Eskişehir merkez Tepebaşı ilçe belediyesince düzenlenen Bilişim Semineri'nde konuşan Manap, son dönemde yaşanan siber saldırıların orijinal adının "Fidyeci Yazılım" olduğunu dile getirdi.
Bilgisayarlara gönderilen virüs yoluyla mağduriyetlere yol açan suç örgütlerinin asıl amacının yine mağdur kişilerden para talep etmek olduğunun altını çizen Manap, şu değerlendirmede bulundu:
"Bütün dosyalarınızı şifreliyorlar ve siz hiçbir dosyanıza erişemiyorsunuz. Bilgisayarınız açıkken gezinebilir, yeni dosyalar oluşturabilirsiniz fakat işlem yaptığınız dosyayı kapattığınız an o da şifrelenir. Bilgisayar korsanları bu yöntemle para talebinde bulunuyor. Birilerinin kırabileceği şifrelemeler yapmıyorlar. Bazen 'Şifreleri kırıyoruz.' diyenler çıkıyor. Vatandaşlarımızın bu tarz söylemlere inanmamasını tavsiye ediyoruz. Elbette bazen şifreleri kırabilenler çıkabiliyor. Örnekleri var fakat çoğu zaman imkansız."
Manap, suçlulara para vermek yerine bu tarz mağduriyetlerin giderilmesinin en önemli yolunun yedekleme olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Bilgisayarlarınızdaki bilgileri muhakkak yedeklemelisiniz. Genelde bu virüsler bildiğimiz mail adreslerine ek olarak gönderiliyor. Örneğin cep telefonu faturanızın mailine ekliyorlar. Çok rastladığımız yöntemlerden biri, 'Faturanızı yüksek bulduysanız düşürmek için buraya tıklayın.' ibaresi. İnsanların zaafından yararlanmaya çalışanlar için daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında internet bağlantısı hemen kesilmeli, bilgisayar kapatılmalı çünkü şifrelemeleri bitmeden kapatıldığında amaçlarına ulaşamamış olacaklar."
"Bunun adı bilişim terörüdür"
Türkiye olarak önlemlerin alındığını dile getiren Manap, "Bunun adı bilişim terörüdür. Türkiye olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Öncelikle suçun işlenmemesini sağlamaya çalışıyoruz. Eğer suç işlenmişse de suçun ortaya çıkarılmasını sağlıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı bu tarz terör saldırıları ile mücadele ediyor. Son yaşanan yazılım teröründe Rusya tüm önlemleri aldıklarını ve sıkıntı yaşamadıklarını söylemişlerdi. Türkiye olarak bilişim terörüne karşı önlemlerimiz mevcut. Bilişim terörü Türkiye'yi teğet geçti." ifadelerini kullandı.
Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç'ın ev sahipliğin yaptığı seminerde, gazeteci Cem Seymen, Muhabere Elektronik Şube Müdürü Ertan Sözer, Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Suat Yalnızoğlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yazıcı, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) Bilişim Teknolojileri Müdürü Soner Özcan da sunum yaptı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...