Eskişehir’de 3 üniversite var!
Hepsi devlet üniversitesi! Oysa diğer kentlerde özel üniversiteler, Vakıf üniversiteleri var!
Eskişehir’de 3 üniversite var!
Hepsi devlet üniversitesi! Oysa diğer kentlerde özel üniversiteler, Vakıf üniversiteleri var!
Bazı girişimler oldu ama ne yazık ki özel bir üniversite yapılamadı.
Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan bir Lise var. Başkan Nadir Küpeli, ve yönetimi karar aldı ve kısa süre içinde tamamlayıp eğitime başladı. Talep de oldukça fazla!
ES TV’de Meltem Karakaş Kaya ile yaptığımız açıkça Açıkça programında Başkan Nadir Küpeli’ye lise örneğini verip, EOSB’nin özel bir üniversite kurma düşüncelerinin olup olmadığını sordum.
Küpeli “EOSB üniversite yapabilir” dedi.
-Şimdi Eğitimin her çeşidi iyidir. Ülkemiz için, geleceğimiz, için nesillerimizin ıslahı için her biriminde biz görev almak isteriz. 2009’da meclis üyesiydim. O zaman okul yapacaktık. Kısır çekişmelerle yapılamadı. O zamanlar bu lise yapılsaydı inanıyorum ki biz şu an üniversite yapıyor olacaktık. Ama kısmet bugüneymiş. Önümüzdeki dönemlerde hayır demem! Böyle karar alırsak da şaşırmayın. Yeter ki biz bölgemizde öyle bir ihtiyaç hissedelim. Böyle bir ihtiyaç olduğunu hissedersek mutlaka girişimlerimiz olur.
…/…
Konunun uzmanları ne der bilmiyorum…
Ama bana sorarsanız Eskişehir’in özel bir üniversiteye ihtiyacı var!
KÜPELİ ÜNİVERSİTEDEN İÇERİ GİREMEYİNCİ!
Hatırlarsınız, önceki rektör döneminde Anadolu Üniversitesi’ne girmek imkansızdı. Şehrin önde gelen isimlerinden kimse Yunus Emre Kampüsü’nden içeriye adımını atamıyordu…
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli’ye, “üniversite-sanayi iş birliği düzeldi mi? Bir ara sanayicilerimiz kampüsten içeri giremiyordu” diye sordum
Küpeli’nin yanıtı “başta ben” oldu…
Önceki rektör döneminde. Mühendislik fakültelerinden bir tanesi özel sektörde çalışan birini kurumlarına konuşmacı olarak almak istemiş. Akıllarına Nadir Küpeli gelmiş. Aramışlar, “Bizimle beraber olup tecrübeleriniz paylaşsanız” seviniriz demişler…
Küpeli kırmamış, saatini gününü belirlemişler.
Toplantının yapılacağı gün Küpeli, Yunus Emre Kampüsü’nün önüne gelmiş! Ancak tahmin ettiğiniz gibi kapıdan içeri girememiş!
-İzin alacağız, demişler…
Bunun üzerine Küpeli:
-Beni siz çağırdınız, demiş!
Küpeli, üzülmüş kendini davet eden hocayı aramış…
- Tamam başkanım ayarlıyorum, demiş…
Küpeli beklemeye başlamış 3 dakika 5 dakika yok, almıyorlar. Küpeli gücenmiş haliyle oradaki görevlilere “ciddi hata yapıyorsunuz! Beni siz davet ettiniz, içeri almıyorsunuz” demiş.
Ancak, kapıdaki görevli umursamıyor!
Bir süre geçtikten sonra Nadir Küpeli’ye “sizi Eczacılık kapısından içeri alacağız” demişler.
Küpeli, “O kadar kapının önünde bekledim, Ben gelmiyorum “ deyip, dönüp gitmiş. Kaç kez arandığımı hatırlamıyorum, diyor! Üniversiteden birkaç davet daha almış ama hiç birine katılmamış!
Küpeli, daha sonra rektörle karşılaşınca şu nasihatta bulunmuş:
-Bakın dünyanın birçok yerinde üniversitelerin içerisinde duvar yok. Herkes istediği yerden giriyor. Biz burada tamamen cezaevi gibi birçok korunaklarla kapatmışız. Üniversite demek bu mu? Üniversite bildiklerini insanlarla, sanayicilerle paylaşmalı. O bilgi onların içerisinde kalırsa kime faydası var.
.../…
Eskişehir’e atanan üst düzey bürokratlar bu olaydan ders almalı! Bu kurumlar kimseye babasından kalmıyor! Millete ait kurumlar! Görev süresi dolan bürokrat başka yere gidiyor! Eskişehirliler ise hep burada!
SANAYİCİ ARTIK FARKINDA!
Salgın hesapta yoktu…
2020 esnaf, tüccar ve sanayici için kayıp yıl olarak geçti?
Ya 2021 ne olacak?
Pandemi devam ederse sanayici hazır mı?
Küpeli, salgına sadece sanayicilerin değil, kimsenin hazır olmadığını söyledi.
Sanayicilere, tüccara ise şu tavsiyelerde bulunuyor:
-Bize bundan sonraki süreçler için beli bir tecrübe kazandırdı. Sanayici bundan sonra sağlıklı kesintisiz üretim için neler yapabilirim bunun planını yaptı. Sanayicimiz ders çıkarttı şehir de bundan ders çıkartmalı. Konumuz değil ama hepimizi ilgilendirdiği için söylüyorum.
-Üniversitelerin uzaktan eğitim kararı vardı. Eskişehir’de 70-80 bin öğrenci var. Bunların şehre gelmeyeceği ve hizmet sektörünün ciddi anlamda zarar göreceği konuşulmaya başlandı. Doğru ama bizim buradan da ders çıkarmamız gerekiyor. Bütün yumurtaları aynı sepete koyarsak biri geldi çarptı, hepsi zarar görür. Burada eğitim, sanayiyi, ticareti çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sanayici artık bunun farkında.
OSB’YE TRAMVAY OLMAZ!
ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın, OSB’ye tramvay götürülme projesi vardı. Kendisine programında bu soruyu yönelttim…
Küpeli, OSB’ye tramvay hattının gelmesinin fayda sağlamayacağı görüşünde…
Gündüz vardiyasında 20 bin işçinin çalıştığını hatırlatıyor:
-Bazı çalışanlar kendi sokağına servis aracı gelmediği için işi bırakıyor. Siz bir insanı bulvarda bırakıp 2 kilometre yürümesini bekler misiniz? Bizim işçi yürümez! Tramvayın olmadığı mahalleler var. Buradaki işçiler nasıl gelecek. Ama Celalettin beyin şu önerisine katılıyorum TEKSAN, EMKO tarafına Sultandere’den çekilecek bir hat ile tramvay götürülebilir. İşçiyi servisle taşımak şu an için en iyi seçenek! İnsanlar sevdikleriyle geçireceği vakti yolda geçirmek istemez.