2024 Ay Tutulması Eskişehir'den İzlenecek Mi, Ne Zaman, Saat Kaçta?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç  2024 Ay Tutulması Eskişehir'den İzlenecek Mi, Ne Zaman, Saat Kaçta?
A
a

Eylül ayındaki Ay Tutulmasının heyecanı giderek artıyor! Pek çok kişi eylül ayında yaşanacak olan tutulmanın detaylarını merak ediyor. Gökyüzüyle ilgili olayları takip eden pek çok kişi "Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta, Ay tutulması Eskişehir'den izlenecek mi?" sorularına yanıt arıyor. Peki; Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Sütiş Eskişehir
18 Eylül'de gerçekleşecek olan ay tutulması, 05:15'te başlayıp 06:16'da sona erecek. Türkiye'deki tüm şehirlerden de rahatlıkla izlenebilecek olan bu tutulma, Eskişehir'den de izlenebilecek. Ayrıca ay tutulması dünyanın birçok bölgesinden de görülebilecek. 

Ay tutulması nedir, neden olur?

Ay, kendi yörüngesinde dönerken zaman zaman Dünya'nın gölgesine girer. Bu olay, Ay Tutulması olarak adlandırılır. Ay Tutulması, genellikle dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olduğunda meydana gelir. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi, Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesine neden olur. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın konumda olmalıdır ki, Dünya'nın gölgesi Ay'a düşebilsin.

Ay'ın Dünya'dan ortalama 384,400 km uzakta olması nedeniyle Ay tutulması yaklaşık 8,800 km genişliğe sahiptir. Ay, saatte 3,456 km hızla hareket ettiği için Ay tutulmasının süresi ortalama 50 dakika ile 1 saat arasında değişir. Ay tutulması, Ay'ın Dünya'nın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir yerden gözlenebilir.

Ay tutulması sırasında, Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırılır ve Ay'a ulaşır. Bu nedenle, Ay tamamen karanlıkta kalmaz. Atmosferden geçen ışıklar, mavi renklerin soğurulması ve kırmızı renklerin yansıtılması nedeniyle Ay'ı kırmızımsı tonlarda görünür hale getirir. Bu zayıf kırmızı ışık, Ay'ın görünümünü mahalli atmosferik koşullara bağlı olarak bakır renginde gösterir.

Parçalı Ay Tutulması Türkiye'den İzlenebilecek Mi?

Bu ay tutulması, Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa ve Batı Asya'dan gözlemlenebilecek. Türkiye de bu gökyüzü olayını izleyebilecek bölgeler arasında yer alacak.

Parçalı Ay Tutulması Nedir?

Dünya'nın etrafında dönerken zaman zaman Dünya'nın gölgesine girer. Bu olaya ay tutulması denir. Ay tutulması, Ay'ın dolunay olduğu ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olduğu zamanlarda meydana gelir. Ay, Dünya'nın gölgesine girdiğinde Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybeder ve görülür.

Kısmi ay tutulması, Ay'ın yalnızca bir bölümünün Dünya'nın gölge konisinin içine girmesiyle oluşur. Bu olay çıplak gözle izlenebilir. Ay, gölge konisinin içine gireceği için parlaklığında hafif bir azalma görülecektir.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi