‘400 MİLYON GELMEDİ’

‘400 MİLYON GELMEDİ’

4 Temmuz 2013 09:20
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün öğle saatlerinde bu şehrin önemli isimlerinden birisi telefon etti. Kendisiyle uzunca bir süredir görüşemiyorduk. Uzunca bir sohbet ettik. Ne konuştuk? Ne olacak canım. Havadan sudan!
Sohbetin sonlarına doğru ağzından baklayı çıkardı. Söylemek istediğini sohbetin en sonuna bırakmış. Nedeni ise konuşanlar arasında kaybolmaması.
‘Sadi Bey 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle kalıcı eserler yapılacaktı. Hem de birkaç tane. Bakın 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamızın üzerinden 6 ay geçti. Hani nerede kalıcı eserler. Bu gidişle yapılmalarını da zor görüyorum. Nedeni ise Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’na hükümet tarafından 350-400 milyon TL aktarma yapılacaktı. Bu paranın bugüne kadar sadece 200 Milyon TL’nin geldiğini emin kaynaktan öğrendim. Doğru mu?’ diye sordu.
Doğrusu ben bütçenin 400 Milyon TL olduğunu yazmıştım aylar önce. Ama bugüne kadar 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın kasasına ne kadar para girdi bilgi sahibi değilim. Önemli ismin iddia ettiği gibi ajansın kasasına 400 Milyon TL para girişi olmadıysa, yapılması gereken etkinliklerin yeterli kaynak ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamadığı şeklinde iddiaların doğru olduğuna ister istemez inanmaya başladım.
Giden Valimiz Dr. Kadir Koçdemir yanlış hatırlamıyorsam 6 Mart 2013 tarihinde düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:
“Eskişehir’de yapılması planlanan sanoroma ve açık hava müzesinin fizibilite araştırmaları tamamlandı. Uygulamasıyla alakalı çalışmalarımız yakında sonuçlandırılacaktır. Sanoroma müzesi dünyada bir ilk olacak ve zannediyorum ciddi bir ziyaretçi potansiyeline sahip olacaktır. Açık hava müzesinin açılması zaman alabilir, bu yıl belki ilk adımları atılabilir ama o da Avrupa’da ziyaretçi sayısına göre müzeler sıralandığında ilk 10 müzeden 6’sı, 7’si bu tür müzelerden oluşmaktadır. O da Türkiye’de bir ilk olacaktır”.
Bu kalıcı eserler için bugüne kadar bir adım atılmadığına göre, demek ki önemli isimin telefonda söylediği, ‘Ajansın Bütçesine 400 Milyon TL girmedi’ iddiasını doğruluyor. Bugüne kadar gerek giden Valimiz Dr. Kadir Koçdemir’i gerekse ajansın yürütme kurulu üyelerini eleştirmekte haksızlık yapmışız. Verilen söz ve taahhüt hükümet tarafından yerine getirilememiş.
Önemli isimden aldığım istihbarat doğru değilse özellikle Ajansın yeni Yönetim Kurulu Başkanı olan Valimiz Güngör Azim Tuna’dan doğrusu neyse o bilgileri vermesini arz ediyorum.
 
 
BİR ÖNERİDE BENDEN
 
Atatürk Stadyumunun akıbeti ne olacak henüz belli değil. Pardon TOKİ’ye kalırsa belli. Ancak şehir halkı mevcut stadyumun yerinin TOKİ’ye verilmesine karşı.
Belki İstanbul Taksim Gezi Parkı olayı patlak vermemiş olsaydı TOKİ mevcut stadyumun yerine çok katlı binaları ve birde AVM’yi yeni stadyum hizmete girer girmez dikecekti. Ancak Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması ve ağaçların kesilmesiyle başlayan eylem ve protestolar sanıyorum birilerinin gözünü korktu. 7 Haziran’da yeni stadyumun temeli atılacaktı. Atatürk Stadyumunun yerinin TOKİ’ye devredilmesi, TOKİ’nin buradaki yeşil alanı betonlaştıracak olması temel atma törenin ertelenmesine neden oldu.
Eğer Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç temel atma törenine gelmiş olsaydı protesto edilecekti. Yeni stadyumun temel kazıları hala devam ediyor. Bugüne kadar henüz atılan bir gram beton yok. Ama bu ‘stadyumun yapılmayacağı’ anlamı taşımıyor.
Geçtiğimiz günlerde sevgili Soner Yüksel köşe yazısında yeni stadyum ile ilgili güzel bir öneri getirmişti. 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle kalıcı eser veya eserlerin yapılması gündeme gelmişti. Ancak bugüne kadar bu konuda atılmış bir adım dahi yok. İşte bu nedenle madem kalıcı eser yapılmayacak ise yeni stadyuma, ‘Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Atatürk Stadyumu’ isminin verilmesini önermişti. Kalıcı eserler için harcanacak paranın TOKİ’ye verilerek mevcut stadyumun Eskişehirlilere verilmesini istemişti.
Bu öneriye birileri sıcak bakarken, Atatürk’ün isminin önüne ve arkasına başka bir ilave yapılmasına karşı çıkanlarda oldu. Bence haklı değiller. Sonuçta Atatürk’ün ismi kaldırılmıyor. Bu teklif mutlaka değerlendirilmeli. Atatürk Stadyumunun arazisi de TOKİ’nin elinden alınmalı.
YUNUS EMRE KENT MEYDANI OLSUN
Bende mevcut Atatürk Stadyumun yeri TOKİ’nin elinden alınarak ‘Kent Meydanı’ olması halinde buraya ‘Yunus Emre Kent Meydanı’ adı verilmeli. Hiç olmazsa stadyumda Atatürk ismi her etkinlikte nasıl gündeme geliyorsa büyük Halk Ozanı ve Filozof Yunus Emre’nin ismi de ‘Yunus Emre Kent Meydanı’ denilir. Böylelikle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi nasıl stadyumla ölümsüzleşmişse Yunus Emre’nin adı da bu şekilde ölümsüzleştirilmiş olur.
Valimiz Güngör Azim Tuna’nın kulağına bir kar suyu kaçıralım. Eğer mevcut stadyumun yeri TOKİ’nin elinden alınarak ‘Kent Meydanı’ olması gerçekleşir ise ismi ‘Yunus Emre Kent Meydanı’ olmalı. Eskişehirlilerin Eskişehirli Yunus Emre’ye sahip çıktığımızı da göstermiş oluruz.
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi