Eskişehir'deki bu merkezin ne işe yaradığını biliyor musunuz?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'deki bu merkezin ne işe yaradığını biliyor musunuz?
A
a

Eskişehir Orman Fidanlığı, doğanın geleceğine umut ve tazelik katmak için yıllardır özveriyle çalışan bir merkez. 1937 yılından bu yana ağaç ve tıbbi aromatik bitkilerin tohumlarını koruyarak, hem ekosistemin zenginleşmesine katkı sağlıyor hem de gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakma hedefini benimsiyor. İşte ayrıntılı bilgiler...

Sütiş Eskişehir

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Eskişehir Orman Fidanlığı, zengin tohum koleksiyonu ile ağaç ve tıbbi aromatik bitkilerin korunmasına öncülük ediyor. 1937 yılından bu yana hizmet veren fidanlık, ardıç, karaçam, meşe gibi 200 farklı türde bitki fidanı üretimi gerçekleştiriyor.

Eskişehir Orman Fidanlığı merkezinden fotoğraflar... Görmek için tıklayın.

6 tonun üzerinde tohum, bu ideal koşullarda muhafaza ediliyor

Tohum bahçesi ve çıkarma tesisine sahip olan merkez, elde edilen kozalak ve tohumları özenle işleyerek saklama sürecine alıyor. Soğuk hava depolarında, -18 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda 5 tonluk kapasite ile korunan tohumlar, uzun yıllar boyunca kalitelerini kaybetmeden saklanabiliyor. Şu an 6 tonun üzerinde tohum, bu ideal koşullarda muhafaza ediliyor.

 

"Tohum stok merkezi, fidanlığın kalbidir"

Fidanlık Müdürü İzzet Bolatkıran, "Burada her şey bir tohumla başlıyor. Tohum stok merkezi, fidanlığın kalbidir" diyerek, bu merkezde yapılan çalışmalara dikkat çekti. Temmuz ayında başlayan tohum toplama işlemleri, bir sonraki yılın Nisan ayına kadar sürüyor. Toplanan tohumlar, özel işlemlerden geçirilerek güvenli bir şekilde depolanıyor.

Bolatkıran, türlerine göre bir kilogram tohumun tamamı çimlenirse, örneğin 42 bin karaçam ve 1 milyon lavanta fidanı üretilebileceğini ifade etti. Bu tohumlar, yangın sonrası orman alanlarının ağaçlandırılması ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılacak.

Ankara’daki Tohum Islah Araştırma Müdürlüğü, her yıl burada yapılan tohum analizleriyle kalite kontrolü sağlıyor. Böylece, sağlıklı ve kaliteli fidanların üretilmesi hedefleniyor. Eskişehir Orman Fidanlığı, geleceğin yeşil alanlarını oluşturma yolunda önemli bir rol üstleniyor.

Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi