Eskişehir barosundan itiraz: "Öldürmek çözüm değil!"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir barosundan itiraz: "Öldürmek çözüm değil!"
A
a

Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklere karşı sert bir tepki gösterdi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Baro Binası Fuaye Alanı’nda düzenlenen basın toplantısında sokak hayvanlarının öldürülmesinin alenen kabul edildiğine dikkat çeken Cengiz, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik ön gören yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından 23.07.2024 tarihinde “tarihte kara bir leke” olarak kabul edilmiş ve maalesef ki kanunun ilk 5 maddesi kabul edilmiştir, diğer maddeler için oylama  devam etmektedir. Bu kanun değişikliği ile sokak hayvanları, belediyeler ve il özel idareleri tarafından toplatılacaktır. Bu toplamanın sadece köpekleri kapsadığı sonradan verilen önerge ile değiştirilsede, tasarının tamamına bakıldığında kedilerinde bu kapsama alındığı görülmektedir. 2021 yılında kanunda yapılan değişiklikle saldırgan olup olmadığına bakılmaksızın sırf ırkı nedeniyle sahiplenilmesi yasaklanan köpeklerden belediye bakımevlerinde yaşayanların da tamamı öldürülecektir. Ayrıca verilen görevleri yerine getirmeyen belediye yetkililerine de hapis cezası uygulanacağı belirtilmektedir.” diye konuştu.

-“Avukat Pınar Cengiz: “Sokak hayvanlarını toplamak öldürmekle eşdeğerdir.”

20 senedir yürürlükte olan yasayı uygulamayan, kısırlaştırma zorunluluğu olmasına rağmen bu görevini yerine getirmeyen, bakımevi dahi açmayan belediyelerin, bir hevesle sahiplendikleri hayvanları kısırlaştırmadan sokağa terk eden, üreten, satan ve satın alan vatandaşların, etkili ve caydırıcı nitelikte idari ve cezai yaptırımlar öngörmeyen, denetlemeyen bakanlıkların sorumsuzluklarının bedeli maalesef ki hayvanların canları ile ödetilmek istenmektedir. 

-“Eskişehir Barosu olarak yaşatmayı seçiyoruz

Sokaktaki canların haklarını savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Avukat Pınar Cengiz, “Sokaklarda kimseye zararı olmadan bir kuru ekmekle kandırılan masum hayvanların toplanması çözüm değil, çözümsüzlüğün başlangıcı olacaktır. Şöyle ki, veterinerler ve alanında uzman bilim insanlarının görüşlerine göre köpekler toplandıktan sonra sosyalleşmemiş, aşısız ve rehabilite edilmemiş hayvanlar sokaklara inecek. Onların da toplanması durumunda yaban hayvanları şehir merkezine gelecektir. Asıl kuduzun ve zoonoz hastalıklarının bulaş riski o zaman çok büyük problemler yaratacaktır. Hayvan popülasyonunun kontrol edilmesi için gerçek bilimsel yöntemlerle çalışmalar yapıldığında sokak hayvanı sayısı birkaç yıl içinde kontrol altına alınabilir. Tek bilimsel çözümün kısırlaştırıp aşılatıp yerinde yaşatma olmasına rağmen bilimsel verilerden ve çözüm üretmekten uzak, üretimi yasaklamayan, gelişigüzel hazırlanmış muğlak katliam temalı yasa düzenlemeleri adil olmadığı gibi hukuki, bilimsel ve vicdani bir çözüm de değildir. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır.” dedi.
Kaynak : SONHABER GAZETESİ MUHABİRİ - EMRAH KÖSE
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi