Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile ilgili uzun bir bekleme sürecine girdik. Belki en son söylenecek açıklamalar ilk başta yapıldığı için beklentide büyük oldu.
Aslında yapılacak etkinlikler, kalıcı eserler v.s.’den daha ziyade herkesin merakla ve heyecanla beklediğim kısım bütçe oldu, bu bütçenin 600 milyon TL gibi büyük bir rakam olabileceğin dile getirildiği toplantılar üzerinden neredeyse 1 sene geçmesine rağmen hala açıklanamayan ve hala adı konamayan kısım ise “bütçe.”
“Ben bu süreçte heves kaçırıcı söylemler ve yazılardan uzak kalma geleneğimi sürdüreceğim ve hepimizin de bu yönde olmasını umuyorum ama ancak, sokaktaki insan da, bu sürecin içinde olanlarda hala bu soyut anlamdan, somut beklentilerine devam ediyor.”
Vali Dr. Kadir Koçdemir bu konuda var gücü ile mesaiye devam ediyor. Bu sene amacına ulaşırsa en büyük pay Koçdemir’in olacak. Eskişehir’in diğer kurumlarıysa maalesef bu seneye katkı vermekten uzak bir görüntü sergiliyor. Yerel yönetimler, odalar, kaymakamlıklar ve STK’ların bu sürecin içinde daha fazla yer alması ve destekleyici olmasını beklemek son derece doğal diye düşünüyorum.
Öte yandan hem Anadolu hem ESOGÜ organizasyon yetenekleriyle biraz daha ön plana çıkmalı ve bunu şehir insanına hissettirmeli. Yıllardır Türkî cumhuriyetlerden gelen öğretim üyeleri ve öğrencileri ile bu tür organizasyonlara yatkın ve iyi bütçeleri olan bu kurumların, öncü bir rol oynaması aslında çok şık olurdu.
Velhasıl mart ayı ile birlikte hareketleneceğini beklediğimiz 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile ilgili aslında hepimiz bir şeyler beklerken, bizlerden de beklenenler olduğunu unutmamak lazım, ama bu beklentilere geçmeden önce artık şu bütçe meselesinin netleşmesi gerekiyor.
Maliye Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığına, İktidar vekillerimiz başta olmak üzere herkes gücü yettiğinde gerekli baskıları yapsın ve gereken sonucu alsınlarda, artık ne olacaksa olsun. Sandıkları açalım, naftalinlediğimiz umutlarımızı gün ışığına çıkaralım ve gelin birlik olalım, işi kolay kılalım.