Yaklaşık bir yıldır Tokyo Büyükelçiliği yapan Murat Mercan ile Kent için röportaj yapmaya karar verdim...
Yaklaşık bir yıldır Tokyo Büyükelçiliği yapan Murat Mercan ile Kent için röportaj yapmaya karar verdim. Tokyo’da kimi zaman vatsap kimi zaman Twitter’ın mesaj bölümüyle başlayan söyleşi Murat Hoca’nın kızının düğünü için Türkiye’ye gelmesiyle yüz yüze devam etti. Röportaja Neva Kafe’de nokta koyduk. Sohbetin dikkat çekici bölümlerini aktarmak istiyorum...
Mercan’a “Eskişehir gündemini takip ediyor musunuz” diye sordum. İşte cevabı: “Eskişehir gündemini doğal olarak takip ediyorum. Artık Watsap falan olunca da Eskişehir’de ne olup bittiğini takip ediyorum. Japonya’dan Eskişehir’e getirmek istediğim çok şey var. Eskişehir’den de Japonya’ya bazı ekonomik olarak, Eskişehir’e katkıda bulunacak şeyler yapmak istiyorum. Eskişehir’in kirazını Japonya’da satmak istiyorum. Mihalıççık kirazını... Onunla ilgili bir prosedür var, onlara bakıyorum. Orada kiraz çok pahalı. Tokyo’da bir tane kiraza vereceğiniz parayla Eskişehir’de bir kilo kiraz alırsınız. Genelde her şey pahalı ama kiraz daha pahalı. Türkiye’den Japonya’ya kiraz ihracatında bir problem var. Akdeniz sineği diye bir sinek var bizim öncelikle onu temizlememiz lazım. Onun laboratuvar çalışmaları yapılıyor.
Aynı zamanda Japon kiraz üreticilerine Eskişehir’de üretim yaptırıp Avrupa’ya ve Rusya’ya satışını sağlamak istiyorum. Bir projemde bu. Çalışmalar devam ediyor. Havacılık sektörü de bu konuda çok önemli. Öte yandan turizmi canlandırmak lazım. Japonlar arkeolojik gezileri çok seviyor. Tarihi geziler... Denize gitmezler, Kapadokya en çok gittikleri yer. Bizim Yazılıkaya’ya gösterirsek turizm alır başını gider.”
Merak edilen bir konu da Hoca’nın politikaya dönüp dönmeyeceği... Bu sorunun cevabını “Politikaya nokta mı koydunuz, virgül mü, soru işareti mi, üç nokta mı” diyerek aradım.
Murat Hoca “Onu şu an bilmiyorum. Zaman ne gösterir bilmiyorum. Büyükelçi olmakta aklımda yoktu, ileride ne olur bilmem. Hangi iş verildiyse onu iyi yapmaya çalışırım. Politikayla ilgili olarak ‘benden fikir isteyen, tavsiye isteyen arkadaşlarıma bütün kalbimle tabiri caizse dükkân onların...
Ne biliyorsam, bütün ilişkilerimi ortaya koyarım. Ama herhangi bir yere aday olur musun, hayır olmam. Ama bilgimi, görgümü, tecrübemi, network’ümü Eskişehir’in, Türkiye’nin hizmetine sunmak için her zaman hazırım. İleride bir gün tekrar böyle bir şey olur mu? Bilmem... Ama artık yaş 60’ı geçti. Daha çok tecrübelerimizden faydalanılsa daha iyi olur diye düşünürüm” dedi.
Bu cevabın devamında Hoca’ya “60 yaş çok mu Hocam” diye takıldım. Mercan, “60 yaş belki çok değil ama gençler de bu dünyada güzel şeyler yapıyorlar. O gençlere tecrübe kazandırmak, hocalık tarafımı o yüzden hep seviyorum... Bu dünyada Allah bana her şeyi nasip etti. Bilgilerimi ne kadar paylaşırsam o kadar memnun olurum. Bu paylaşayım için de illa bir makam olmasına gerek yok.
Eskişehir’deki üniversiteler, belediyeler, yöneticiler bunların hepsiyle bilgilerimi paylaşmak isterim. Japonların bahçeleri çok meşhurdur. Dünyanın en güzel bahçeleri Japonlarındır. Hatta Eskişehir’de de var. Eskişehir’de çok güzel bir Japon bahçesi yapmak isterim. Japonların bazı yönetim alışkanlıklarını, felsefelerin buraya taşımak isterim. Kurdukları işbirliklerini, takım çalışmasını buraya aktarmak isterim. Yani politikada gözüm yok, arkadaşlar rahat olsun” diye cevap verdi.