"Kalp ve böbrek yetmezliği bulgusu olan hastalar sıcak yaz günlerinde daha çok risk altında"
Özel Ümit Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Op. Dr. Selami Doğan, sıcak yaz günlerinde kalp hastalarının sıvı tüketiminin hayati önem taşıdığını söyledi.
Doğan, sıvı tüketiminin her zaman önem taşıdığını ancak yaz aylarında terlemeden dolayı vücudun sıvıya daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Doğan, “Kalp ve böbrek yetmezliği bulgusu olan hastalar sıcak yaz günlerinde daha çok risk altında. Çünkü terleme ile birlikte su, tuz, magnezyum kaybı da oluyor. Normalde 1- 1 buçuk litre su tüketmek gerekirken, yaz aylarında normalden daha fazla terlendiği için 2- 2 buçuk litre su tüketmeliler. Bu sıvı tüketimi mutlaka şekersiz sıvılardan olmalı. Ayrıca kalp rahatsızlığı bulunan hastalar kesinlikle çok soğuk içecekler tüketmemeli” diye konuştu.
Yaşlılar sıvı tüketimini ihmal ediyor
Doğan, insanların sıvı tüketimini ihmal ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Özellikle yaşlılar sıvı tüketimini ihmal edebiliyor. Bu biraz da unutkanlıktan kaynaklanıyor. Erkekler ise ‘zaten bende prostat var çok su içersem tuvalete sık gidiyorum, abdestim bozuluyor’ diye su içmeyebiliyorlar. Bu çok yanlış. Kalp rahatsızlıkları ve böbrek yetmezliği olan hastalar mutlaka yeteri kadar sıvı almalı. Sıvı tüketimi bu hastalarda hayati önem taşıyor.”