Eskişehir'de TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Nida Tokgöz, artan gıda zehirlenmelerinin özellikle düşük gelirli öğrenciler için tehdit oluşturduğunu söyledi. Tokgöz, okul çevresindeki denetimsiz işletmelerden ucuz gıda alan öğrencilerin, hijyenik olmayan koşullar nedeniyle daha sık zehirlenme riskiyle karşılaştığını belirtti.

ALIM GÜCÜ ARTMIYOR
Zehirlenme vakalarına ucuz gıda tüketimine yönelen öğrencilerin daha çok karşılaştığını aktaran Tokgöz, “Son dönemde artan gıda zehirlenmeleri, halkı ve özellikle düşük gelirli öğrencileri tehdit ediyor.Öğrencilerin daha ucuza beslenebilmek için okul civarındaki denetimsiz, kontrolsüz koşullarda üretim yapan ve hizmet sunan ucuz tavuk döner, kek, sandviçgibi sokak lezzetlerine yönelmesi bu işletmelerde soğuk zincir, hazırlama, pişirme ve saklama koşullarına maliyet düşürmek için özen göstermemeleri nedenler olarak ortaya çıkmakta. Son yıllarda artan gıda enflasyonuna baktığımızda resmi verilere göre 2023 yüzde 72, 2024 yılında yüzde40, 2025 yılı ilk çeyreğinde ise yüzde 37 seviyelerindedir. Halkın alım gücü ise aynı oranda artmamaktadır. Bu nedenle ucuz gıda tüketimine yönelme hızla artmaktadır” diye konuştu.
SAĞLIKLA OYNAMANIN CEZASI YOK
Tokgöz, ucuz ürün üretmek isteyen ya da daha çok kar etmek isteyen işletmelerin üretim bilincini artırmak için gıda mühendisi istihdamı yapmadıklarına da dikkat çekerek, “Örneğin Eskişehir özelinde otel, restoran, bar, patisseri sahibi olan bir işletme yarı zamanlı çalıştırmak istediği gıda mühendisine 11.000 TL ücret teklif edebiliyor. Halkın sağlığı ile oynamanın cezası yok, ya da çok az. İşletmelerde bunu bildiği için iyi üretim uygulamalarının sağlanması için personel istihdamından, eğitiminden, denetiminden kaçıyor ya da acımasız derece de düşük ücretlerle 4 yıllık eğitim almış gıda mühendisini çalıştırmayı düşünebiliyor” dedi.