‘Pazar günü Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’in basın toplantısına katıldım. Pazar günü gazetede izim günümdü. Ona göre program yapmıştım. Cumartesi günü Savaş Özaydemir, bizzat kendisi telefon ederek basın toplantısına davet edince kıramadım. ‘Savaş abi mutlaka geleceğim’ dedim.
Apartman komşularımızla, apartmanımızın çevre düzenlemesi için Pazar gününe sözleşmiştik. Basın toplantısı da saat: 12.00 de idi. Artık apartman komşularımdan izin isteyerek basın toplantısına gecikmeli olarak katıldım.
SAVAŞ ÖZAYDEMİR’İ İLK KEZ DİNLEDİM
Daha önceki basın toplantısına ‘Eskişehirspor-Fenerbahçe’ maçı olduğundan maçtaki görevim nedeniyle katılamamıştım. Pazar günkü toplantıya bu nedenle özellikle gitmek istedim. Ben sadece gazetecilerin olacağı basın toplantısı bekliyordum. Basın toplantısının yapılacağı salona girdiğimde gazetecilerin dışında insanlarda vardı. İlk kez kendisini uzun uzun dinleme fırsatım oldu. 25 yılın verdiği tecrübeyi yansıtıyordu konuşmalarında.
Basın toplantısının sonunda o kişilerin kim olduklarını Savaş Özaydemir açıkladı:
‘Benim kader birliği yaptığım arkadaşlarım’ diyerek.
Gelelim basın toplantısına. Çok şeyler söyledi, ancak son satırlar rakibi Nebi Hatipoğlu’na tabiri caizse halk dilinde söylendiği gibi geçirme idi.
SEÇİLEBİLMEK İÇİN KENDİ HIRSINA YENİK DÜŞTÜ
Tabii her arkadaşın ilgi odağı farklı olabilir. Benim ilgimi ise şu sözler çekti:
‘Birde seçilebilmek için kendi hırsına yenik düşen arkadaşımız. Eskişehir bu tavırları önceden bilmemiş olsa, savunma şeklindeki açıklamalara inanacak. Ama her şey ortada. Yoksa merak etmeyin, benim kültürümde de delikanlılık vardır. En ağır cevapları bulmakta sorun yaşamam ama ben Türkiye'nin lokomotifi bir sanayi kentinin,Eskişehir'in sanayi odası başkanıyım. seçim sürecini de bu kuruma yakışır bir şekilde faaliyetlerimizi, gelecek projelerimizi anlatarak tamamlayacağız. Kendinden çok bu kurumu önceleyenlerin yapması gereken de budur. Yoksa atak olayım derken, batak olursunuz."
Savaş Özaydemir’i çok uzun yıllardır tanırım. Bugüne kadar hiç bu kadar hırslı görmemiştim. Bırakın Savaş Özaydemir’i takım arkadaşları bile hırs yapmış. ’Hiçbir kimse bizi ilkelerimizden vazgeçiremez’ diyor.
Basın toplantısından sonra yemeğe geçtiğimizde yanımda Savaş Özaydemir’in takım arkadaşlarından 7-9 kişi vardı. Onlarda; ‘Savaş Beyi çok iyi tanırız. Bugünkü kadar hırslı hatta bugünkü kadar seçim kazanmayı kafasına koymamıştı. Ama muhalefetin takındığı tavır, haksız eleştiriler ve yapılanlar Savaş Bey ile bizi daha çok hırslandırdı. Seçimi daha farklı kazanmamıza neden olacak’ dediler.
Daha seçime 24 gün var. Karşılıklı ithamlar nereye varacak? Bundan kim karlı çıkacak? Ancak şu bilinmelidir ki iki tarafta artık susmalı. Söylenecekler söylendi. Duymayan sağır sultanda duyduğuna göre, ESO’ya zarar gelmemesi adına seçim gününe kadar her iki tarafta bir birlerine atıfta bulunmak yerine projelerini anlatmalı.
YILMAZ HOCA VE BALMUMU HEYKELLERİ
Ben dahil tüm gazeteci arkadaşlarımız ‘Türkiye’nin ilk en büyük Balmumu Heykel Müzesi’ diye söyleyip yazdığımız ‘Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi’ ilk değilmiş. Uzun yıllar İstanbul ve Ankara’da gazetecilik yapan sevgili arkadaşım Affan Güngör aradı.
‘Sadi yanlışlık yapmayın. Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek Balmumu Müzesi değil. Yanlış olur. Balmumu Heykel Müzesi İstanbul’da 56 ünlünün Balmumu Heykeli var’ dedi. Araştırdım doğru.
Ancak Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeli Müzesi Türkiye’de tek olmasa bile büyüklük açısından en büyük. Çünkü Eskişehir’de 160 ünlü ismin heykeli var.
Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere annesi Zübeyde Hanım, eşi Latife Hanım, Celal Bayar, İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alpaslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Hüsamettin Cindoruk, Muhsin Yazıcıoğlu gibi bir devre imza atmış siyasetçiler ile bugünün önemli siyasetçileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli’nin balmumu heykelleri dikkat çekiyor. Ünlü devlet adamlarından ABD Başkanı Obama’nın balmumu heykeli, önünde masa ve masanın üzerindeki telefon pek çok şeyleri anlatıyor, mesajlar veriyor.
Yılmaz Büyükerşen, bugüne kadar pek çok balmumu heykeli yaptı. Hepsi de Eskişehir dışında sergide. Pek çok Eskişehirli ilk kez Eskişehirliler balmumu heykelleriyle tanıştılar. Ben dahil müzeyi gezen büyük küçük herkes hayran kaldılar. Sanki canlı. Hepside bizimle el sıkışacak, konuşacak, sohbet edecek gibi duruyor.
Böylesine önemli bir müzeyi Eskişehir’e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Teşekkürler Yılmaz Hocam…