Eskişehir'de yapılırsa sonu felaket olacak!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de yapılırsa sonu felaket olacak!
A
a

Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Nazan Aksaray, Alpagut – Atalan’da açılması planlanan madenin insanlara ve doğaya geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini belirterek, “Halkımız sağlığını kaybedecek. Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, hayvancılık, yok olacak” diyerek vahşi madenciliğe izin vermeyeceklerini söyledi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Cengiz Holding tarafından açılması planlanan Alpagut-Atalan  Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi ile ilgili basın açıklamasında bulundu. EBTO Başkanı Nazan Aksaray, seçim öncesinde durdurulan ÇED başvurusunun seçimden sonra yeniden gündeme geldiğini söyledi. 15 Ağustos’ta halkı bilgilendirme toplantısının yapılacağını hatırlatan Aksaray, “Üzerinde konuştuğumuz, ÇED ve ünitelerin toplam ruhsat alanı bin 836 hektardır. ÇED alanı 509 hektardır. Yaklaşık 716 futbol sahası büyüklükten bahsediyoruz. Alanda 750 metre derinlikte dev bir çukur açılacak. 15 yıllık olarak planlanan projede yılda 12 milyon ton kazı yapılacak ve patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın liç yöntemi kullanılacak.Bu yöntem sadece 5 ay önce 13 Şubat 2024’de 9 işçimizin can verdiği Erzincan-İliç madeninde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu bölgedeki saha da tıpkı Erzincan İliç gibi tepededir ve burada da eğim vardır ve Sakarya nehrine sadece 4 km mesafede olduğunu unutmayalım.  Bu eğimli arazi aklımıza yine hemen Erzincan İliç altın madenindeki siyanürlü liç yığını kaymasını getirmelidir” dedi.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Bu yöntemle yapılan madenciliğin her prosedürünün sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Aksaray, “Bölgede madenciliğe izin verilirse, halkımız sağlığını kaybedecek. Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, sondajlar, patlamalar ve işletme için kullanılacak milyonlarca ton su nedeniyle su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, hayvancılık, arıcılık yok olacak. Binalarımız hasar görecek, temiz havamız yerini toza bırakacak, yüzyıllardır bu topraklarda üreten halkımız, çaresizce köylerinden göç edecek. İşşizlik, umutsuzluk ve ruhsal rahatsızlıklar olacak” ifadelerini kullandı.  Aksaray, siyanürlü liç yığınlarının iş cinayetlerine yol açtığının da altını çizerek, “Yaşatmaya yemin etmiş bir meslek grubu olarak yüksek sesle haykırıyoruz. Bu madene ve ülkemizin tüm varlıklarını talan eden vahşi madenciliğe hayır diyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Adı lazımmı 23 Temmuz 2024 15:19

Doğal kaynaklar kullanılmasın, iyi de nerden bulacağız ham maddeyi, enerjiyi bunlar olmadan nasıl gelişecek ülke, her şeye karşı çıkarak bu ülke gelişmiş ülkelere köle edilmiyor mu, bir yolu bunun doğaya zarar verilmeden o kaynaklar milletin hizmetine sunulmalı

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi