"Türkiye'nin her yerindeki çiftçi günah keçisi oldu!"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Türkiye'nin her yerindeki çiftçi günah keçisi oldu!"
A
a

Ülkenin dört bir yanında fiyatların maliyetleri karşılayamadığını belirten üreticiler eylemde… Ayçiçeği, mısır, buğday, arpa, fiyatları son birkaç yıldır neredeyse değişmedi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, “Çiftçinin gücü kalmadı. Günah keçisi oldu. ‘Eylem yapıyor’ diyorlar. Onları yanlış anlamayalım. Çiftçi haykırıyor. Çiftçiye destek olmak Bakanlığın en önemli görevi” dedi.

Sütiş Eskişehir
Çiftçi eylemleri ülke gündemindeki yerini koruyor. Ürettikleri ürünlere verilen fiyatların maliyetleri karşılamadığını söyleyen üreticiler, her geçen gün artan girdi maliyetleri karşısında ürünlerine yıllardır aynı fiyat verildiği için satamıyor. Çiftçinin durumunu değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, “Türkiye’nin dört bir yanında ormanlarımızın yandığı haberleri geliyor. Bu haberler geliyor ama bir de tarlada bir yangın var, toprakta bir yangın var ve çiftçimiz de yanıyor. Çiftçimiz artık feryat etmeye başladı. Planlama var ancak bu planlamada yakın zamanda da yürürlüğe giren ‘İşlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yönetmelik’ başta olumlu gözüküyor. Ancak bizim çiftçimizin durumu belli. Gerçekten girdi maliyetleri çiftçinin boynunu büktü. Karacabey’de 30 ton domatesini bahçeye döken çiftçi var. Satamıyor çünkü. Üretim var ama sonraki aşama yok. Konya’da, Antep’te, Maraş’ta çiftçi ‘Artık yeter!’ dedi. Beli büküldü iyice” ifadelerini kullandı.

ÖTV VE KDV BELİNİ BÜKTÜ

Çiftçinin ÖTV ve KDV’den dolayı zor durumda kaldığını vurgulayan Güder, “Çiftçiye girdi maliyetleri düşürmeleri adına destek veriliyor ama çiftçi şunu söylüyor: ‘Biz destek istemiyoruz. Elektriğimiz çok yüksek, ÖTV ve KDV veriyoruz. Gübre ve ilaç maliyetleri çok yüksek… Mazot maliyetleri çok yüksek; KDV’siyle 45 liralarda.’ Bunlar önemli maliyetler. ‘Artık tarım yapmak için geçen yıllarda yaptığımız birikimlerimizi kullanıyoruz’ diyor çiftçi. Yangın büyük.  O yüzden burada bir planlama var ancak bu planlamanın tam olarak çiftçiye uygun, onun ihtiyaçlarına uygun revize edilmesinde fayda görüyoruz Ziraat Mühendisleri Odası olarak. Bu yönetmelikte de kök soruna inilmediğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

TEK BAŞINA BAŞA ÇIKAMAZ

Çiftçinin bu durumla tek başına başa çıkamayacağını ve mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyleyen Güder, “Çiftçinin gücü kalmadı. Çiftçi artık günah keçisi oldu. ‘Çiftçi eylem yapıyor’ diyorlar. Onları yanlış anlamayalım. Çiftçi haykırıyor. Burada çiftçiye destek olmak Bakanlığın en önemli görevi. Gerekirse bizler Bakanlığa her zaman destek oluruz. Bizler, ziraat odaları, ilgili birimler, kooperatifler var. Eğer isterlerse biz her türlü desteğe gönüllü hazırız. Bizim çiftinin bu haykırışlarına kulak verip bir an önce somut bir şeyler yapmamız lazım. Çiftçinin sorunların çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçmesi lazım. 2024 yılına ait desteklemelerin ne kadar olacağını bilmiyorlar. Çiftçi önceden bilsin ki, ne ekeceğini de, ne kadar ekeceğini de bilsin” dedi.

ONLAR DEĞİL ARACILAR KAZANIYOR

OECD’nin haziran ayı verilerine göre yüzde 68’le gıda enflasyonunda birinci olmasını değerlendiren Güder, “Çiftçi bu zincirde temel ve başlangıç noktası… Biz tüketiciyiz. Çiftçi hem üretici hem de tüketici konumunda. Ülkemizde arada pek çok aracı kurumlar var. Market raflarına, pazarlara gelinceye kadar birçok aracıdan geçiyor. Örneğin domates 1 – 1 buçuk liraysa biz 25 – 30 liralarda görüyoruz. Üstelik şu an domatesin mevsimi daha da düşmesi lazım. İşte bu aradaki zincirin diğer halkalarının fazla olmasından ve o yüksek maliyetleri, onların çarkında döndürmelerinden kaynaklanıyor. Öyle olunca gıda enflasyonu da yüzde 68’lerde oluyor ne yazık ki. Burada denetimler biraz daha artırılmalı” açıklamasını yaptı.
 
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ - M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi