Eskişehir'de ailelerin cebinden çıkacak para şok etti!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de ailelerin cebinden çıkacak para şok etti!
A
a

Eskişehir’de eğitim maliyetlerinin hızla artması, aileleri büyük bir ekonomik baskı altına soktu. İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir
Eğitim maliyetlerinin, yeni eğitim öğretim yılında veliler için büyük zorluklar getirdiğini belirten ÖVDER Eskişehir Şube Kurucu Alkan, “Bu yaşadığımız ve mevcut koşullar içerisinde bir çocuğun okula başlama maliyeti 10-15 bin lirayı bulmaya başladı. Özel okullardaki durum daha vahim” dedi.

ÖVDER Eskişehir Şube Kurucusu Faik Alkan, ES TV’ye verdiği özel röportajda yeni eğitim öğretim yılının veliler için büyük zorluklar getireceğini belirtti. Faik Alkan, özellikle kıyafet, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat artışlarının aile bütçelerini zora soktuğunu ifade etti. Alkan, özellikle beslenme konusunda bakanlığın açıkladığı rakamlarla sahadaki gerçekliğin uyuşmadığına dikkat çekti. 

Bir çocuğun günlük beslenme maliyeti 650 lira

Geçen yıla oranla eğitim maliyetlerinde yüzde 150 bir artış olduğuna dikkat çeken Alkan, “Bazı kalemlerde bu yüzde 300’lere kadar dayanıyor. En temel olan kıyafet, ulaşımdaki servis fiyatları gerçekten maliyetlerin artmasıyla beraber arttı ve aileler bu işi döndüremeyecek durumdalar. İronik bir durum da yaşıyoruz. Özellikle beslenme konusu gerçekten bizim için çok çok önemli. Bakanlığın yayınladığı kamu spotunda bir çocuğun günlük beslenme maliyeti 650 lira. Ve şu anda asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir yerde işçi ve emekçilerin, yoksul ailelerin o şeyleri alabilmesi için doldurabilmesi için gerçekten 2-3 tane işte çalışmaları gerekiyor. Bu dönem yalanla ve gerçeğin veliler olarak da açıkçası çatışmasını yaşıyoruz. Bakanlığın söylediği gerçeklikle, bizim sahada gördüğümüz gerçeklik birbirinden çok farklı.Türkiye'de baktığımız zaman enflasyonist baskıyı hayatın her alanında yaşıyoruz. Biz bunu TÜİK ortalamalarına göre değil yaşadığımız sahadan söylüyoruz.  Bugün Hamamyolunda herhangi bir kıyafet satan bir esnafa gitsen  geçen yıl 200-250 lira bir pantolon tişört, şu anda 500-600 lira” ifadelerini kullandı.

50 liraya aldığımız bir hikaye kitabı, özel okullarda 2 bin liraya satılıyor

Eğitim öğretim yılına herkesin çok sıkıntılı bir şekilde giriş yaptığını söyleyen Faik Alkan, devletin eğitim için çok para harcaması gerektiğini ifade etti. Alkan, “Bu yaşadığımız ve mevcut koşullar içerisinde bir çocuğun okula başlama maliyeti 10-15 bin lirayı bulmaya başladı. Özel okullardaki durum daha vahim. Dün aradı bir velimiz. Şurada herhangi bir kırtasiyeye gittiğinizde  50 liraya aldığımız bir hikaye kitabını, özel okullarda 2 bin liraya satıldığını görüyoruz.  Kitap masrafları bile özel okullarda 50 bin bandına dayandı. Orada gerçekten kanayan bir yara var. Geçmişten bugüne kadar yaşadıklarımızı topladığımızda şöyle bir gerçekliğimiz oluşuyor. Türkiye'de kamusal eğitim şart. Devletin  çok para harcaması gerekiyor. Kişilerin bütçelerinden daha güçlü bir devlet bütçesiyle karşı karşıya olmamız gerekiyor. Öğretmen arkadaşlarımız, öğrenciler ve biz veliler olarak maalesef çok sıkıntılı bir şekilde 9 Eylül'de eğitim ve öğretime başlayacağız.” diye konuştu.

Eskişehir'de okullarımıza 1040 kontenjan ayrıldı

Hükümetin tasarruf genelgesi kapsamında okullara temizlik işçisi göndermeyeceği konusuna dair konuşan  ÖVDER Eskişehir Şube Kurucu Alkan, cümlelerini şöyle noktaladı: “Şu anda yeni birdurumla karşı karşıyayız. İşgücü Uyum Programı diye bir şey çıkardılar. Burada üniversitede okuyan öğrenci de, son bir ayda sigortası olmayan  işten atılan kişi de buna müracaat edecek. Eskişehir'e okullarımıza 1040 kontenjan ayrıldı. Üç gün okula gidecekler, iki gün eğitim alacaklar. İlk bir ay böyle süreci devam ettirecekler ama 566 lira yevmiyeyle buraya bir talebin olacağını düşünmüyoruz. Bakın Pazar günü son gün. Bu arkadaşların müracaatları toparlanıp okullara dağıtımı yapılacak ve eğitim süreçleri başlayacak ama maalesef sahada gerçeklikliğimiz öyle değil”
Haber:Mehmet Tolga Tunç
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi