Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Esin Güral Argat İmza Atarken.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) 1. Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması’nın lansman programı gerçekleştirildi.
Rektörlük makamında düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özer Aydın, Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, Kütahya Güzel Sanatlar MYO Müdürümüz Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Esin Güral Argat, NG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, Keramika Yönetim Kurulu Başkanı Emin Yüce, Gülümser Hatun Termal Otel Proje Temsilcisi İsmail Yavaş ile davetliler katıldı.
Ana sponsordan tam destek
‘‘Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Yazkaç, 1. Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması Lansman toplantısında yarışmanın amacını şu sözlerle ifade etti: ‘‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteklediği; 1.Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması; “Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı” çerçevesinde Dumlupınar Üniversitesi adına Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Koordinatörlüğünde yürütülen “Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler” isimli proje bünyesinde gerçekleştirilmektedir."
"Tüm sponsorlarımızın desteği çok önemli"
Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, etkinliğin açılış konuşmasında, "Adını insanlık tarihine ışık tutan Aizanoi’den alan 1. Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması’nın tanıtım toplantısına hoş geldiniz. Ana sponsorumuz Gürok ve bu projede desteklerini üniversitemize sunan Kütahya Porselen, Keramika, Baştaş Grup ve Gülümser Hatun Termal Otel’e çok teşekkür ediyorum. Bu projede ilk iki imzamızı Esin Güral Argat ve Sema Güral Sürmeli Hanımefendilerle attık. Kadınların eli bereketlidir. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından desteklenen Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girşimciler Projemiz kapsamındaki bu yarışmamızda hem sanat hem de genç girişimciler açısından çok bereketli olur. Sayın Nafi Güral’ın bugün aramızda olması çok kıymetli. Kendisi Kütahya sanayisi için bir aksakaldır ve onun deneyimlerinin bizlere yol göstereceğine inancım sonsuz. Sayın Emin Yüce, Kütahya sanayisini çok iyi bilen ve bu şehirdeki sektöre yön veren isimlerden birisi. Ayrıca İsmail Yavaş Bey, Kütahya turizminde yeri çok ayrı olan bir tesisin temsilcisi de bugün bizlerle beraber. Bu projeye adını veren Aizanoi’de devam eden kazılar da 2023’e damga vuran gelişmeler arasındaydı. Bu kazılara destek veren tüm sponsorlarımıza ve Prof. Dr. Gökhan Coşkun başkanlığındaki kazı ekibimize de bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Yarışmanın sloganı: Kültüre dokunmak
Kızıltoprak, "Bu yarışmayla, 21. yüzyılda Anadolu Kültür Mirasının taşıdığı zengin kültürel mirasa genç sanatçı gözüyle bakarak genç girişimci güzel sanatlar öğrencilerinin kültür ve sanat alanında yenilikçi modellerle oluşturucu özgün eser üretme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi çerçevesinde düzenlenecek olan bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz; 1.Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması’nin genç tasarımcıları desteklemekle kalmayıp antik kentin tanıtımın da da önemli bir rol üstlenmektedir. Yarışmanın ana sponsoru ve en önemli destekçisi Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat’a ve diğer sponsorlara; Kütahya Porselen, Keramika, Gülümser Hatun Termal Otel ve Baştaş Grup’a değerli katkılarından dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.
İkinci Efes olarak nitelendiriliyor
Gürok Grup; Aizanoi Antik Kentinin kazı çalışmalarına büyük destek olmakla; ülkemizin ve doğduğu Kütahya şehrinin kültürel mirasına yatırım yaparak çok önemli bir misyona sahip çıktığı ifade edildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012’de dahil edilen, ikinci Efes olarak da nitelendirilen antik kentin kazıları, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun ve kazı ekibi tarafından sürdürüldüğü belirtildi.
“Kültür Endüstrilerine ve Kültürel Mirasa Yatırım Önemli Bir Misyonumuz”
Aizanoi Antik Kenti kazılarını 2020 yılından bu yana destekleyen; Gürok Grup’un doğduğu şehir Kütahya’nın ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasını önemsediklerinin altını çizen Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat şirketin bu alandaki çalışmalarını şu sözlerle aktardı: “Gürok Grup olarak tüm faaliyetlerimizde ‘Kütahya ‘nın sosyal ve kültürel değerleriyle de yakın temas içinde olmak ve kalkınmanın tek koldan değil, her alanda potansiyelimizi gerçekleştirmekle mümkün olduğunun bilinciyle kültür ve sanata olan desteğimizi sürdürüyoruz. Kültürel mirasın korunmasını ve tanıtılmasını bu kapsamda değerlendiriyoruz ve Aizanoi Antik Kenti kazılarını 2020 yılından bu yana destekliyoruz. Kütahya’da doğan ve tüm dünyaya yenilikçi ürünler ulaştıran Gürok olarak ülkemizin ve şehrimizin kültürel mirasına yatırım yapmak bizim için çok önemli bir misyon.”
"Emeği geçenleri tebrik ediyorum"
Esin Güral Argat ,proje ve yarışmanın anlam ve önemine değinirken şöyle ifade etti: “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi çok yetkin bir kurum, Kütahya’nın en değerli en kıymetli kurumu arzu ediyorum ve hayalimde paylaşıyorum ve inanıyorum üniversite sanayi işbirliğine Kütahya ile ilgili pek çok proje ve dikey konuyla ilgili de işbirliğimizi sürdüreceğiz hem KUTSO Başkanı olarak hem de Gürok grup adına konuşabilirim Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler Projesi 1.Ulusal Aizonai Çini ve Seramik Tasarım Yarışması son derece önemli bir defa ilk olması çok kıymetli tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Öncelikle ilki olması bizim için çok önemli anlamlı bu yarışma inanıyorum ki çok uzun yıllar boyu etkisi artarak ve global bir boyuta taşıyarak taşınarak devam eder çünkü biz tasarımı her her yönüyle ele alıyoruz" dedi.
"Aizanoi adı altında olmasını da çok kıymetli buluyorum"
Esin Güral Argat, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aizanoi Antik Kenti’nin Türkiye’de ve dünyada tanınması ve bu sayede şehre katma değer olarak dönüş sağlamasının önemli olduğunu vurgulayarak bu anlamdaki yatırımların ve tanıtım faaliyetlerinin yalnız kültürel anlamda değil ekonomik anlamda da geri dönüşünün olduğunu aldığını görüyoruz. Tasarım demek katma değer demek; oluşturucu kültür endüstrileri dediğimizde katma değeri yüksek ürün demek üretim demek bu projede de oluşturuculuk devreye giriyor girişimcilik devreye giriyor fikri ve mülkiyet hakları devreye giriyor ve ardından da kalkınma devreye giriyor o nedenle bu küçük küçük adımlar çok şeyi değiştirecektir. Biz onun için hep birlikte bu masada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum ve bu yarışmanın gerçekten bu amaç etrafında olmasından dolayı da son derece memnunum ve bu son derece kıymetli bu yarışmanın çevresinde ve Aizanoi adı altında olmasını da çok kıymetli buluyorum ve yıllar içinde daha büyük etkili edeceğini de arzu ediyorum teşekkür ederim."
Program çerçevesinde imzalanan protokollerle Gürok Grup 1. Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması’nın ana sponsoru, Kütahya Porselen, Keramika, Gülümser Hatun Termal Otel ve Baştaş Grup da proje sponsorları oldu.
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak; Yarışmanın ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Yazkaç’a ve proje yürütücüsü Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerine; Öğr. Gör. Sezin Kara, Öğr. Gör. Fikret Aydoğdu, Bahadır Dikmen ve Öğr. Gör. Nil Türk Atalan’a, Doç. Oya Aşan Yüksel ve Doç. İsmet Yüksel’e ve tüm proje ekibine teşekkür etti.
Program paydaşların teşekkür konuşmaları ve plaket sunumunun ardından sona erdi.
Kaynak : Kütahya Yerel Haberler - İHA