Son günlerde ülke genelinde artan bulantı, kusma, ishal vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, yaşanan duruma salgın denilebilmesi için yeterli veri olmadığını söyledi. Prof. Dr. Gaye Usluer,“Salgın diyebilmemiz için elimizde belli bir zaman diliminde hasta sayısının ne olduğuna dair veri olması lazım. Böyle bir veri var mı yok. Ancak benim de bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmam nedeniyle hem erişkinlerde hem çocuklarda bulantı, kusma ve ishal bulgularının çokça olduğunu duyuyorum. Erişkin hastaların çoğu evde geçirmeye çalıştıkları için hastane başvuruları yok. Bu nedenle bir kayıt yok. Çocuk hastaların hastaneye başvuruları var, onların da tamamı değil” dedi.
ÖNEMSEMEMİZ GEREKİYOR
Çocuk hastalarla ilgili İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge’den aldığı bilgileri aktaran Usluer, “O dedi ki; geçen yılın bu aylarına göre daha düşük sayıda dedi. Salgın vardır diyemeyiz ama yoktur da diyemeyiz. Türkiye’nin değişik yerlerinden hem çocuk hastalıkları uzmanları hem çocuk enfeksiyoncular hem erişkin enfeksiyoncular Türkiye genelinde bulantı, kusma, ishalle giden ve hastaneye başvuran olguların olduğunu, çok çeşitli etkenler görülmekle birlikte, örneğin; tifo mikrobu olan salmonella cinsi bakterilerin izole edildiği olguların olduğu şeklinde. Bu çok önemli. Dünyada da şu an bir ishal problemi var. Özellikle Amerika’da salmonella olgularının sıklığına dair endişe verici raporlar var. Bunları önemsememiz gerekiyor. Covid bize bunları öğretti aslında. Orada var bende yok diye bir şey yok. Mevsim koşulları belli. Önlemlerin doğru alınması ve bu konuya duyarlı olunması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN
Alınabilecek önlemlerden bahseden Usluer, “Çiğ sebze meyveyi mutlaka iyi yıkamak. Salata malzemeleri sirkeli suda tutmak. Çiğ ya da az pişmiş et tüketmemek. Hamburgerler, açıkta tüketilen yiyecekler, ağzı vidalı kapaklı olmayan suları tüketmek. Bunların hepsi bir risk. Yine sütler... Açık sütlerin hastalık bulaştırma riski bitmiyor. Özellikle bu mevsimde pastörize edilmiş sütlerin tüketimi çok önemli. Şu anda dünyada vakalar var. Bakarsak buluruz. Bakmazsak bulamayız. Araştırmazsak ishal, bulantı, kusma, tedavi deyip hastaları eve gönderiyoruz. Yüzme havuzları iyi denetlenmediğinde, istenilen koşullar oluşmadığında çokça kişinin ortaklaşa kullandığı yüzme havuzları aracılığıyla da bulaşan hastalıklar arasında ishal, kusma, bulantı ile seyreden hastalıkları saymamız gerekiyor. Evde yemek pişirdiğimizde yemek oda ısısına iner inmez buzdolabına kaldırmak önem taşıyor. Sıvı tüketimi konusunda tedbirli olmak gerekiyor. Tuvalet temizliğinin iyi yapılması, hem hasta için hem evdekiler için el yıkama çok önemli. Aile içi bulaşın önlenmesinde önem taşıyor” şeklinde konuştu.
CAN KAYBIYLA SONUÇLANABİLİR
Risk gruplarına uyarılarda bulunan Usluer, “Bebekler, yaşlılar gebeler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler risk grupları. Bu grupta hastaneye yatış, hatta can kaybı ile neticelenmeye neden olabiliyor. Bu grupta ishal, kusma, bulantı görüldüğünde mutlaka hekime başvurmak gerekiyor. Eğer hastanın yüksek ateşi varsa, günlük dışkılama sayısı 6'nin üzerindeyse, şiddetli kramplar varsa, dışkıda kan ve mukus varsa bu durumda mutlaka hastaneye başvurmak gerekiyor” dedi.