Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Figen Esen, 6 Haziran “Diyetisyenler Günü” dolayısı ile bir açıklama yaptı.
Esen, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün Türkiye’nin ilk diyetisyenlerini 10 kişi olarak 6 Haziran 1966 tarihinde mezun ettiğini belirtti. İlk diyetisyenlerin mezun olduğu bu tarihin, mesleğin 20. yılının kutlandığı 6 Haziran 1986 tarihinden itibaren “Diyetisyenler Günü” olarak kabul edilmiş ve o tarihten itibaren her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandığını ifade eden Figen Esen, " Türkiye Diyetisyenler Derneği ise 1969 yılında kurulmuştur. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) üyesidir" diye belirtti.
DİYETİSYENLİK NEDİR?
Diyetisyenlik mesleği hakkında bilgi veren Esen, "Diyetisyenlik; büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda, bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan; besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren; doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren, eğitim programlarını planlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır" diye ifade etti.
DİYETİSYEN KİMDİR?
Diyetisyenin, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans diploması ile diyetisyen unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişi olduğunu anlatan Esen, açıklamasında, "Diyetisyenler, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır. Diyetisyenler akademisyenliğin yanı sıra; yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışmaktadırlar" ifadelerini kullandı. (İHA)