Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda önemli gündem maddeleri ele alındı ve karara bağlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda önemli gündem maddeleri ele alındı ve karara bağlandı.
2025-2029 yılı stratejik plan ile 2025 yılı yatırım planı görüşüldü.
Meclis ve Plan Komisyonu’nda AK Parti’li Meclis üyelerinin karşı oy verdiği plan, Meclis’ten oy çokluğuyla geçti.
2024 yılından devirle birlikte 2025 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 13 milyar lira olarak öngördüğü bütçesinin 4,1 milyar liralık kısmıyla yatırım yapacak. Bilindiği üzere bütçenin yüzde 35’i personel maaşlarına gidiyor.
Geri kalan kısımla sosyal yardımlar ve çeşitli yatırımlarla yurttaşa hizmet gerçekleştirilecek.
Meclis toplantısında AK Parti Grubu adına konuşan Ahmet Sivri, yatırım bütçesini yeterli bulmayarak eleştirdi.
Ancak ilginç bir olay yaşandı…
Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş, Strateji Plan kitapçığının kapağını beğenmedi. Yılmaz Büyükerşen döneminde hazırlanan kitapçığın kapağını göstererek “Hoca”ya bu konuda övgüler düzmesine CHP’li üyeler doğal olarak şaşırdı. Hatta Başkan Ünlüce, “Yılmaz Büyükerşen’den övgüyle bahsetmenizden son derece mutluluk duydum” ifadesini kullandı.
Asıl meseleye gelecek olursak…
Meclis toplantısına Ayşe Ünlüce ile Kazım Kurt’un konuşmaları damga vurdu.
Ayşe ünlüce, seçimden sonraki süreçte Eskişehir’in 5 yıllık stratejik palanını heyecanla hazırlamaya başladıklarını ifade ederken, “Bütçemiz, olanaklarımız, merkezi idareden gelen para ve öz kaynaklarımızla ortaya gerçekçi bir plan koymaya çalıştık” ifadesini kullandı.
Ünlüce, şöyle devam etti:
“Ülke olarak ciddi bir ekonomik krizden geçiyoruz. Herkes gibi tüm devlet kurumları ve belediyeler de bundan etkileniyor. Tasarruf tedbirleri de bunun bir parçası. Biz mevzuata uyarak şehre en iyi hizmeti verme noktasında tüm çalışma arkadaşımızla hemfikiriz.
Yatırım planıyla ilgili elimizde olan koşullarla ilgili hepsini hayata geçirmek için heyecanlı ve istekliyiz. 2025 yılı yatırım programı ile ilgili 2 milyar 985 milyon TL’lik bir rakam var. 13 milyar liralık bütçenin yüzde 20’sinde kalıyor diye bir eleştiri var. Bu yıldan gelecek devirle 4 milyar 100 milyon lira olacak bu yatırım miktarı. Önümüze 5 yıllık plan koyduk. 80’den fazla projenin ay ay, ne zaman hayata geçeceğinin yol haritasını belirledik. Bunların bazılarını tasarruf genelgesi nedeniyle 3 yıl sonrasına aldık. Genelgeye takılmayanları öne çektik. Kadın sığınma evi bunlardan biri.
Öne çektiklerimizle beraber 5 yılda ay ay planlamalarını yaptığımız projelerimizi ekonomik buhran gibi olağanüstü bir durum olmazsa bir bir hayata geçireceğiz. Eleştirileri de dikkate alarak 5 yılı şehre en faydalı bir şekilde geçirmeye çalışacağız.”
Uzun lafın kısası…
Başkan Ünlüce ne Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi ne de başka bir gerekçeyi Eskişehirlilere yapacağı hizmetlere engel olarak görmediğini anlatmaya çalıştı.
Tabii ki anlayana…
Başkan Kurt: Hükümet ülkeyi refaha ulaştırabilirse bu plan tutar
Meclis Toplantısında CHP grubu adına konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un 5 yıllık Stratejik Plan ve 2025 Yılı Yatırım Planı ile ilgili sözleri salonda dikkatle dinlendi.
Yasa ve yönetmeliklere uygun hazırlanan planlara yönelik eleştirilerin içerikten ziyade muhalefet etmek için söylenen sözlerden oluştuğunu vurgulayan Kurt’un şu sözleri dikkate değer:
“Stratejik planlar ve yatırım programları geleceğe yönelik yapılır. Dolayısıyla bu program ve planlamalarda Büyükşehir Belediyesinin belirleyici olma ihtimali daha azdır. Çünkü merkezi hükümetin ağırlıklı bir biçimde etkili olduğu ülkelerde hukuku yapanlar, kararları alanlar, bu planları bozan hamleler yapmaktadırlar. Bu planlamalardaki her şey tasarruf genelgesiyle kısıtlanmıştır. Bunun gerçekleşme ihtimalinin ne olacağını hiç kimse bilmiyor ama bizim belediyelerin yaptığı planların uygulanabilirlik ve gerçekleşme oranı yüksektir. Yüzde 90’lara varan bütçe ve yatırım gerçekleşmeleri bunun doğru yapıldığının ispatıdır.
Biz devlet katkısını eleştirecek ya da babanızın cebinden veriyormuş gibi ortaya koyacak bir pozisyonda değiliz. Yasaların engellenemeyecek bir biçimde hak olarak belediyelere verdiği bir uygulamadır.
İller Bankasından devlet katkısı belediyelere gelmek ve burada yaşan halkın nüfusuna ve coğrafi durumuna göre ödenmek zorundadır. Hiç kimse bunu babasının malı gibi ben bağışladım havasına giremez. Bunu zaten engellemeye kalkmak hukuken suçtur. Herkes bütçesini İller Bankasından gelecek payı dikkate alarak yapar. Aksi takdirde doğru iş yapmamış olur.
İller Bankasından gelen pay, belediyelerin personel giderine bile yetmemektedir. Sanki bütün harcamayı devlet gönderiyormuş gibi bir havaya da girilmemelidir.
Bu planlamaların gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği merkezi hükümetin başarısına bağlıdır. Merkezi hükümet enflasyonu belli bir çizgide tutarsa bu plan tutar. Merkezi hükümet ülkeyi refaha ulaştırabilirse bu plan tutar. Aksi takdirde bu plandan kimse hesap sormamalıdır.”
Öyle ya…
Merkezi hükümetin enflasyon hedefleri tutmaz, tasarruf tedbirleriyle belediyelerin elleri kolları bağlanır, bunun üstüne bir de ekonomik kriz aşılamazsa…
Vurun abalıya misali, belediyelerin iş yapmadığını iddia ederek mitinglerde nutuk atmanın kıymet-i harbiyesi olmaz.
“Tasarruf edilemez” denilen o itibar da kalmaz.
Benden söylemesi.