Eskişehir'de Ahilik Haftası'nda yeni sokak açılışı yapıldı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Ahilik Haftası'nda yeni sokak açılışı yapıldı
A
a

Eskişehir'de Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Zanaatkarlar Sokağı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de Ahilik Haftası kapsamında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Zanaatkarlar Sokağı açıldı. Ahiliğin ahlak ve üretim anlayışına vurgu yapan Eskişehir Vali Yardımcısı Hasan Çiçek, “Bu kültürün Eskişehir'de yürümesi ve gelişmesi Eskişehir'in bir görevi olsa gerek” dedi. 

Eskişehir'de Ahilik Haftası kapsamında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Zanaatkarlar Sokağı açıldı. Etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Hasan Çiçek, Ahilik kültürünün Anadolu’da yeşerdiğini ve günümüzde de sosyal güvenlik ve işçi-işveren ilişkilerinde sürdüğünü belirtti. Açılışa Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen de katıldı. 

EN YÜKSEK PAY ESKİŞEHİR’İN

Zanaatkarlar Sokağı açılışında konuşan Çiçek, Ahilik kültürünün günümüzde de üretim ve tüketim ilişkilerine yön verdiğini vurguladı. Çiçek, “Ahilik 13. yüzyılda Anadolu topraklarında yeşermiş bir kültürün vücut bulmuş halidir. Bu kültür de hem üretim ilişkilerinde hem tüketim ilişkilerinde bir ahlak, edep ve etik anlayışı inşa edilmeye çalışılmıştır. Hiç kimse kazancını çok yüksek tutma amacı gütmemiştir. Hatta bu teşkilatın içinde elde edilen gelirler kurum bütçesine bağışlanarak bir toplumsal hizmete dönüştürülmeye çalışılmıştır. Günümüze kadar da varlığını devam ettirmektedir. Bunun günümüzdeki karşılığı nedir, Sosyal Güvenlik Kurumudur ve sosyal güvenlik kuruluşlarıdır. İşçi ve işveren teşkilatlarıdır. Dileğimiz odur ki bu teşkilatların yine Ahilik Teşkilatı’nın hizmet ettiği ahlak ve edep kurallarına uygun şekilde üretimde bulunurken ölçülü ve verimli,  tüketiciye sunulurken de tüketicinin ihtiyacını karşılayacak derecede bir mal ve hizmet sunumunu sağlamaları için bir amaç birliği içinde çalışmalarıdır. Bu kültürün Eskişehir'de yürümesi ve gelişmesi Eskişehir'in bunu daha ileri taşımaları da herhalde Eskişehir'in bir görevi olsa gerek. Şöyle ki Türkiye'de ihracat ürünlerinin içerisinde yüksek teknoloji payının en yüksek olduğu il Eskişehir'dir” ifadelerini kullandı.

SOKAK AHİLİK’İN İZLERİNİ TAŞIYOR

Sokak açılışında, Eskişehir’de düzenlenen etkinliklerin önemine dikkat çeken Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, “ “Ahilik Haftası'nı her ilde düzenlemek anlamlıdır ve kıymetlidir. Ve fakat eğer o il Eskişehir olursa oradaki anlamı ve değeri çok daha kıymetlidir ve derindir diye düşünüyorum. Zira sanayinin, üretimin, meslek örgütlerinin bu kadar güçlü olduğu il, ülkemizde malumunuz az bulunuyor. İlmin, ahlakın ve zanaatın birleştirilerek bir ekol haline dönüştüğü Ahilik müessesi ve bizi diğer milletlerden, diğer kültürlerden ve diğer ülkelerden farklı kılıyor. Bugün açtığımız sokakta onun izlerini ve onun renklerini taşıyor” dedi.

GELECEĞE SİZLER TAŞIYACAKSINIZ

Açılışta söz alan Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen, gelecekteki esnaflara seslendi. Birsen, “Ahilik eski kültürümüzden bugüne kadar yaşatılan Ahilik Teşkilatı'nın karşılığı olan Esnaf ve Sanatkarın Bayramı'dır. Bugün sizler meslek liselerimizde okuyorsunuz. Esnaf, tüccar ve sanayici olacaksınız. Bu kültürü yaşatarak yaptığınız işin değerini, kıymetini ve hizmet ettiğiniz halka karşı sorumluluklarınızı bu kültürün dibinde bulacaksınız. Bu hafta yapacağımız etkinliklerle Ahilik'i geleceğe yani sizlere taşıyacağız ve o kültürü siz de ileride sizden sonraki yetişen yetişen topluma aktaracaksınız” diye konuştu. 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi