“SORUN HER ZAMAN YAŞANIRDI”

“SORUN HER ZAMAN YAŞANIRDI”

25 Eylül 2013 10:00
A
a
Sütiş Eskişehir


 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü İMO Başkanı Fercan Yavuz, Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Gürel ES TV’de ‘Eskişehir Gündemi’ programıma katıldılar. 1,5 saat boyunca Eskişehir’de uygulanacak olan ‘Kentsel Dönüşüm’, şehrin trafik sorunu ve İstasyon Köprüsünün yıkımını konuştuk.

İstasyon Köprüsü’nün yıkımını konuşurken İMO Başkanı Yavuz’a,’Köprünün okulların açıldığı güne rast gelmesi trafik sorununu daha mı artırdı?’ diye sordum.

Sormamın nedeni, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Kavas’ın gazetelerde yer alan açıklamasıyla ilgili idi.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Odunpazarı Belediye Başkan adayı Ayhan Kavas,’İstasyon Köprüsünün yıkım tarihini TCDD belirledi’ şeklinde açıklama yaparak, okulların açılmasıyla trafiğin daha yoğun yaşandığı bugünlerde köprünün yıkımına başlamasını üstü kapalı eleştirmişti.

Bu konuyu İMO Başkanı Fercan Yavuz’a sordum.

Cevap: ‘İstasyon Köprüsü bundan 2,5-3 yıl önce yıkılmalıydı. Yıkılmalı ve hem de en kısa zamanda. Zamanlama meselesine gelince. Hangi zamana gelirse gelsin bir sorun yaşanacaktı. Ama bugün ama yarın. Mutlaka bir sorun çıkacaktı.’

YIKIM TARİHİNİ

UKOME BELİRLEDİ

Kaldı ki İstasyon Köprüsünün yıkım tarihini Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) belirledi. UKOME’den yıkım kararı çıktı, TCDD’de yıkıma başladı.

Herhalde Ayhan Kavas’ın yıkım kararının UKOME’den çıktığını bilmiyor!

Keşke Ayhan Kavas, o açıklamayı yapmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlarla fikir alışverişi yapmış olsaydı bugün eleştiri alan o açıklamayı belki yapmazdı.

Ayhan Kavas’ın mesleği Avukatlık. Hukuk konusunda bir şeyler söylemiş olsaydı, halk söylediklerini dikkate alırdı.

Ulaşım konusunda benim kadar bilgiye sahip, konunun uzmanlarından fikir alışverişinde bulunma ihtiyacı bile duymadan, sadece hükümeti veya TCDD’yi eleştirmek adına,’Köprünün yıkım tarihini TCDD belirledi’ diye yapılan açıklama tamamen siyaseten yapılmış bir açıklama. Bu açıklamaya bırakın insanları, kargalar bile gülmüştür.

Uzmanlar, Temmuz-Ağustos’ta yıkılsaydı değişen çok fazla bir şey olmayacağını söylüyorsa, o zaman Ayhan Kavas bir açıklama daha yaparak, ’konunun uzmanı değilim. Siyaseten bunları söylemek zorundaydım’ derse kendisine, kamuoyunun yerel seçimler öncesi bakış açısı değişebilir.

Belediye Başkanlığına soyunan, herkesin oyuna talip olacak Ayhan Kavas TCDD’yi dolaylı olarakta AK Parti Hükümetini üstü kapalı suçlayacağına,’yıkım için üç ay gün verildi. Eskişehir halkının mağdur olmaması adına yıkım ve deplase çalışmaları gününden önce tamamlanırsa ben şahsen bir Eskişehirli olarak bu çalışmayı yapanlara teşekkür ederim’ deseydi daha hoş olur, kimseyi de karşısına almazdı.

 

**********

 

MİTİNG ALANI OLMAMALI!

 

Eskişehir kamuoyunun baskısı ve direnmesiyle Atatürk Stadyumun yerinin TOKİ’ye devredilmesinden vazgeçildi.

Eğer Eskişehirliler ve Eskişehir basını konuyu günlerce tartışmamış olsaydı ve ‘nasıl olsa daha iki yıl var. İki yıla kadar kim öle kim sağ kala. Belki iki yıl sonra AK Parti iktidarda olmayabilir’ diyerek kulağımızın üzerine yatmış olsaydık, büyük ihtimalle atı alan Üsküdar’ı geçmiş olacaktı.

Eskişehirliler ‘Atatürk Stadyumun yeri Kent Meydanı olsun’ diye dayatınca, hükümette ister istemez geri adım atmış oldu.

İyi de oldu.

Şehrin en güzel yerine, şehrin göbeğine de ‘Kent Meydanı’ yakışır. Yanlış anlaşılmasın. Dört tarafı boş bırakılacak bir meydandan bahsetmiyorum. O zaman terk edilmiş bir alandan farkı kalmaz.

Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Eskişehir’de vilayet tarafından yapılan ankette, şehir halkının yüzde 96’sının ‘Açık Hava ve Dinlenme Alanları’, yüzde 94’ünün de ‘yeşil alan’ yüzde 94’ünün ailecek girilebilinecek, vakit geçirilecek alanlar, yüzde 88’inin de Eskişehir’in kimliğini yansıtan mimari mini çarşı olması isteğinde bulunduklarını açıkladı.

İlginç alan ise, sanki şehrin tamamı Atatürk Stadyumun alanının ‘Miting ve benzeri toplu programlar için boş bırakılmalıdır’ diyenlerin oranı ise yüze 53.

Yani Eskişehirliler Atatürk Stadyumu alanının, yeni stadyumun hizmete girmesiyle birlikte açık hava dinlenme tesisleri, yeşil alan, ailecek vakit geçirilecek alanlar, kültür sanat etkinlikleri için ve Eskişehir’in kimliğini yansıtacak mimari mini bir çarşısın da olmasını istiyor.

Ankette, halkın yüzde 53’ün Atatürk Stadyumu alanının tamamen boş bırakılarak miting alanı olarak düşünülmemesi istemine bende katılıyorum.

Ancak dev hasa büyüklüğünde bir alanda miting alanı olarak bırakılmaz. Ayakta 10 bin kişiyi alabilecek bir alan miting ve gösteriler için yeter. Önemli olan Eskişehirlilerin büyük çoğunluğunun gerekirse 24 saat kullanabilecekleri bir alan olmalı Atatürk Stadyumunun alanı.

 


 


 

 

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi