Eskişehir için kıyamet senaryoları: Afrika gibi...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir için kıyamet senaryoları: Afrika gibi...
A
a

Eskişehir’de yeraltı sularının bilinçsiz tarım ve yanlış politikalar nedeniyle hızla tükendiğini belirten ESÇEVDER Başkanı Yurtman, Alpagut-Atalan maden arama faaliyetleri hakkında güncel bilgiler verdi. Yurtman, maden aramaları için “Afrika gibi sömürülüyoruz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Eskişehir’de yeraltı sularındaki büyük düşüşe dikkat çekerek bilinçsiz tarım uygulamalarının ve yanlış tarım politikalarının su kaynaklarını tehdit ettiğini belirtti. Yeraltı sularının tükenmesi nedeniyle obrukların hızla arttığını ifade eden Yurtman, ayrıca Murat Dağı’nda planlanan maden arama faaliyetlerinin Eskişehir ve Türkiye’nin su kaynaklarını tehlikeye attığını vurguladı.

YERALTI SULARI TÜKENİYOR

“Bilindiği gibi su kaynakları sorunu sadece Eskişehir'in değil, Türkiye'nin hatta dünyanın gündemi” ifadelerini kullanan Yurtman, “İleriki dönemlerde su savaşları olacağı kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Biz bu aşamada Eskişehir'de neler yapılabilir bunu gündeme getirmeliyiz. Eskişehir’de yeraltı sularında son dönemlerde çok büyük düşmeler oldu. Bunlar bilinçsiz tarım, gereksiz sondajlar, yanlış tarım politikalarından kaynaklı. Suyu çok fazla isteyen pancar, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin, Eskişehir’de su olmayan yerlerde fazla ekilmesi, yer altı sularının tamamen çekilmesine, kurutulmasına yol açıyor” dedi.

OBRUKLAR ARTACAK

Yeraltı sularının çekilmesinin obruklara yol açtığını belirten Yurtman, obrukların Eskişehir’de yaygınlaştığını söyledi. Yurtman, “Sivrihisar, Sığırcık bölgelerinde 20’nin üzerinde obruk mevcutken obruklar daha çok yaygınlaşmaya başladı. Bu durum, yeraltı sularının fazla tüketildiğinin kanıtı. Burada yanlış tarım politikalarının çok büyük önemi var.Kuraklık daha fazla artacak, kuraklık arttıkça su kullanımı da daha çok artacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek’te yağmur hasadı kullanıyor.Yağmur hasadının kullanılması, konutlarda, sanayi de gözardı ediliyor. Eskişehir de bunun gibi örneklerin artması şart. Yanlış politikalar yüzünden, Eskişehir, Türkiye’de  maalesef bir  sarmalın içinde yuvarlanıp gidiyor. Atık sular arıtılırak tekrardan kullanılmalı. Bazıları pahalı bir yöntem olarak düşünebilirler ama gelecekte su bulamadığımızda maliyetleri bize daha yüksek olacaktır.Orman ve yeşil alanların artırılması da bu anlamda çok önemli” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR’İN ÖLÜMÜ OLACAK

Alpagut-Atalan maden arama faaliyetleri hakkında güncel bilgiler veren Yurtman, Porsuk Çayı’nın doğduğu yer olan Murat Dağı’na yapılacak maden aramasının Eskişehir’in ölümü olacağını belirtti. Yurtman,  “Maden şirketi, AlpagutÇED dosyasında değişiklikler yaparak tekrar bakanlığa sunacak. O aşamadan sonra biz de ona göre tavrımızı tekrar alacağız. Şu anda proje devam ediyor,  bizim de çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar neticesinde bakanlığın vereceği karar bizim için çok önemli. Görebildiğimiz kadarıyla hükümet, yerüstü kaynaklarından  satılacakları sattı, sırayeraltı kaynaklarına geldi. Biz bir nevi  Afrika ülkesi gibi sömürülüyoruz. Yeraltı kaynaklarımızda sömürülürse bize hiçbir şey kalmayacak. O nedenle bunun önüne geçilmesi mutlaka gerekli. Bu arada Murat Dağı bizim Porsuk  Çayı’nın doğduğu yer olmasına rağmen orada da maden arama faaliyetleri yapılmaya çalışılıyor. Oraya da maden yapılırsa sadece Türkiye’nin değil Eskişehir'in de ölümü olur. Bu durum, 10 tane şehrin susuz kalmasına yol açabilecek bir durum olacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi