“Eskişehir’e 2000’li yıllardan önce kent merkezine bir yolcu otobüsü girdiğinde herkes merakla bakar, ‘Otobüsün ne işi var burada’ derdi.”
“Eskişehir’e 2000’li yıllardan önce kent merkezine bir yolcu otobüsü girdiğinde herkes merakla bakar, ‘Otobüsün ne işi var burada’ derdi.”
Bu ifade Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgür Ersoy’a ait.
Ersoy, konuk olduğu ESTV yayınında turizm kenti olarak anılmaya başlayan Eskişehir’in bu sektördeki gelişim sürecini zaman el verdiği sürece çok güzel özetledi.
Turizm için altyapı oluşturan…
2001’den sonra Porsuk Çayı’nın ıslahı, Büyükşehir ve Odunpazarı belediyelerinin 2005 yılında eş güdümlü çalışmasıyla Odunpazarı Evlerinin renove edilmesi, Kentpark ve Sazova gibi büyük parkların açılması 2005-2009 yıllarına rastlıyor.
2004 yılında kentin ilk beş yıldızlı otelinin hizmete girmesi de aslında önemli bir katkı olarak görülüyor.
Özgür Ersoy, bu gelişmelerin yanında dikkat çekici bir tespitte bulunuyor:
“Turizmde genelde kervan yolda düzülür mantığı vardır. Ancak Eskişehir’de tam tersi oldu. Bizim şansımız turizm altyapısı hazırlığının önceden başlamış olması.
Bu gelişmelerin turistle buluşması 2009 yılında Yüksek Hızlı Tren’in faaliyete geçmesiyle hızlandı. Özellikle Ankara ve İstanbul’dan Yüksek Hızlı Treni deneyimlemek için kentimize gelenler inanılmaz bir şehirle karşılaştılar. Kentin çok hızlı reklamı oldu.
2009 yılından sonra Eskişehir turizm hareketliliğine kavuştu. Sayıları artan müzeler de canlılığı artırdı ki sadece Balmumu Müzesi’ni geçen yıl 520 bin kişinin ziyaret ettiğini biliyoruz.
Yaklaşık 8 bin yatak kapasiteli konaklama imkanı, üniversiteleri sayesinde nitelikli, genç ve eğitimli istihdamı, hizmeti, işletmeleri, seyahat acenteleri ve taşımacılarının da desteğiyle geçen yıl bir milyonu bulan turist sayısı her yıl istikrarlı olarak yüzde 10 büyüyor.
Eskişehir’de yerleşik yaşayan turizm rehberi sayımızın beş yılda 5’ten 100’e çıkması da turizmin gelişmesine iyi örnek teşkil edecektir.”
Başkan Ersoy, bir kentteki turizmin gelişmesinde en önemli konunun ulaşım olduğuna dikkati çekerken, Eskişehir’in adeta kanayan yarası tarifeli uçak seferlerinin başlatılması durumunda canlılığın daha da artacağına şöyle işaret etti:
“En önemli konu tarifeli uçuşların özellikle belli noktalara yapılmasıyla alakalı. Karadeniz’de Trabzon veya Rize, Güneydoğu’da Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin, hızlı tren olmaması ve seyahat süresinin 6 buçuk saati bulması, bunun yanında Eskişehir’de okuyan öğrenci sayısı yüksek olması da göz önüne alınarak İzmir’e tarifeli uçak seferleri düzenlenebilir.
İlk etapta daha az yolcu kapasiteli küçük uçaklarla başlanabilir.
Termal turizmin paralelinde gelişen sağlık turizmini entegre edilebilecek şekilde havayolunu işlevsel kullanmak da mümkün.”
Hasılı…
Turizmcilerin de gözü tarifeli uçak seferlerinde…
AK Parti Eskişehir milletvekillerinin öncelikli işlerinden biri bu olmalıdır.
Sizce de öyle değil mi?
Sürdürülebilir turizm için öneriler
TÜRSAB Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgür Ersoy, şehrin önünü açmak için ciddi çalışmalar yapan kıymetli yerel yöneticiler ve kamu idarecileri olduğuna vurgu yaparken, 9 günlük bayram tatilinde 100 bine yakın hareketlilik yaşandığını söyledi.
Sürdürülebilir turizm için önerilerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Bunları sıralarsak eğer…
“-Fuar, kongre ve benzeri organizasyonlar artırılabilir.
-Tarifeli uçak seferleri hayata geçirilebilir.
-Termal turizm potansiyeli iyi değerlendirilirse sağlık turizmi gelişebilir.
-Sağlık turizminde konaklama süreleri uzun olduğundan canlılığı 12 aya yayabilir.
-İlk ve sonbahar aylarında daha çok turizmin canlı olduğu kentimizde ilçelerimizin özellikleri öne çıkartılabilir.
-Dizilere ev sahipliği yapan Sivrihisar, planör uçuşu yapılabilen İnönü ilçesi, tatlı su dalışına imkan sunan Çifteler, Yazılıkaya’nın bulunduğu Han, Frigya Vadisi’nde tarih kokan Seyitgazi, ormanlarla kaplı Yunus Emre diyarı Mihalıççık ve diğer ilçelerimizin turizm potansiyeli iyi değerlendirilebilir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı da kültürel varlıkların tanıtımı ile turizm yatırımlarına gerekli katkıları sunarsa…
Eskişehir “öğrenci şehri” yerine artık “turizm şehri” olarak anılacak.
Buradan görünen o.