTTI
Seçimlerden önce kiminle konuşsam her beş kişiden birisi ‘MHP’ diyordu. ‘Oyum Vali Babaya’ diyenler çoğunluktaydı. Odunpazarında ise Emine Edizgil ismi dillerden düşmüyordu. Odunpazarında MHP’nin sürpriz yapacağını söyleyenlere baktığımda bende ‘olabilir’ diye düşünmeye başlamıştım. Tepebaşı adayı Murat Sanlar’ı Eskişehir’de hemen hemen tanımayan yoktu.
2009 seçimlerinde MHP Odunpazarı ilçesinde 18 bin 928 oy almıştı. 30 Mart seçimlerinin sonucuna baktığımda Emine Edizgil 51 bin 024 oy aldı. Edizgil MHP’nin 32 bin 096 oyunu artırdı. Bu başarı. Tepebaşında MHP 2009 seçimlerinde 22 bin 724 oy almıştı. 30 Mart seçimlerinde Odunpazarında olduğu gibi MHP’nin Tepebaşı ilçesinde de oyunu artıracağı düşüncesinde idim. Özellikle AK Parti’den ciddi oy geleceğini söyleniyordu. Ancak 30 Mart seçim sonuçlarına baktığımda ben dahil pek çok MHP’li hayal kırıklığına uğradık. Murat Sanlar 24 bin 966 oy aldı. 2 bin civarında oy artışı sağladı.
VALİ BABA
UMDUĞUNU BULAMADI
Eskişehir’de 6 yıl valilik yaptıktan sonra merkeze çekilen, merkez valisi iken emekli olan Kadir Çalışıcı Eskişehir’de sevilen bir isimdi. Özellikle Eskişehirsporlu taraftarlar çok sempati duyuyorlardı. Vali Çalışıcı’nın aday olmasıyla MHP’de ciddi bir canlanma oldu. Parti tabanı Çalışıcı’ya sarılmıştı.
Bunu gördüğüm için Vali Baba’nın en az MHP’nin milletvekili seçimlerinde aldığı 70 bin kadar oy alacağını, hatta üstüne çıkacağını düşünüyordum. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde MHP Büyükşehir de 21 bin 503 oy almıştı. 30 Mart seçim sonuçlarına baktığımda MHP Büyükşehir adayı Kadir Çalışıcı 58 bin 612 oy aldı. Kadir Çalışıcı MHP’nin 2009 da aldığı oyun üzerine 37 bin 109 daha oy getirmeyi başardı.
MHP adayları da seçim yarışında yalnız bırakıldılar. Yanlarında teşkilatlar vardı, ancak eski belediye başkan adayları, eski il ve ilçe başkanları ile yeni ve eski milletvekillerini görmedim.
3-O SÜPRİZ OLMADI
30 Mart seçimleri öncesinde seçimin sonucu hakkında fikrimi soranlara şu cevabı vermiştim.
Odunpazarı ve Tepebaşında CHP kazanır. Tepebaşında Ahmet Ataç fark yapar. Özellikle kadınlar ve cami cemaatinden büyük destek alır. Eğer Kadir Çalışıcı 90 bin ve üzeri oy alırsa Büyükşehir Belediye Başkanı ve başkan adayı Yılmaz Büyükerşen’in işi zora girer’ demiştim.
Tepebaşı ilçesinde düşündüğüm gibi Ahmet Ataç farklı kazandı. Odunpazarında ise Kazım Kurt, tepkilere rağmen seçimi kazanmayı başardı.
REKOR ÜZERİNE
REKOR KIRDI
Büyükşehir de ise Yılmaz Büyükerşen 32 bin 447 farkla AK Parti’yi üçüncü kez mağlup etti. Dördüncü kez Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmayı başardı.
Yılmaz Hoca üç dönemle Eskişehir’de bir rekor kırmıştı. 30 Mart’ta kendisinden sonra bir başka adayın kırması zor bir rekora daha imza attı. Böylelikle yıllarca Yılmaz Büyükerşen ismi Eskişehir’de dillerden düşmeyecek.
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi