Eskişehir'de süt fiyatları üreticiyi krize soktu!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de süt fiyatları üreticiyi krize soktu!
A
a

Süt üreticilerin zor durumda olduğunu vurgulayan Eskişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yüksel Gedik, “Üretici can çekişiyor. Bedavadan 10 tane hayvan versen yine de bakmazlar. Artık para yapmıyor” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yüksel Gedik, süt üreticilerine yeterli teşvik sağlanmamasının kırsaldan şehir merkezlerine göçü hızlandırdığını belirtti. Süt fiyatlarının üreticiler için yeterli olmadığını vurgulayan Gedik, çiftçilerin zarar etmeye devam etmesi nedeniyle ineklerini kesmek zorunda kaldıklarını ve süt üretiminin azaldığını ifade etti.

ZARARIN ZARARINI EDİYORLAR

Ulusal Süt Konseyi’nin %23’lük zam talebinin karşılanmaması halinde hayvanların kesilmesi ihtimali hakkında konuşan Gedik, “Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyat 14.50 liraydı.14.50 lira üreticimizi kurtarmıyordu, zarar ediyorlardı. Sanayicilerimiz de burada 1 lira geri çekti, 1 lira geri çekince zararın zararını ediyor şu anda üreticilerimiz. Üreticilerimiz zor durumda. Hayvanları kesmek zorunda kaldılar. Para yapmayınca ne yapsınlar? Süt fiyatlar geri çekildiği için günden güne sütlerimiz de azalıyor. Üretim yapayım, vatana, millete ,bölgeme faydalı olayım diye bir çiftlik açan görüştüğüm bir  Ziraat Mühendisi artık çiftliğini satmaya çalışıyor. Üzüldüm, sordum neden satıyorsun diye, ‘Batıracak bu iş beni’ dedi. Artık herkes bu işten elini çekmeye başladı. Artık inekleri satmayı bırakın çiftlikleri tamamen satmaya çalışıyorlar” dedi.

YARINA SÜT BULAMAZLAR

“Süt fiyatlarının en az 17-18 lira olması lazım ki üretici ayakta kalabilsin” ifadelerini kullanan Gedik, süt ve yem sanayicilerine seslendi. Gedik, “Yem fiyatı 17 lira şu anda. Ocak ayında yem fiyatı 20 lirayı bulacak. Süt buna mümkün değil ki yetişsin, kurtaramayız. Yem sanayicilerimiz ellerini taşın altına koysunlar, üreticilerimize destek versinler. En azından süt yemlerini pahalıya satmasınlar. Süt toplama sanayicilerimiz var, üreticimize fiyat kırıyorlar ve fiyatları 1 lira geri çektiler. Böyle devam ederse yarın onlarda süt bulamayacaklar” diye konuştu.

DESTEĞİ KİME VERECEKSİNİZ?

İthal sütün kullanılmasının çözüm olmadığını belirten Gedik, yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gedik, “İthal sütte gelse kurtarmaz. Döviz endeksli gelecek. Süt tozu gelecek, yağsız süt gelecek. Biz buradaki üreticimizi ayakta tutmalıyız. Acilen destek vermemiz gerekiyor, normal destekler kurtarmıyor. 1000 lira buzağı desteği ama burada hayvan bitti desteği artık neye vereceğiz? Eskişehir’in hayvancılığına da çok büyük bir darbe vuruyor, hayvanların kesilmesi. Gençlerimiz köylerde, kırsalda çalışsınlar onlara destek verilsin dedik. 2 yıl sonra pes ettiler. Artık köylerden kırsaldan Eskişehir’e akın ediyorlar. Onlara teşvikler verilse ve sütleri para yapsa hem kent merkezine akın olmayacak hem de istihdam sağlanacak. Kırsalda artık yaşlılarımız kalıyor. Onlarda üretim yapamayacaklarına göre üretim bitecek artık. Bakanlığa sesleniyorum, üretici can çekişiyor. Geri dönüşü olmayacak. Bedavadan 10 tane hayvan versen yine de bakmazlar. Artık para yapmıyor” ifadelerini kullandı.
 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi