AK PARTİ İLÇELERDE CHP MERKEZDE GÜÇLÜ

AK PARTİ İLÇELERDE CHP MERKEZDE GÜÇLÜ

6 Ağustos 2013 09:21
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti, CHP ve MHP Belediye Başkan, Belediye Meclis üyesi adaylarını sanki anlaşmışlar gibi merkez yoklaması ile belirleyecekler. Hadi AK Parti ile MHP sağ partiler. Onlar yıllardır merkezde belirlediler adaylarını.
Peki, sosyal demokrat ve demokrasiye, demokratikleşmeye daha çok önem verdiğini iddia eden CHP neden ön seçim yaparak adaylarını belirlemekten kaçınıyor?
KAZIM KURT ÖN SEÇİME KARŞI MI?
Geçtiğimiz günlerde CHP’nin çiçeği burnunda İl Başkanı Nihat Çuhadar, Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer ve Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük, ortak yaptıkları basın açıklamasında belediye başkan ve belediye meclis üyesi adaylarının ön seçimle belirlenmesi istediklerini kamuoyuna duyurdular. Ancak CHP Milletvekillerinden ne Kazım Kurt ne Süheyl Batum ne de MYK üyesi Gaye Usluer, her ne kadar genel merkezin aday belirleme yöntemi belliyse de ‘bizde ön seçim istiyoruz’ diyemediler.
Milletvekilleri, MYK üyesi, il ve ilçe başkanları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri hep birlikte; ‘Eskişehir’de adayların ön seçim yapılarak belirlenmesini istiyoruz’ diye tek yumruk olabilirlerse genel merkeze seslerini daha kuvvetli duyurabilirler.
SEÇİMİN GALİBİNİ İLÇELER
VE KÖYLER BELİRLEYECEK
2009 yılında yapılan yerel seçimlerde İl Genel Meclisi için kullanılan oyları incelediğimde AK Parti ile DSP arasında yüzde 10 fark var. AK Parti yüzde 36.29, DSP ise yüzde 32.27. CHP’nin ise oy yüzdesi 10.20. DSP ile CHP’nin oy oranlarının toplamı yüzde 42.47. Ancak bugün baktığımızda o seçimde DSP çatısı altında olan Yılmaz Büyükerşen ile birçok eski CHP’li, yeniden yuvalarına döndüler.
O nedenle DSP’nin yüzde 32.27’lik oyunun CHP’ye kayıp kaymadığını bilmiyorum. Ancak 2009 yılındaki DSP’nin gücünün bugün olmadığı bir gerçek. Birde 2009 seçimlerinde DSP’ye verilen oylar içinde en az yüzde 10’u MHP, yüzde 5 civarında ise Demokrat Parti ile kapanan ANAP ve diğer partilerden gelen oylar var.
Bu oylar 2014 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde tekrar CHP’ye gider mi gitmez mi bilemem. Ancak eğer MHP, tabanın istediği adaylarla seçime girerse biraz zor.
İlçelere baktığımda AK Parti 12 ilçeden 4’ünü kaybetmiş. CHP sadece İnönü’de güçlü. Mart’ta yapılacak seçimlerde CHP İnönü dışındaki ilçelerde başarılı olur mu? Diye ilçelerde yaşayan tanıdıklarla konuştuğumda ‘zor’ diyorlar. CHP bunun için kırsaldan daha çok merkeze önem veriyor. Ak Parti’de ‘nasıl olsa kırsal cepte’ diyerek merkezdeki oylarını artırabilmek için Ramazan ayını da fırsat bilerek şehirde adım atmadık mahalle bırakmadı.
Bakalım bu hummalı çalışmadan AK Parti mi, CHP’mi galip çıkacak.
 
 
 
TOB’DA ESKİŞEHİR’İN ZAFERİ
 
Geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimlerinde Eskişehir yıllar sonra yeniden damgasını vurmayı başardı.
Vedat Yücesan ve Cemalettin Sarar Ticaret Odası Başkanlığı döneminde TOBB’un önemli kurullarına girmeyi başarmışlardı. ETO Meclis Başkanı Aladdin Çam’da İnşaat Sektörü Konseyinde Eskişehir’i temsil etmişti.
İlk kez Yönetim Kurulu üyeliği bazında geçen dönem ETO Başkanı Harun Karacan Eskişehir’i temsil etti. Karacan, bu başarısını yeni dönemde de koruyarak ikinci sıradan yine TOBB Yönetim Kurulu üyesi seçildi.
Harun Karacan TOBB Yönetim Kurulu üyesine girmeyi başarırken Eskişehir’den ayrıca ETO Meclis Başkanı Metin Güler ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İskender Bayar Ticaret Odaları Konyesine, Ticaret Borsası’nın yeni başkanı Ömer Zeydan’da Ticaret Borsa’ları Konsey Üyesi oldular.
TOBB’un yeni döneminde Eskişehir’in birisi yönetim kurulu asil üyesi olmak üzere 4 ismin yer alması, TOBB’da Eskişehir’in ne kadar güçlü bir ağırlığının olduğunun göstergesi bence.
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi