Eskişehirspor'a destekleri ile "Eskişehirspor'un Kazım Babası" olarak anılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'tan bir sürpriz daha
Eskişehirspor'a en çok destek veren isimlerden biri olarak anılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Es Es taraftarlarına hem ekranlardan, hem de sosyal medyadan güzel bir haber vererek, davette bulundu.
Kazım Kurt, 12 Mart'ta Emek Mahallesi'nde açılacak olan halk merkezinin isminin "Amigo Orhan Halk Merkezi" olacağını duyurdu. Bu duyurunun ardından da tüm Eskişehirlileri ve Eskişehirspor taraftarlarını açılışa davet etti. Kurt, yerel seçimdeki rakiplerine de aynı çağrıyı farklı bir mesajla tekrarladı.
"Şampiyonlar Ligi'ni vaat edenleri de bekleriz"
Kazım Kurt, katıldığı televizyon programında Eskişehirspor'a "Şampiyonlar Ligi"ni vaat eden siyasi adayları da açılışa beklediğini belirtti.
Kurt, çağrısını şu sözlerle yaptı: 12 Mart 2019 günü Emek Mahallesi'nde yeni bir halk merkezinin açılış törenini yapacağız. Bütün Eskişehirlileri bekliyorum, partili partisiz. Eskişehirspor'u Şampiyonlar Ligi'nde oynatacaklar da gelsin. Çünkü Halk Merkezi'nin adını Amigo Orhan koyuyoruz. Amigo Orhan Eskişehir'de, Eskişehirspor ile özdeşleşmiş bir markadır. Amigo Orhan Türkiye'de tribünü ilk örgütleyen adamdır, Amigo Orhan'ın Eskişehirsporluluğundan kimse kuşku edemez. Ama Amigo Orhan'a bugüne kadar kim sahip çıktı? Amigo Orhan'ın adını diğerleri benden önce de verebilirlerdi, bırakın okula, devletin yaptığı bir tesise vermeyi, Eskişehirspor'un tesislerinde bile ismi yok. Benim Eskişehirsporluluğum budur.
Amigo Orhan kimdir?
Amigo Orhan, Türkiye'nin ilk "tribün lideri", ilk amigosudur. Eskişehirspor ile özdeşleşen es es es ki ki ki eski eski es ve bir baba hindi tezahüratlarıyla Türkiye'de stadyumlarda görülmemiş, yeni bir tribün kültürü yaratmasıyla tanınan Amigo Orhan, İstanbul ekiplerinden bile "transfer" teklifi almış bir isimdir.
Bursaspor maçı dönüm noktası oldu
Osman Cemoğlu'nun anlatımı ile Eskişehirspor’un ve Türkiye'nin tribün alışkanlıklarının değiştiği, Amigo Orhan'ın sahneye çıktığı o maç: “Play-Off maçları 66 yılının Mart ayında başladı ve Haziran’ın ilk haftasında tamamlandı. 3. Nisan 1966 tarihini hiç unutamam. Bursa’ya gittik. Dalga dalga... Otobüslerle, arabalarla... Açık kasalı kamyonlarla... Yine hastalık derecesinde bir Eskişehirspor sevdalısı olan babamla birlikte gittim. Adeta Bursa’ya çıkartma yaptık. Yollarda birbirini sollayanlar, marşlar, el sallamalar, kornalar... Bursa’ya kadar uçsuz bucaksız bir konvoy oluşturduk. Maç müthiş bir ortamda oynandı. Sahada da çok sert futbol var. Maç ikide bir duruyor. Sakatlıklar, sedyeler... Anormal bir atmosfer. Maçın son 15 dakikasında açık tribünün arkasından taşlar yağmaya başlıyor. Babamla stattan ayrıldık. Dışarıda beş taşın 25 kuruşa satıldığını gördüm. O tarihi maçı 3-1 kazandık. Amigo Orhan da o maçta ‘sahneye’ çıktı. Maçtan sonra Bursalı taraftarla bizimkiler karşı karşıya geliyor. Yüzlerce Bursalı... Amigo Orhan ve arkadaşları kaçmıyor. Aksine hücum ediyorlar. Yiğit bir insandır. Yüz yüze bir temas oluyor, sürtüşmeler, yumruklaşmalar oluyor... Bursalılar kaçmaya başlıyor. Amigo Orhan bu maçtan sonra artık sahaya iniyor. Bir baba Hindi ve es es es ki ki ki eski eski es tezahüratlarıyla yepyeni bir tribün kültürü yaratıyor. Bursa’dan sonraki ilk maçta Amigo Orhan, tribünleri sahanın ortasından yönetmeye başladı. Önceleri böyle bir adet yoktu. Bursalı taraftarlardan ipini koparan sahaya iniyordu. Sonra Amigo Orhan da indi ama tam bir centilmen, tam bir maestro gibi. Sonra bütün Türkiye tanıdı onu. Fenerbahçe tarihinin en büyük zaferlerinden birinde kendisine görev teklif edildi. Manchester City maçında Orhan Abi görev yaptı. Bursa maçı takıma öz güven getirdi, tribünleri de ateşledi. İstanbul’da onca takım var, futbol kültürü var, seyirci var ama hepsi Eskişehirspor taraftarına hayrandı. Sadece takımı değil taraftarın şovunu da izlemeye gelirdi İstanbullular.”