Eskişehir’de hayvancılığın geleceği tehlikede

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de hayvancılığın geleceği tehlikede
A
a

Eskişehir'de hayvancılık sektörü, çiftçilerin artan maliyetler ve düşük gelirler yüzünden ciddi bir krizle karşı karşıya. Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, yem fiyatlarındaki yüksek artış, süt ve et fiyatlarındaki düşüşün çiftçilerin kar marjını azalttığını ve hayvancılığın giderek zorlaştığını belirtti

Sütiş Eskişehir
Yem fiyatlarının yüksekliği, süt ve et fiyatlarının düşüklüğü, çiftçilerin kar edememesine neden oluyor diyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Uzun, "Çiftçilerimiz girdilerin büyük olduğunu görüyor. Yem fiyatları ortada, süt para yapmıyor, kesim para yapmıyor. Çiftçiler kazanamıyor” dedi.

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, Eskişehir’de hayvancılık sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Başkan Uzun, ES TV’ye yaptığı özel açıklamalarda Eskişehir’de büyükbaş hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ve bunların sebeplerinin girdi faktörlerinin yüksek olmasına bağladığını söyledi.

ESKİŞEHİR'DE HAYVANCILIĞI BIRAKIYORLAR

Eskişehir'de hayvancılık sektörünün genel durumu ile açıklamalarda bulunan Uzun, “Eskişehir'de Tepebaşı bölgesi olarak hayvancılık çok kötü durumda. Çiftçilerimiz girdilerin büyük olduğunu görüyor.Yem fiyatları ortada, süt para yapmıyor, kesim para yapmıyor. Bu faktörler de hayvancılığı bitirmek üzerine. 410 liraydı kesim. Şu anda 290 lira. Kasapa gidiyorsun 600 lira. Büyükbaş hayvanlar da çok büyük sıkıntı var. Şimdi bir çuval yem 600 lira. Saman 35-40 lira, silaj pahalı. Çiftçilerimiz artık hayvancılık yapmak istemiyor.Onun için inekleri kestiriyorlar ve buzağıları da büyütmüyorlar. Bunlardan dolayı et pahalı ama çiftçiye her şey ucuz. Bu sebeplerden dolayı hayvancılık artık yapmıyorlar, bırakıyorlar hayvancılığı. Küçükbaş hayvan durumu yaylıma çıktığı için iyi.  Küçükbaş kırdan beslendği  için küçükbaş  hayvancılık devam ediyor. Önlem olarak dişi hayvanların kesilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

YEM FİYATI YÜKSEK

Yem fiyatlarında artan zamlar hakkında konuşan Oda Başkanı Uzun, çiftçiden alınan sütün markette satılan süt ile arasındaki farklara değindi. Uzun, “Süt fiyatlarını biraz artması, et fiyatlarının biraz daha yükseğe çekilmesi bu durumları etkiliyor. Her şeyden önce bunun için yem fiyatlarının biraz daha ucuz olması lazım,süt fiyatlarının daha da yüksek olması lazım. Markete gidiyorsunuz süt 27-28 lira. Çiftçiden toplanan 1 kilo süt 10 lira. Aradaki farkı görüyor musunuz? Mısır ucuz, ayçiçek ucuz diyelim içine katılan arpa da ucuz  ama işte dışarıdan getirilen bir madde var. O pahalı olduğu için yemciler de o fiyatları yüksek tutuyorlar. Ayrıca şu anda Eskişehir'de bazı bölgelerde kuyu suları da bitmek üzere” dedi.

ÇİFTÇİ KAZANAMADIĞI İÇİN İNEKLERİNİ KESİYOR

Eskişehir'deki hayvancılık sektörünün geleceğinin kötü gözüktüğünü ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, çiftçilerin para kazanamadıklarını belirtti. Başkan Uzun, “Bölgemizde 8-10 tane hayvanı olan bırakıyor. Çiftçiler kazanamıyorlar. Girdiler yüksek. 1 kilo süt veriyorsun 10 lira kazanıyorsun. Bir bardak çay da 10 lira. Sütle çay bir mi? Dışarıda oturduğun zaman 10 liraya bir bardak çay içiyorsun. Bir kilo sütü de çiftçi 10 liraya veriyor. Bu çok büyük bir çekinceme çiftçiler için. Neden? Çiftçi kazanmadığı için ineklerini kesiyor. Bunun önüne geçmek için süt fiyatlarının biraz daha yükseltmek gerekiyor. Devletimiz, çiftçiye kesilen hayvanları için biraz daha destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak : Haber Merkezi
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi