Ağzımızın tadı bozulmasın

Eskişehir Şeker Fabrikası, tüm Türkiye'deki şeker fabrikaları arasında 3'üncü başarılı şeker fabrikası oldu

3 Mart 2020 08:54
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Şeker Fabrikası, tüm Türkiye'deki şeker fabrikaları arasında 3'üncü başarılı şeker fabrikası oldu. Bu başarıdan ötürü fabrika müdürü Ekrem Meydanlı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ederiz. Şeker fabrikaları cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmaya başlandı. Böylece çiftçimiz şeker pancarı üreterek daha çok para kazanma imkanına kavuştu. Üstelik aynı fabrikaların hayvancılıktan sanayie kadar pek çok yan ürünü olduğunu da natırlatalım. Fabrikada çalışıp evine ekmek götüren binlerce işçimizi saymıyorum bile. Son zamanlarda şeker üreticisinin yüzü asılmaya başladı. Her şeyde olduğu gibi burada da "Daha ucuz" diyerek yabancılardan ithalat yapmaya başladık. Siz tarım alanında ithalat yaparsanız fiyatları düşürmez, yükseltirsiniz. Bir malın değerinin azalmasını istiyorsanız daha çok üreteceksiniz. Aynı şey şeker için de geçerli. Eğer ki Amerikalı amcalarınızdan mısır şurubu alırsanız, şeker fiyatları kısa vadede düşer. Ancak bu ithalat üreticinizin zarar görmesine neden olur ve üretemediğiniz için seneye fiyatlarınızın daha arttığını görürsünüz.
Eskişehir Şeker Fabrikası'nın çalışkan personelini bir kere daha tebrik ediyorum. Umarım şeker üretimimiz uluslararası çıkar gruplarının gazabına uğramaz. Eğer ki şekeri kendi ülkemizde üretemezsek, ağzımızın tadı bozulur.

Odunpazarı edebiyata yatırım yapıyor 

Odunpazarı Belediyesi bir etkinlik düzenleyerek 150 yazar ve karikatüristi bir araya getirdi. Atatürk'ün de belirttiği gibi sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Eskişehir oalark şanslıyız. Kentimizde sanatın her türlüsü bulunuyor. Yazarlar Buluşmasında konuşan Belediye Başkanı Kazım Kurt, düşünen ve yazan sanatçıları ve araştırmacıları bir araya getirdikleri için mutlu olduğunu belirtti. Kendisinin mutluluğunu kent olarak paylaşıyoruz. Kazım Kurt'un açıklamalarında önemli bir ayrıntı da bulunuyordu. Kurt özellikle Eskişehir'i konu alan kitaplara destek vereceklerini de açıkladı. Eskişehir bir kültür ve sanat kenti olmasına karşın, elinize bir Türk yazarının romanını aldığınız vakit, romanın muhtemelen İstanbul'da geçtiğini görüyorsunuz. Eğer ki Odunpazarı Belediyesi bu uygulamasını ciddiyetle ele alırsa, içinde Eskişehir'in geçtiği daha çok kitap okuyabiliriz.Tabii bu anlattıkların kitap okuyanlara bir şey ifade eder. Okumayan, araştırmayan kişiler muhtemelen, "Boş işlerle uğraşıyorlar" diye kestirip atacaktır. Eskişehir'e 4 yeni kütüphane kazandıran ve edebiyat ile araştırma kitaplarını destekleyeceğini açıklayan Odunpazarı Belediyesini tebrik ederiz.



 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Omer 4 Mart 2020 15:23

Herkes şeker fab. özellesmesin diyor ama zaten çalışanların yarısından fazlası taşeron firmanın. fabrika çalışanları 4 ay Kampanya döneminden sonra aylarca çalışmıyor ve yattıkları yerden maaş alıyorlar. Üstelik fabrika çok eski heryeri dökülüyor. Yeni bir yere taşınması lazım. Sosyalist bir ülke değiliz serbest piyasa ekonomisinde devlet özel sektör gibi üretim yapmaz ve yapmamali

0 1 Cevap Yaz
Ali baba 4 Mart 2020 01:36

Kerem bey, konya şeker fabrikası özelleşti nemi oldu.. Söyleyeyim yılın sadece üç ayında kampanya döneminde çalışıp 8-9 ay yan gelip yatmadı. Bakın marketlere torku markasıyla üretilen ve gıdanın hemen her türünü üreten geniş ürün yelpazesiyle ülkemize çok değerli hizmeler ifa ediyor . Köhnemiş üretim anlayışı çağımızın gerçekleriyle uyuşmuyor . Sizde bunun farkındasınız ama serde iktidara çakmak olduğu için mütemadiyen bu konuyu işliyorsunuz .

0 4 Cevap Yaz
Ali Haydar 3 Mart 2020 18:34

1- Dünyada pancar şekeri üretiminde 5 inci sıradayız. 2- dünyada şeker ton fiyatı 400-500$. Ülkemizde 800-850 $. Ithal tohumu ithal ilacı kullanırsak böyle maliyette yüksek olur. Ne zaman ki $ basarsak bu ülkede o kadar çok destek verilir çiftçiye. $ basan Amerika bile 25 trilyon $ civarı borç içinde. 3- Mısır şurubu (NBŞ) kotası şu an % 2.5 düzeyinde. Önceden %10 du. 4- ithal ediliyor dediğiniz mısır şurubu sadece ihraç edilen ürünler için kullanılıyor, ihtiyaç durumunda ithal ediliyor nadiren. O da pancar üreticisi ile alakalı etkileyen bir konu değil. Bence ayçiçeği üretimi hepsinden daha önemli. Çünkü ayçiçek yağı tüketimimizin yarısı belkide şu an daha fazlası ithal ediliyor yıllardır. 40 50 yıldır belki daha fazla zamandır.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi