Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Jale Nur Süllü, kadının soyadıyla ilgili 9. Yargı Paketi’nde yer alan düzenlemeye tepki gösterdi. Süllü, “Çocuk istismarının araştırılmasına ‘hayır’ diyenler; ne zamandan beri çocuğun üstün yararını düşünür oldu? Tarikatlara şirin görünmek için ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerin ‘çocuğun üstün yararını’ kanun gerekçesine yazması ikiyüzlülüktür” dedi.
İlgisiz maddelerin bir torbaya doldurularak yargı paketi hazırlanmasını iktidarın alışkanlık haline getirdiğini vurgulayan Süllü, “Kadının soyadının hala tartışılıyor olması, hukuka uygunluk, eşitlik, aile bütünlüğü ve kişisel özgürlük olmak üzere 4 temel konudaki çelişkileri nedeniyle de kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Aile içi geçimsizliklerin sebebinin soyadı değil ekonomi olduğunun altını çizen Süllü, “AKP gerçekten samimi ise öncelikle ekonomiyi düzeltmesi gerekir. Her geçen gün boşanma oranları artıyor; evlenme oranları azalıyor. İnsanlar günümüz ekonomik koşullarında evliliğe cesaret edemiyor. Hele çocuk doğurarak yetiştirmek ailelerin korkulu rüyası haline geldi. Öyle 3 çocuk tavsiyesi ile ailelerin cesareti artmıyor. Yıllardır eş durumundan tayin bekleyen aileler var. Bunları çözmek için AKP kılını kıpırdatmıyor” şeklinde konuştu.
TABANLARINI KONSOLİDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Maddedeki gerekçelerin gerçekle bağdaşmadığını söyleyen Süllü, “Çocuk istismarının araştırılmasına bile hayır diyenler, çocuk istismarı konusunda ‘rızası tartışılır’ diyenler; ne zamandan beri çocuğun üstün yararını düşünür oldu? Tarikatlara şirin görünmek için ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerin ‘çocuğun üstün yararını’ kanun gerekçesine yazması ikiyüzlülüktür. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma girişimi de alanlarda kadınlara sert müdahaleler de bu yasa teklifi de hepsi kadının özgürlüğümü kısıtlayarak erkek egemen toplumun kodlarını pekiştirerek kendi tabanlarını konsolide etmeye yönelik. Anayasa’mızın ifade özgürlüğünün teminatı 10. Maddesine aykırı. “Aile eşler arasında eşitliğe dayanır,” diyen Anayasa 41’e aykırı, İmzacısı olduğumuz CEDAW madde 16’ya aykırı. Dolayısıyla, Anayasa madde 90’a ayrıca aykırı bu teklifi kabul etmiyoruz. Özgürlüklerimizden de haklarımızdan vazgeçmeyerek mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY